Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stress

 Наистина смятам, че особено важно за здравето ви е какво ядете. Движението е от основно значение за тялото ви, за да запазите подвижността си. А ако упражнявате мозъка си, това ще го запази потопен в извлечения от него невротрофичен фактор, протеин, който стимулира и защитава някои от много важните нерви!

Но има още един елемент, който е много по-важен за здравето ви, отколкото предполагате. Един елемент, който може би пренебрегвате… и който е във ваш ущърб.

Всъщност, 60% – 90% от всички посещения при лекаря могат да бъдат отдадени на този здравословен проблем. И той играе роля при дълъг списък от заболявания, които включват сърдечен удар, високо кръвно налягане, диабет, астма, хронична болка, безсъние, алергии, рак, главоболие, болки в гърба, депресия, и дори катастрофи с кола и самоубийство.

Говоря за стреса.

Проблемът при стреса е, че при него има много реални отрицателни последици, които ние приемаме за психическо състояние. И за разлика от вирусите, които ви оставят на легло или счупен крайник, който изисква да бъде гипсиран, стресът е хронична, ежедневна част от живота ви, която с години остава необуздана.

Докато дойде момента, в който вие вече не можете да го пренебрегвате, последиците от стреса могат да се окажат смъртоносни.

В днешната статия ще обсъдим няколко лесни и удобни начина за снижаване на стреса всеки ден без изключение. Както и няколко наложителни причини да не пренебрегвате стреса като просто се надявате, че той ще изчезне…

За да се освободим веднъж завинаги от едно погрешно схващане… трябва да кажем, че стресът не е единствено в главата ви. Неговият продукт е изцяло в надбъбречните ви жлези. Тези малки жлези се намират върху бъбреците. Основната им задача е да произвеждат и отделят хормони.

Един конкретен хормон, кортизолът, контролира начина, по който тялото ви химически преживява и се справя със стреса. Но той не прави само това. Кортизолът също така контролира силата на имунната система. Когато той е твърде много, тя отслабва. А твърде малкото кортизол води до хиперфункция на имунната система, което в огромна степен е част от автоимунните заболявания.

Кортизолът също така играе роля в нормализирането на кръвната захар и в регулирането на кръвното налягане.

Това идва да покаже, че стресът е много реална физическа сила. И той може да опустоши здравето ви, ако не предприемете стъпки да се справите с него.

Активната почивка в края на седмицата или ползването на две седмици годишен отпуск не са достатъчни. Стресът се натрупва ежедневно и трябва да бъде снижаван ежедневно.

Изследванията показват, че значителното снижаване на стреса подобрява реагирането към лечението при пациенти болни от рак, автоимунни заболявания и други болести. И въпреки това, когато сме здрави ние не вземаме стреса съвсем на сериозно.

Наистина, аз разбирам, че не всеки се чувства на ти с някои от препоръчваните популярни методи за сваляне на стреса като йога, медитация или дори професионален масаж.

Но дори и да не криете йога килимче в килера си и да не можете да седите с кръстосани крака повече от 30 секунди без те да се схванат (или да се почувствате глупаво), съществуват няколко прости и много важни стъпки за снижаване на стреса, които можете да предприемате всеки ден без изключение.

Променете начина си на дишане, снижете стреса:

Използването на дишането за снижаване на стреса е един от най-лесните и най-ефективни подходи. Можете да го правите навсякъде и по всяко време. Докато сте в задръстване, докато сте в банята сутрин, и преди да изгасите лампата и да заспите вечер. Дълбокото дишане от диафрагмата е толкова лесно, колкото да поемете дълбоко дъх през носа като броите до 4, задържате го докато броите от едно до пет и го издишате през стиснати устни като броите до 6.

Да, дишането е естествено, автоматизирано действие. Но когато сте подложени на действието на хормоните на стреса, вие несъзнателно дишате по-повърхностно. Междувременно, по-дълбокото дишане може да снижи нивата на кортизола, да вкара повече кислород в тялото ви (чак до дебелото ви черво) и да предизвика общо чувство на успокоение.

 Надхитрете себе си така че да започнете да медитирате:

Има много начини за медитиране – не само като седите на възглавничка и пеете монотонно. Всяка повтаряща се дейност, която фокусира мозъка ви върху сегашния момент може да се счита за релаксация и медитация, като например, плетенето, хвърлянето и хващането на топка, рязането на зеленчуци, ходенето и градинрството.

Без значение коя форма на медитация ще изберете, трудно е да се оспорва статистиката.

В стотици изследвания хората, които медитират по-рядко се разболяват от болести и състояния, свързани със стреса от хората, които не медитират.

По-малко кофеин, повече успокоителни билки:

Може да мислите, че имате нужда от глътката кофеин сутрин, за да се събудите, както и от още кафе през деня, за да продължавате да работите. Но истината е, че кофеинът не само ви събужда, той също така натрупва както физически, така и психологически стрес в тялото ви. Той не само вдига кръвното и ускорява пулса, но също засилва усещането за стрес.

Вместо кафе, пробвайте да използвате билки, особено вечер, за да се отпуснете. Лайката, маточината, пасифлората, кава-кавата, китайският лимонник, хмелът, лавандулата и валерианът всички са известни с това, че притежават успокояващи свойства за снижаване на безпокойството. Можете да ги приемате под формата на чайове, тинктури и като част от хранителни добавки.

Можете също така да преминете на зелен чай, в който има малко кофеин, но в същото време в него има и много антиоксиданти, а той предоставя и много други ползи за здравето.

Ако заради стреса или кофеина – или и заради двете – не можете да спите нощно време, има две амино киселини, които могат да помогнат. L-теанинът подтиска кофеина, а 5HTP, също позната като триптофан, ви кара да се чувствате по-спокойни и дори сънени. Обмислете приемането на тези хранителни добавки, които ще ви помогнат, както да се отпускате, така и да се наспивате добре нощем, така че да можете да възстановявате способността си да поемате стреса всеки ден.

Физическа близост против стреса:

Всички видове физическа интимност, от прегръщане и държане на ръка, до масаж и правене на любов, противодействат на отрицателните последици от стреса като от една страна стимулират отделянето на окситоцин, допамин и серотонин, а от друга, снижават хормоните на стреса.

Истински Параграф 22, разбира се, е това, че хората често казват, че не са в настроение за физическа близост, когато се чувстват стресирани. И въпреки това научните изследвания показват, че и мъжете и жените изпитват еднакво снижаване на стреса и засилване на положителните чувства след физическа близост.

Загасете телевизора и си пуснете музика:

Друг популярен мит е, че гледането на телевизия е добър начин за релаксация и отпускане. Това не е вярно! В зависимост от онова, което гледате, телевизията може да е стресираща – или най-малкото да кара мозъка ви да изключи – но тя рядко сваля стреса. Много по-добре за вас ще е да слушате музика, особено класическа или лек джаз. Музиката често се използва при пациенти преди операция, за да се снижи кръвното им налягане или при пациенти болни от рак наред с леченията, които причиняват болка, стрес или безпокойство. Телевизията може да отвлича вниманието, но музиката релаксира.

Ако случайно мислите, че ще имате достатъчно време да релаксирате когато се пенсионирате, проучванията показват, че стресът по време на годините, през които сте работили може да ви последва и след последния ви ден на работа и да продължи още дълго време.

Помислете. Години наред изграждате толерантност към ежедневния си стрес. Може дори да не сте го забелязвали преди да отидете на почивка и да почувствате разликата.

За жалост тялото помни този ежедневен стрес с години след като той вече не съществува.

Да не споменаваме, че пенсионирането може да донесе много нови стресиращи фактори, като проблеми с парите, здравни проблеми, промяна във взаимоотношенията и нов дневен режим, към който да не можете да се приспособите.

Намирането на нови дейности след пенсионирането, които да подклаждат страстта ви и да ви карат да се чувствате жизнени и изправени пред предизвикателства, може да ви помогне да пренасочите стария навик за справяне със стреса в нови и положителни изживявания.

д-р Дейвид Блайуайс,

Източник: Advanced Natural Medicine Bulletin, Silent but deadly, 18 May 2012

http://www.advancednaturalmedicine.com/general-health/silent-but-deadly.html

Снимки: it.paperblog.com

Прочетете още:

7 храни за облекчаване на стреса

Положителното мислене: Спиране на нежеланите мисли

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *