Най-полезните зеленчуци за сексуално здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Има някои зеленчуци, които стимулират здравето на половите органи. Никога преди салатите не са имали така палаво звучене. Препоръчва се мъжете да ядат по около 2½ до 3 ч.ч. зеленчуци на ден. Зеленчуците трябва да запълват половината от чинията ви когато се храните. И онова което слагате в чинията си може да означава по-добро здраве в леглото.

raw-beets

Освен че помагате на сърцето и на талията си и предотвратявате рака на простатата, режимът на хранене, богат на определени зеленчуци може да подобри и половото ви здраве. Всъщност, има връзка между сексуалното здраве и здравето на сърцето, тъй като запушените артерии могат да причинят проблеми и в двата случая. Много зеленчуци помагат при еректилна дисфункция (ЕД) и за здравето на простатата. Еректилната дисфункция може да засегне мъжете по всяко време, но се изчислява, че между 15 и 25 процента от мъжете над 65 години страдат от ЕД в дългосрочен план.

Пресните зеленчуци са пълни с фитонутриенти и с високи нива на субстанции, които се борят с възпалението като антиоксиданти, полифеноли и витамини, които помагат за предотвратяване на доброкачествената простатна хиперплазия, заболяване често пъти свързвано с проблеми с еякулацията и с ЕД. Зеленчуците, богати на нитрати, ликопен и фолиева киселина всичките стимулират сексуалното здраве на мъжете.

Червено цвекло и нитрати

Зеленчуците с червени и жълти корени са богати на нитрати. Бактериите върху езика преобразуват тези нитрати в нитрити, които впоследствие биват преобразувани в азотен оксид в стомаха. Лекарствата за лечение на ЕД действат като увеличават нивата на азотен оксид, което от своя страна повишава притока на кръв в пениса като разширява кръвоносните съдове. Така че може би добавянето на червено цвекло към храната може да помогне и в спалнята.

Изследванията с червено цвекло и със сок от червено цвекло за еректилна дисфункция показват, че червеното цвекло влияе на кръвотока, кръвното налягане и при физически упражнения. Британски изследователски екип проведе изследване на червеното цвекло и кръвното налягане. Те откриха, че когато здрави хора пият сок от червено цвекло, кръвното им налягане се подобрява за 24 часа. Хората в изследването пият по 2 ч.ч. сок от червено цвекло и кръвното им налягане започва да пада един час след изпиването на сока. Върховият спад в кръвното налягане е три до четири часа след пиенето на сока от червено цвекло и се случва едновременно с пиковия момент в нивата на нитрит в кръвта.

През 2012 година се провежда рандомизирано изследване на гребци, които пили или плацебо или по 500 мл сок от червено цвекло в продължение на шест дни. Участниците правели упражнения по гребане по график на закрито. Анализ на резултатите показва, че вземането на нитрит чрез сока от червено цвекло подобрява най-натоварените упражнения на гребците. Подобренията са най-вече по-добри в по-късните етапи на правене на упражненията.

Изследване на пациенти със заболяване на периферната артерия показва, че сокът от червено цвекло помага на пациентите повече от плацебото. Пациентите, които консумирали сок от червено цвекло можели да вървят 18 процента по-далеч и 17 процента по-дълго.

Макар че няма клинични изследвания за влиянието на червеното цвекло върху ЕД, изглежда резонно, че всичко което спомага за подобряването на притока на кръв и за повишаване на азотния оксид ще е от полза за еректилната мощ. Естествените нитрати, които човек може да си набави от пълноценна храна са по-безопасни от хранителните добавки. Така изпитвате и ползите от фитонутриентите, съдържащи се в храните.

Зеленчуците с високо съдържание на нитрати включват: репички, червено цвекло, листата на репичките, моркови, маруля и целина.

Ликопен за сексуално здраве

Ликопенът, червен пигмент в доматите, динята червените моркови и грейпфрута също помага при еректилна дисфункция. Ликопенът е антиоксидант, който е част от семейството на каротеноидите. Той се усвоява най-добре с храната и когато се комбинира със спанак и наситени с мазнини зеленчуци като авокадото. Всъщност, изследване в Урологичния институт в Мадрид показва, че ликопенът от доматите, приеман със зехтин подобрява ЕД. Тримесечното изследване на 40 мъже на 50 годишна възраст с лека ЕД показва, че 20 мл студено пресован зехтин, смесен с 8 мг доматен ликопен помага на 50 процента от участниците да постигнат подобрени ерекции. Ликопенът също се счита, че намалява риска от рак на простатата.

Ликопенът се усвоява по-бързо от обработени домати на сосове, пюрета и кечуп, отколкото от суровите домати.

Чесън и лук

Чесънът отдавна се използва като афродизиак. Той подобрява кръвообръщението. (Забележете тенденцията в текста. Подобреният кръвоток се равнява на по-добро сексуално представяне.) Яденето на чесън и лук снижава риска на мъжа от уголемена простата. Селенът в чесъна също така помага за предпазване от рак на простатата.

Зеленчуци с високо съдържание на фолиева киселина

Фолиевата киселина снижава нивата на хомоцистеина в кръвта – вредна субстанция, свързвана с плаката в артериите. Фолиевата киселина се счита, че снижава риска от плака и че вероятно води до по-добър секс посредством подобрения приток на кръв в гениталиите.

Зеленчуци с високо съдържание на фолиева киселина включват спанак (също съдържащ високо количество магнезий, който спомага за разширяването на кръвоносните съдове), аспержи, брюкселско зеле, броколи, червено цвекло, швейцарско цвекло, бок чой и зеле.

Както виждате, зеленчуците са особено важни за подобряване на много аспекти на здравето, включително за по-добро сексуално здраве.

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/best-vegetables-for-sexual-health/

Снимка: thinstronghealthy.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *