Порталната хипертония може да увреди черния ви дроб

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

portal-hypertension

Добре известно е, че ако имате високо кръвно, това може да е опасно за здравето ви, но често когато се обсъжда високото кръвно, това е свързано май-често със сърцето. Високото кръвно налягане повишава риска от влошаване на здравето на сърцето, но то може да увреди и други органи.

Порталната хипертония е повишаване на кръвното налягане в системата на вените, наречена портална венозна система. Вените, излизащи от стомаха, тънките черва, далака и панкреаса се сливат в порталната вена (vena portae), която след това се разклонява в по-малки кръвоносни съдове и преминава през черния дроб. Ако кръвоносните съдове в черния дроб за запушени поради увреждане на черния дроб, кръвта не може да протича както трябва през черния дроб. В резултат на това в порталната система се развива високо кръвно налягане. Това повишено кръвно налягане в порталната вена може да доведе до развитието на уголемени, отекли вени (варикозни) в хранопровода, стомаха, ректума или в областта на пъпа. Варикозните вени могат да се спукат и да кървят, потенциално водейки до застрашаващи живота усложнения.

Порталната хипертония е вид високо кръвно налягане, което може да причини увреждане на черния дроб. Порталната система в тялото е отговорна за прехвърлянето на кръв в стомаха, червата и далака. Възможно е просто да имате високо кръвно налягане в порталната си система, откъдето именно идва терминът портална хипертония.

Порталната хипертония може да бъде причинена от увреждане на черния дроб или от недостатъчен приток на кръв в черния дроб. Повишаването на кръвното налягане в порталната система причинява допълнително увреждане в черния дроб, което влошава функцията на този орган като също така причинява отичане в хранопровода, стомаха или ректума.

Порталната хипертония не се измерва по същия начин като другите видове хипертония, така че е важно да различите рано симптомите, за да хванете портална хипертония. Като начало, ако вече страдате от чернодробно заболяване, то рискът ви от портална хипертония е по-висок. Кръвните съсиреци във вените също могат да повишат риска ви. Симптомите включват кръв в изпражненията или повръщане на кръв. Може също така да имате снижен брой на тромбоцитите и много да забравяте, понеже разсеяността е признак на влошена чернодробна функция.

Не е сложно да се предпазвате от портална хипертония. Всъщност, просто трябва да започнете здравословен начин на живот и да стимулирате доброто си здраве. Това включва редовна физическа активност, здравословни навици на хранене, избягване на алкохол и пушене и разговор с лекаря ви за декомпресионни процедури или лекарства, които са начини за лечение на портална хипертония.

Прочетете още по темата:

Суперхрана лекува хронични заболявания за 6 дни?

Тези хранителни вещества подсилват функцията на черния ви дроб

Регенерирането на 6 телесни тъкани чрез храна възможно

11 начина за ефикасно прочистване на черния дроб

Необикновена точка незабавно сваля кръвното и елиминира всяка болка!

Удивително: Морската сол може да замени шепа лекарства и помага при цели 15 заболявания!

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

Източници:

https://www.belmarrahealth.com/high-blood-pressure-hurt-liver/

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-portal#1

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *