Подходяща ли е кетогенната диета за вас?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Като сертифициран диетолог обичам да съм информиран за тенденциите в света на диетите. Една от тях, която се появява често в заглавията – и вихрено покори света на знаменитостите – е кетогенната диета. Когато обмислях да възприема тази диета самият аз, направих малко проучвания и открих какво я прави различна, както и защо здравето извлича ползи, които са по-добри от тези предоставяни от други диети.

keto-diet

Какво представлява кетогенната диета?

Основната теория зад кето диетата е че посредством елиминирането на сладките и пълни със скорбяла въглехидрати обикновено използвани за набавяне на енергия, тялото търси кетони – съединения, произвеждани от бъбреците от храни с високо съдържание на мазнини. Когато тялото ви не разполага с въглехидрати, които да използва за производството на енергия, то използва предпочитания си източник на енергия, а това са мазнините. Тези мазнини идват от храната, както и от мазнините складирани в самото тяло, които се използват от кетоните, произвеждани от бъбреците.

Прочетете още: Кетогенната диета доказано убива рака!

Много от днешните първостепенни причини за смърт като сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер, диабет и рак са свързани с храносмилателните хормонални дисбаланси—а именно резистентност към инсулин и лептин—които всичките могат да бъдат предотвратени с помощта на кетогенната диета. Работата на инсулина е да разнася глюкоза за производството на енергия в клетките на тялото, докато лептинът е отговорен за това да се чувстваме „сити” или нахранени след хранене. Тези хормонални дисбаланси се развиват в тялото заради консумирането на твърде много прости въглехидрати като захари и нишестета, които могат да внесат хаос в тялото.

И така като ядем здравословни, съдържащи много мазнини, умерено количество протеини, въглехидрати с ниско съдържание на захар и скорбяла, тялото ще навлезе в така неречената хранителна кетоза. Това се случва когато тялото гори мазнини като предпочитаното си гориво вместо захари (или скорбяла, която е чисто и просто складирани в растенията захарни молекули), което води до отслабване, по-малко възпаление и подобрен клетъчен метаболизъм.

Прочетете още за: Малиновите кетони: да изпишем вежди или да избодем очи

Ако бихте искали да опитате кето диетата, започнете като премахнете всички източници на скорбяла, всички захари и обработени храни от храната си. Фокусирайте се върху яденето на натурални, пълноценни храни вместо това. Други храни, които трябва да избягвате включват фъстъченото масло, соевите продукти и хидрогенираните растителни олиа като слънчогледовото и рапичното.

След като елиминирате всички нездравословни и богати на въглехидрати хранителни източници от храната си, вие можете да се фокусирате върху това да вкарате тялото си в хранителна кетоза като консумирате големи количества хранителни мазнини с умерено количество протеини ежедневно. Един грам на килограм (половин грам на фунт) нетлъста телесна маса всеки ден е количеството, което трябва да консумирате, наред с мазнини с високо качество. Въглехидратите трябва да бъдат снижени до минимум и да се консумират само от избрани зеленчуци, за да може да се задейства кетозата.

Ето на какво можете да разчитате, за да започнете с кетогенната диета.

Не яжте:

— зърнени храни (царевица, зърнени закуски, пшеница и ориз
— плодове (ябълки, портокали и банани)
— захари (мед, кленов сироп и агаве)
— коренови зеленчуци (картофи и сладки картофи)

Яжте:

— меса (риба, говеждо, агнешко, яйца и птиче месо)
— наземни зеленчуци (броколи, карфиол и тиквички)
— ядки и семена (орехи, макадамия и слънчогледови семки)
— млечни продукти с високо съдържание на мазнини, ако ги понасяте добре (пълномаслена сметана, твърди сирена и масло)
— Листни зеленчуци (кейл и спанак)

Почти всеки може да извлече полза от кетогенната диета понеже изследванията показват, че тя снижава хроничното възпаление и може да доведе до значително отслабване. Но внимавайте, тази диета може да не е подходяща за всеки. Хората, които страдат от вече съществуващи заболявания като жлъчно заболяване или редки метаболитни разстройства и хората с бариатрична операция трябва да са под стриктно наблюдение от лекар, ако ще следват тази диета. Също така хората, които пият някои лекарства като такива за високо кръвно или диабет или приемат литиум трябва да се консултират с лекаря си преди да започнат кетогенната диета.

Този начин на хранене не е предназначен за дългосрочно спазване и може да има някои странични ефекти. Най-честият е обезводняване. Когато тялото влезе в кетоза, бъбреците освобождават допълнителни течности, което може да доведе до главоболие, снижена енергия, замаяност и крампи. Помнете да пиете много вода, за да спомогнете за избягването на тези симптоми.

Макар че няма точна информация за това колко дълго да се спазва кетогенната диета, аз препоръчвам да я следвате 30 дни и да видите как се чувствате. След това можете да прецените дали искате да продължите още един месец или да измените храненето си, за да подхожда повече на начина ви на живот и на нуждите ви от храна. Винаги помнете да се консултирате с лекаря си преди да започнете нова диета.

Сара Каунли, диетолог терапевт

 

Източник:

http://www.doctorshealthpress.com/food-and-nutrition-articles/diet-articles/ketogenic-diet-is-it-right-for-you
Снимка: Livestrong.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *