Хранителната мая: имуностимулатор с противовирусни и антибактериални свойства

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Маята е част от историята на човечеството от повече от 5000 години, като първо се е използвала за правенето на хляб и алкохолни напитки. Откриването на микроскопа и изследванията на Луи Пастьор дават възможност за по-доброто разбиране на маята като жив организъм. Това води до масовото производство на хранителна мая в началото на 20 век.

nutritional-yeast1_zps6060a621

Хранителната мая се отглежда в смеси от захарна тръстика и меласа. След приключването на ферментационния процес, маята се събира, мие, пастьоризира, суши и пакетира.

Хранителните маи, пшеничният зародиш и маслото от пшеничен зародиш, меласата и киселото мляко в комбинация някога бяха четирите крайъгълни камъка на движението за здравословно хранене. Те бяха признати за изпитани суперхрани на „доброто старо време”, като основен източник на В витамини и минерали. Хранителната мая също така „има характерната способност да извършва нещо, което човешките клетки не могат, и това е способността да трансформират биологично хранителните вещества с ускорен темп в хранителни вещества, които човешкото тяло може лесно да усвоява т.е в био-усвоима форма”.

Това е чудесна новина! Хранителната мая е безопасна хранителна добавка и няма случаи, които да показват че S. cerevisiae е патогенна за хората.

Военнопленниците използват хранителна мая, за да се предпазват от недостици на витамини и тя е основна част за предоставянето на храна на нарастващото население на света в местата където селското стопанство и достъпът до източници на протеини са трудно достъпни за населените.

Хранителната мая се използва в целия свят. Различните форми мая са известни на хората от хиляди години и се използват в множество ферментационни процеси. Промишленото производство на мая започва в края на 19 век след като те са идентифицирани и изолирани от Пастьор.

Хранителният клас маи са източници на протеини с висока хранителна стойност, храносмилателни ензими и витамини с приложение в здравословните храни, хранителните добавки, като добавки в храните, консерванти и овкусители и за производството на микробиологична среда както и в храните за добитъка. Различни маи се използват в закваски и за производството на конкретни видове ферментирали храни като сирене, хляб, квас, туршии, меса, оцет и т.н.

Хранителната мая съдържа жизнено важни хранителни фактори като SOD, РНК/ДНК, глутатион, микроминерали, бета-глюкани, GABA, аминокиселини, липоева киселина, полизахариди, В-комплекс витамини, минерали включително GTF хром и повече от 40 протеолитични ензими. С право можем да я наречем мощна суперхрана!

Ползи за здравето от хранителната мая

1. Предпазва имунната функция

Хранителната мая предоставя съединенията бета-1,3 глюкан (вид фибри, укрепващи имунната система и снижаващи холестерола), трехалоза, манан и глутатион, които се свързват със силен имунитет, подобрени нива на холестерола и снижаване на риска от рак.

Хранителната мая е уникален и богат източник на много хранителни вещества като В витамини, аминокиселини, поне 14 минерала и 17 витамина (освен витамините А, С и Е). Тя съдържа също така фосфор и хром.

Тук трябва да оборим един мит. Понеже хранителната мая е с високо съдържание на фосфор, понякога следват предупреждения че тя може да изчерпа калция в тялото (поради което някои производители на хранителна мая добавят калций в продукта си).

Истина е че многото фосфор може да доведе до дисбаланс на pH в тялото, който от своя страна снижава калция в тялото, но в хранителната мая няма толкова много фосфор. (Изчерпване на калция е по-вероятно да получите от пиенето на газирани напитки, които съдържат фосфорна киселина).

Ако обаче консумирате много хранителна мая всеки ден, можете да компенсирате високите нива на фосфор като ядете богати на калций храни като кейл.

Д-р Майкъл Грегър изследва маратонци и силови атлети и откри, че онези от тях, които взимат хранителна мая преди пробега на маратон имат по-добро цялостно здраве, по-малко объркване, умора, напрежение и гняв и повишена жизненост. Те също така се възстановяват по-бързо.

Хранителната мая предоставя значителна доза минерали като желязото, което е особено необходимо най-вече на атлетите, трениращи повече от четири часа на седмица и тя предпазва от недостиг на желязо. Хранителната мая е добър източник на калий. Тя съдържа също така селен, минерал който помага за възстановяване на увредените клетки, естествено снижава холестерола също така естествено лекува рак. Хранителната мая съдържа и много полезния цинка, спомагащ възстановяването на тъканите, зарастването на раните и поддържането на сетивата вкус и обоняние.

Имайте предвид, обаче, че подсилената хранителна мая съдържа значително по-малко желязо от неподсилената.

2. Притежава противовирусни и антибактериални свойства

Д-р Сиймор Помпер, експерт по маята, отбелязва, че хранителната мая е четвъртият най-предписван билков монопрепарат в Германия заради противовирусните и антибактериалните му свойства. Единствено гинко билоба, жълт кантарион и див кестен се консумират в по-големи количества.

Помпер обяснява, че след като хранителната мая не е свързана с щама кандида албиканс, причиняващ гъбични инфекции, тя се е оказала един от най-ефикасните лекове за хронични симптомите на специфичния вид гъбична инфекция, наречен кандида. Хранителната мая има мощно действие и върху Е.коли, салмонела и стафилококи.

3. Подобрява храносмилането

Немски монографии посочват хранителната мая като лечебен избор при диария и загуба на апетит, като изследвания доказват ползите за храносмилателната система от приема на хранителна мая. Пробиотиците в хранителната мая оказват положително действие при пациенти с диария и макар че са необходими още изследвания, тя помага за излекуването на диария.

Освен това, хранителната мая е полезна за страдащите от симптоми на непоносимост към лактоза понеже не съдържа млечни продукти. Списанието Oxford Journal посочва, че Saccharomyces cerevisiae проявява значително действие като захароза и изомалтаза, но не се проявява като лактаза и се препоръчва за подобряване на малабсорбацията (недостатъчното усвояване на хранителни вещества) при пациенти с недостиг на сукраза-изомалтаза, които нарочно или неволно консумират захароза. 

4. Съдържа полезни протеини и тиамин

Хранителната мая е пълен протеин и съдържа поне девет от 18 аминокиселини, които човешкото тяло не може да произвежда. Това е чудесна новина, особено за веганите и вегетарианците, които се затрудняват с набавянето на достатъчно протеини от храната.

Като протеинова храна, хранителната мая е полезна за цялото тяло. Недостигът на протеин води до:

  • Забавен метаболизъм
  • Затруднение в свалянето на килограми
  • Трудно изграждане на мускулна маса
  • Ниски нива на енергия и умора
  • Слаба концентрация и проблеми с ученето
  • Раздразнителност и резки промени в настроението
  • Болки в мускулите, костите и ставите
  • Промени в кръвната захар, които могат да доведат до диабет
  • Бавно зарастване на рани
  • Нисък имунитет

Освен протеини, хранителната мая съдържа високи нива на тиамин, който се използва в комбинация с други В витамини за регулирането на важни функции на сърдечно-съдовата, ендокринна и храносмилателна системи. Тиамин се използва от всяка клетка на тялото и е особено важен за поддържане нивата на енергия и на здрав метаболизъм, а недостигът на тиамин води до много здравословни проблеми.

5. Стимулира здравето на косата, кожата и ноктите

Хранителната мая съдържа много В витамини, които всичките са полезни за косата, кожата и ноктите. Витамин В5 и витамин В7/биотин са полезни за здравето на косата, кожата и ноктите със способността си да намаляват признаците на стареене като зачервяване и петна по кожата. Хранителната мая съдържа и В витамина ниацин, който лекува хронично акне и подобрява кожата цялостно.

6. Спомага здравословна бременност и предпазва от дефекти по рождение

Хранителната мая е богата на фолат (фолиева киселина) и затова е чудесен избор за бременните:

Една супена лъжица хранителна мая съдържа 1059 микрограма фолат. Бременните жени се нуждаят от 400 до 800 микрограма фолат дневно — синтетичната версия се нарича фолиева киселина. Така че една супена лъжица от тази мая предоставя повече от 100 процента от необходимата дневна доза. Приемът на достатъчно фолат по време на бременността помага за предпазване от дефекти по рождение като спина бифида. Сайтът WomensHealth.gov посочва, че с фолат не може да се предозира, ако той се набавя от храната, не е желателно да се консумират повече от 1000 микрограма на ден, освен ако това не е препоръчано от на лекар, понеже високият прием може да маскира недостиг на витамин B-12.

Това означава, че бременни трябва непременно да консумират хранителна мая като част от стъпките за изпълнена със здраве бременност.

Хранителната мая – суперхрана с високо съдържание на В витамини

Хранителната мая е отличен източник на В витамини, особено на витамин B6, но също и на B12, фолат (B9), тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), и пантотенова киселина (B5). Една порция  (2 супени лъжици) съдържа почти 10 милиграма (мг) витамин B6, и почти 8 микрограма (мкг) B12.

Тя е също така добър източник на протеини, хранителни фибри, магнезий, мед, манган и споменатия вече цинк. Вкусът й е приятен, наподобява вкуса на сирене и някои хора направо го обожават. Можете да добавяте по супена лъжица в повечето ястия. Това е най-богатият източник на В витамини, витамините важни за митохондриалното здраве.

За да оптимизирате микробиома си, добавяйте по 1/8 чаена лъжица всеки ден в смути или кисело мляко.

Маята е естествен източник на вкуса умами, който е натурална глутаминова киселина или глутамат и се характеризира с богат и удовлетворяващ вкус много приличен на вкуса на месото.

Глутаминовата киселина е хранителната мая се „свързана” с други аминокиселини и протеини. Глутаминовата киселина в истинските храни помага на тялото да контролира колко от нея бива усвоена. Излишната се изхвърля, а не се складира в тялото

Висококачествения и лесно усвоим протеин в хранителната мая

Хранителната мая е източник на висококачествен протеин (71 процента от теглото й) който се усвоява много лесно. Маята е едноклетъчен микроорганизъм, който се храни от захар. Той се нуждае от същите витамини и аминокиселини от които се нуждаем и ние хората, но хранителната мая е принудена да произвежда сама свои аминокиселини и витамини с помощта на биохимични реакции.

Хранителната мая е уникална с това че наистина е богата на протеини храна, с ниско съдържание на въглехидрати и много лесно усвоима.

Макар че тъпченето с големи количества протеини не е най-полезното нещо, понеже така или иначе повечето хора така и така прекаляват с тях, приема на още 5-10 грама на ден от хранителна мая може да се окаже отлично за здравето ви – особено, ако сте физически активни или се стремите да натрупате сила или да изграждате мускули.

Източници:

https://draxe.com/nutritional-yeast/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/04/nutritional-yeast.aspx

Снимка: Blissful and Domestic

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *