Как бързо да лекуваме фрактури с естествени лекове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bones-480x360

На много хора се случва да си счупят кост. Може да е пръст или пък крак, но каквото и да си счупим, ако не позволим на фрактурата за заздравее както трябва може да страдаме от последиците до края на живота си.

Как да накараме счупените кости да заздравеят колкото се може по-бързо.

За щастие, медицинските технологии правят много когато става дума за счупена кост. Не само че те ви показват колко лошо е счупването (дали има разместване или счупване на няколко места), но и ви помагат да наблюдавате процеса на заздравяване посредством образна диагностика.

Проблемът?

Костите за жалост се нуждаят от дълго време, за да заздравеят и не е чудно когато погледнете фактите. Костите не са само онези неща, които придават форма и функция на човешкото тяло, те ни предоставят защита и здравословен източник на стволови клетки, които да заместват старите клетки, когато те достигнат функционалния си лимит.

В човешкото тяло на възрастен човек има 206 кости и когато са здрави, костите са силни като гранит (грам за грам) в поддържането на теглото. Помислете само; костите издържат тегло от 50 кг, както и тегло от 150 кг.

Но като всички части на човешкото тяло, костите не са безпогрешни. Понякога директен удар върху дадена кост или нараняване на болна кост могат да доведат до счупване, и това счупване обикновено спира всяка физическа дейност, която извършвате.

Леките фрактури на костите се нуждаят от само 6 седмици, за да заздравеят, докато зарастването на по-сериозните може да отнеме 3 или 4 месеца. Някои кости, в зависимост от това къде се намират или колко са счупванията, се нуждаят от месеци физическа терапия след процеса на заздравяване, за възстановяването на пълна употреба и пълен обхват на движението.

Тогава как да помогнем на счупената кост да заздравее по-бързо?

Няма магичен еликсир, който да кара костта да заздравява наполовина по-бързо, но има начини да дадете на костта си най-добрата възможност за заздравяване за най-краткото възможно време. Според Центъра за по-добри кости това са някои стъпки, които спомагат заздравяването на счупена кост:

  • Уверете се, че ядете правилното количество калории: Може и да не изглежда така, но тялото ви използва много енергия, за да излекува счупената кост. Само защото внезапно сте извън строя с травма не означава, че трябва драстично да ограничите храната. Тежко счупване може да се нуждае от до 6000 калории на ден за да заздравее!
  • Проверете приема си на протеин: Може да не свързвате протеина със здравето на костите, но когато става дума за помагането на счупена кост да заздравее, това е една област, на която трябва да обърнете внимание. Костите са изградени от „жив” протеин, и лишаването на тялото от протеин по време на процеса на заздравяване ще доведе до омекване на надкостницата, вместо до здрава такава, каквато е необходима за да са здрави костите.
  • Пийте калций и лизин: Калцият е особено важен за здравето на костите, но ако в тялото ви няма правилните аминокиселини, той няма да е толкова продуктивен, колкото може да бъде. Лизинът е важен що се отнася до усвояването на калций, така че се уверете, че го включвате в хранителния си режим.
  • Повишете приема на антиоксиданти: Сега е моментът да започнете да ядете богати на антиоксиданти храни. Макар че е важно да включите антиоксиданти за клетъчно здраве, тези съединения са също важни и за снижаването на възпалението на мястото на счупването. Възпалението може да продължи седмици след първоначалната травма и преди възпалението да започне да изчезва, процесът на заздравяване няма да сработи напълно.
  • Уверете се, че си набавяте достатъчно минерали като цяло: Докато калцият е задължителен, експертите посочват, че повечето хора имат недостиг на основни минерали дори и когато не се стремят да излекуват счупена кост. Непременно си набавяйте достатъчно калций, цинк, магнезий, мед, фосфор и силиций.
  • Пийте витамини: Както минералите така и определени витамини могат да помогнат за по-бързото заздравяване на счупената кост. Непременно си набавяйте достатъчно витамин К, С, В6 и D.
  • Помислете за естествени лекове: Макар и да не са одобрени от западната медицина, има някои билкови лекове, които спомагат по-бързото заздравяване на костите. Хората, които се интересуват от използването на алтернативни терапии трябва да проверят как се използват лапи от арника, див черен оман, коприва, глухарче, хвощ, листа на репей, алфалфа, звездица, куркума, натурален зелен чай, тъмно зелени листни зеленчуци и билки, успокояващи нервната система и снижаващи болката като лайка, пасифлора и валериан. Непременно се консултирайте с билкар и със своя лекар преди да използвате тези предложения.
  • Физическа активност: При положение, че има неща които можете и които не можете да прилагате при счупена кост, ако успявате да се движите без риск от разместване на костта, трябва да го правите. Активността стимулира кръвотока и по този начин ускорява заздравяването.

Фрактурите на костите обикновено се дължат на падане, катастрофа или нараняване при спорт, но могат да са причинени и от остеопороза. След обездвижването на фрактурата можете да започнете да прилагате естествени лекове за бързото й заздравяване.

Най-полезните храни за заздравяване на счупена кост

Богати на калций храни – Основният минерал в костите е калцият, така че се опитайте да ядете храни, съдържащи много от този важен минерал като морски водорасли, зелени листни зеленчуци, сьомга, сардини с костите и неподсладени млечни продукти като кисело мляко и кефир.

Важни статии за калция:

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Храни, съдържащи витамин К – къдравото зеле кейл, броколито, спанакът и другите зеленажи са с високо съдържание на витамин К1, а суровите млечни продукти като сирене и кефир са богати на витамин К2, който е особено важен за съсирването на кръвта и за формирането на костите.
Чист нетлъст протеин – тялото не може да възстановява изгубената тъкан без протеин. Опитвайте се да си набавяте поне по 120-150 г (4-5 унции) органичен нетлъст протеин като морска риба или отглеждани на паша говеда на хранене.
Витамин C – е особено важен за производството на колаген, основен компонент на кожата и тъканите. Повишете приема си на богати на витамин С плодове и зеленчуци като цитруси, чушки, ягоди и домати.
Цинк – Химическите реакции, необходими за възстановяването на костта се нуждаят от цинк. За да повишите приема си на цинк добавете говеждо, тиквени семки и спанак в храната си.

Храни отслабващи костите

Алкохол  –  Улеснява загубата на костна маса и повишава възпалението, което забавя заздравяването.
Сол – Натрият премахва калция от костите. Опитайте се да ограничите приема си на сол до по-малко от 1500 мг (по-малко от ½ ч.л.) на ден.
Захар и рафинирани зърнени храни – Захарта и рафинираните зърнени храни водят до загуба на костна маса и предоставят много малко хранителни вещества за заздравяването на раните.
Кола и други подсладени напитки – Съдържанието на фосфор в колата може всъщност да премахва калция от костите.
Кофеин – В съдържащите кофеин напитки има съединения, които се свързват с калция и препятстват усвояването му, като по този начин ограничават зарастването.

Най-ефикасните 5 естествени лека за счупени кости

Лекувайте счупените кости като използвате натурални лекове:

#1 Калций (500-600 мг калциев цитрат по 2 пъти на ден)
Калцият е основният минерал в костите. Избягвайте да го приемате заедно с храни с високо съдържание на желязо.

#2 Магнезий (250-350 мг дневно)
Магнезият е необходим за формирането на костите.

#3 Витамин D3 (2000-5000 МЕ (50-125 мг) на ден)
Витамин D е особено важен за усвояването на калция.

#4 Омега-3 мазнини (1000 мг на ден)
Мастно разтворимите мазнини са необходими за зарастването на раните и за снижаването на възпалението, причинено от остра травма.

#5 Зелена суперхрана на прах (следвайте указанията на опаковката)
Търсете хранителна добавка, която съдържа богати на хранителни вещества морски водорасли и основни минерали за възстановяването на костите.

Суперхрана лекува хронични заболявания за 6 дни?

Естествено лечение на счупени кости

Терапията с вибрации може да ускори заздравяването на счупени кости. Стойте върху вибрираща платформа 5-20 минути по 2 пъти на ден за подобряване формирането на остеокластите.

Етерични масла за счупени кости

Мазането на фрактурите с етерични масла може да ускори заздравяването им. Етеричните масла от кипарис, ела и хеликризум спомагат оздравяването на костите. Нанасяйте маслата локално по 3 пъти на ден и обмислете също лечебни терапии като масаж с ароматни масла.

Източници:

http://www.laopinion.com/2014/07/04/8-ways-to-help-a-broken-bone-heal-faster/

http://draxe.com/heal-broken-bones/

Снимка: draxe.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *