Зелени листни зеленчуци срещу глаукома и за цялостно здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eating-green-leafy-vegetables-may-lower-glaucoma-risk

Забелязали ли сте, че рядко виждате съвети за това как да пазите здравето на очите си?

Това не е защото не сме загрижени за очите си. Американците нареждат загубата на зрението като едно от „най-ужасните четири неща, които могат да им се случат”—веднага след рак, Алцхаймер и ХИВ/СПИН, според наскоро проведено национална проучване на общественото мнение.

Американците определено се страхуваме да не загубим зрението си — като цели 21 милиона от нас страдат от частична или пълна загуба на зрение. И което е още по-лошо, много от тези случаи са лесно предотвратими—просто с яденето на правилните храни.

Глаукомата е „незабележимо” заболяване и обикновено не причинява свързани със зрението симптоми или оплаквания, преди да навлезе в сериозен етап от развитието си.

Резултатите от 25 годишно изследване показва, че яденето на зелени листни зеленчуци — поне по една и половина чаени чаши на ден — може да намали риска ви от глаукома. Хората, които живеят с глаукома са в повишен риск да изгубят зрението си.

„Открихме, че онези, които консумират най-много зелени листни зеленчуци имат 20 до 30 процента по-нисък риск от глаукома”, казва ръководителят на изследването Джей Канг. Канг е асистент по медицина в болницата Brigham and Women’s Hospital и в Харвардското медицинско училище в Бостън.

Участниците са били на над 40-годишна възраст в началото на изследването, не са били болни от откритоъгълна глаукома, редовно са преглеждали очите си и попълнили въпросници за консумираните от тях храни, включително колко често ядат зелени листни зеленчуци като айсберг и салати, кейл, синапени листа, швейцарско зеле чард или спанак.

Кое е нещото, свързано със зелените листни зеленчуци, което може да ви предпази от глаукома—и вероятно да спаси зрението ви?

„При глаукома ние смятаме, че има влошаване в притока на кръв към оптичния нерв”, казва Канг. „А важен фактор, който регулира притока на кръв към очите е субстанция, наречена азотен оксид. Когато консумирате повече зелени листни зеленчуци вие имате по-високи нива на азотен оксид в тялото си”.

Може да си спомняте да сте чували много относно азотния оксид по време на последните Олимпийски игри. Неговата способност за стимулиране на кръвния поток се казва, че също така повишава издръжливостта и възстановяването сред атлетите.

На база на гореспоменатите въпросници, изследователите изчисляват приема на нитрати (соли на азотната киселина) и на различни групи храни. Те откриват че тъмно зелените листни зеленчуци са най-големият източник на хранителното вещество, предоставящи 57 процента от нитратите в храната на участниците.

„Причината за повишаването на приема на нитрати с храната е че зеленчуците са далеч най-големият източник на хранителни нитрати, а зеленчуците са част от здравословния режим на хранене”, пише Канг в ел. писмо до Reuters Health. „По-високият прием на хранителни нитрати се свързва с по-ниско кръвно налягане, по-добро кръвообръщение и по-добро представяне на спортистите”.

Още по темата: 6 факта доказват, че зелените храни са отлично лекарство

Участниците в изследването (63000 жени и 41000 мъже) които ядело най-много зелени листни зеленчуци било 18 процента по-малко вероятно да развият откритоъгълна глаукома от онези, които ядели най-малко такива зеленчуци, и 48 процента по-малко вероятно да развият така наречената парацентрална форма на заболяването, която се свързва конкретно с кръвотока, отбелязват авторите на изследването.

В изследването, хората, които консумирали повече нитрати също така консумирали и повече други хранителни вещества, правели повече физически упражнения, пушели по-малко и били по-слаби, и авторите са взели предвид тези фактори когато изчислявали разликите в риска свързани с нитратите и зелените листни зеленчуци.

Но някои хора, като такива, страдащи от камъни в бъбреците или пиещи варфарин за предпазване от съсиреци в кръвта, трябва да избягват храни като спанак, кейл и колард, предупреждава Канг.

Най-полезните зеленчуци в битката с глаукомата

За най-голяма защита срещу глаукома избирайте от следния списък на зелени листни зеленчуци, стимулиращи производството на азотен оксид в тялото, които осигуряват по 250 мг нитрат (сол на азотната киселина) на 100 г (3.5 унции). Пресните, богати на соли на азотната киселина зеленчуци като тези помагат на тялото ви да създава значителни количества азотен оксид:

Интересното е че когато говорим за яденето на къдраво зеле кейл или на щвейцарско зеле колард, хората в изследването, които ядели само по една порция от тези зеленажи на месец снижили вероятността си от развиване на откритоъгълна глаукома с огромните от 55 до 70 процента. Е, дори и това да не са любимите ви зеленчуци, обзалагаме се, че ще се справите с изяждането на една единствена порция от тях на месец!

Разбира се, зеленажите не са единствените зеленчуци (както се вижда по-горе) от които можете да си набавяте соли на азотната киселина. В списъка виждаме червено цвекло, но е добре да добавите и репички Репичките, искряща сила за здравето. 5 причини в храната си.

Очите ви ще са защитени, а вие ще откриете, че и останалата част от тялото ви извлича ползи от подобрения кръвоток. Тези естествени източници на соли на азотната киселина спомагат снижаването на кръвното налягане и на риска от съсиреци като повишават нивата на кислород в кръвта.

Още за азотния оксид:

Най-полезните зеленчуци за сексуално здраве

Храните, които ви пазят след 40

 

Източници:

http://easyhealthoptions.com/11-foods-that-guard-against-glaucoma/

http://www.businessinsider.com/r-eating-green-leafy-vegetables-may-lower-glaucoma-risk-2016-1

Protect your peepers from glaucoma with the “Popeye Solution”

Снимка: www.businessinsider.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *