Как да си правим кумис – най-полезният лек за стомаха

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cumis-piyali

Кумисът е древна напитка, използвана от номадските племена, живели на Изток в казахските и монголски степи. Кумисът е ферментирал млечен продукт, традиционно приготвян от кобилешко мляко и е бил част от храната на прабългарите. Напитката е много важна за жителите на страните от степите в Централна Азия, включително и за тюрки, башкири, казахи, киргизци, монголи, якути и узбеки. Тя е била използвана и от хунските племена.

Напитката кумис е сходна на кефира, правен в Русия. Понеже кобилешкото мляко съдържа повече захар от козето или кравето мляко, кумисът е с по-високо съдържание на алкохол от кефира.

Случайно откритие води до най-големия пробив за здравето след пеницилина!

Според здравни експерти, кумисът лекува всичко от туберкулоза до анемия. Кумисът нормализира дейността на стомаха и на другите храносмилателни органи. Кумисолечението е много ефикасно при язва на стомаха и дванадесетопръстника, дава добри резултати и при дизентерия и коремен тиф.

На Запад кумисът се препоръчва заради здравословните му ползи, като в книга от 1877 година го наричат „млечно шампанско“. Към края на 19 век кумисът има репутацията на панацея дотам, че се създават курорти за „лечение с кумис”, най-вече в Югоизточна Русия, където на пациентите се „предоставяли подходяща светлина и различни забавления” по време на лечението, което се състояло в пиенето на големи количества кумис.

Този прочут сок гони рака за 42 дни: повече от 45000 онко- и нелечимо болни излекувани!

Ползи за здравето от и хранителна стойност на кумиса

Пиенето на кумис е здравословно и се използва с лечебни цели. Лечебната сила на кумиса е доказана в клинични изпитания. Кумисът е богат на ферменти, микроелементи, антибиотици, витамините A, B1, B2, B13 (оротова киселина), D, E, C, етилов алкохол, млечна киселина и карбонова киселина. Пиенето на кумис има оздравяващо влияние върху стомашно-чревния тракт, метаболизма, сърдечно-съдовата и нервната системи, органите на хемопоезата, работата на бъбреците и развива имунитета. Кумисът е полезен в случай на атрофия и анемия, за органите на кръвотворенето, функцията на бъбреците, жлезите с вътрешна секреция, подсилва имунитета, показва ефективност при туберкулоза на белите дробове, изтощение, малокръвие.

Напитка заредена с основни хранителни вещества

Кумисът съдържа големи количества витамин В12, калций, магнезий, фолат и антиоксиданти. Той е богат източник на полезни бактерии, които спомагат храносмилането. Обаче, стойностите на тези хранителни вещества естествено варират съобразно района и използваните продукти за направата му.

Ах този полезен квас с червено цвекло!

Помага на храносмилането

Пробиотиците са микробите, които поддържат здравето на храносмилателния тракт. Всички ферментирали храни съдържат пробиотици, включително кумиса. Освен че елиминират пролиферацията на вредните бактерии в червата, пробиотиците защитават от всички видове храносмилателни заболявания. Пиенето на кумис също така предпазва от стомашен дискомфорт. Полезните микроорганизми в кумиса също така възстановяват деликатния баланс на стомашно-чревната флора.

Предпазва от рак

Редовната консумация на ферментирали напитки намалява риска от развиване на рак. Няколко изследвания откриха, че пробиотиците убиват раковите клетки и смаляват злокачествените тумори в лабораторни опити с животни. Според списанието Journal of Dairy Science, мишките, на които те дават ферментирали млечни продукти се възстановяват от рак на гърдата. Изследователите откриха, че пробиотиците помагат за поддържането на здравето на имунните клетки на лабораторните животни и така позволяват на мишките да се преборват с раковите клетки.

Подходящ е за детоксикация на тялото

Кумисът също така е мощен детоксикатор. Млечната киселина в кумиса неутрализира действието на „мутагените”. Мутагени са веществата, които променят ДНК-то на тялото. Тези вещества са в околната среда и е трудно да бъдат избягвани. Млечната киселина предпазва тялото от всякакви видове гъбички, вируси и бактерии. От своя страна това хранително вещество прочиства тялото и го освобождава от токсините.

Хранителната мая: имуностимулатор с противовирусни и антибактериални свойства

Укрепва имунната система

Също като витамин С, пробиотиците от вида Лактобацилус защитават тялото от настинки и грип. Изследователи в Университетския колеж Корк откриха, че пробиотиците действат също толкова ефикасно за елиминирането на възпаленията, колкото купешките антибиотици. Изследването включвало три животински модели със сходни на човека генетични атрибути. Изследователите откриха, че при всички забелязани животински заболявания пробиотиците в значителна степен защитавали животните от инфекция.

Поддържа костите и зъбите здрави

Кумисът съдържа много калций. Това особено важно хранително вещество поддържа костите плътни и силни! Същото се отнася и за зъбите. Освен че поддържа костите здрави, калцият в кумиса регулира също така различни процеси в тялото. Без него тялото не може да изпълнява особено важни функции.

Ненатрапчива детоксикация от ваксините за ДЕЦА и ВЪЗРАСТНИ: Премахва тежките метали и другите токсини

След като днес не можем да прилагаме древната рецепта с използването на кобилешко мляко, която се е предавала от поколение на поколение и за която се казва, че е била обект на пълна тайна. Ето защо хората, които я знаели и които правели кумиса впоследствие били ослепявания, за да не разкриват тази добре пазена тайна. Предлагаме сходна рецепта, за която се казва, че е естествен лек, познат като най-добрият лек за стомаха. Той ефикасно регенерира вътрешността на стомаха. Ето рецептата…

Рецепта за кумис

Съставки:

  • 1 чаша вода
  • 2 супени лъжици мед
  • 2 супени лъжици кефир (натурално кисело мляко)
  • 1 литър прясно мляко (натурално краве или козе)
  • 1 супена лъжица суха мая
  • голям стъклен буркан
  • марля

Приготвяне:

Разтворете двете супени лъжици мед в чаша гореща вода и изсипете в буркана. Добавете двете супени лъжици кефир (кисело мляко) и литъра прясно мляко и покрийте буркана с марлята. Оставете напитката да престои 3 дни. Разтръскването на напитката е неизменна част от приготвянето на кумиса, така че от време на време затваряйте буркана с капак и силно го разтръсквайте. След това добавете сухата мая и добре разбъркайте напитката.

Веднага щом забележите образуването на малки мехурчета в буркана, кумисът е готов! Дръжте го в хладилника.

Консумация:

Пийте по 50 мл по 3 пъти на ден половин час преди хранене. Пийте го поне 2 седмици.

Кумисът съдържа мъничко алкохол, така че внимавайте когато го пиете и шофирате.

След като кумисът попада в категорията на алкохолните напитки, той обикновено се сервира охладен или с лед в чаши, наречени пияли.

 

Източници:

http://www.homehealthyrecipes.com/how-to-prepare-cumis-the-best-remedy-for-your-stomach/

http://russianfoods.com/en/drink-kumis-for-your-health/

http://www.healthydietbase.com/an-introduction-to-kumis-origins-health-and-nutritional-benefits/

Снимка: Твой Иркутск

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *