Черния ориз – Първа част от Марион Колева

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Който предлага ориз, предлага самия живот

Black-rice 1

Оризът символизира щастието и удоволствието от живота. Той е символ на изобилие и дълголетие и затова в много средиземноморски страни младоженците попадат под дъжд от оризови семенца, когато излизат от църквата. Тази зърнена култура се използва от хората много отдавна – още през 650-та година преди раждането на Христа. Най-вероятно растението се е появило на Запад благодарение на Александър Македонски, който завоювал Индия през 350-та година преди новата ера. През ХVІ век в южна Европа вече се отглежда много ориз. В Италия земеделците отглеждат само петдесет вида, докато на Филипините са известни над десет хиляди. Консумацията на ориз е неразделна част от здравословното хранене. „Който предлага ориз, предлага самия живот”, е казал Буда. Хипократ карал спортистите да се хранят с ориз преди и след състезанията, като им приготвял смес от различни зърнено-хлебни култури, вода и мед.

Оризът може да запълни недостига от някои витамини и минерали в организма. Той съдържа витамини от групата В, витамин Е и РР, а също така калций, мед, желязо, фосфор, магнезий, селен и цинк. Особено полезен е дългозърнестият кафяв ориз, който е почистен само от външната обвивка. Кафявият ориз съдържа повече целулоза, минерали и витамини от белия.

Друг разпространен вид е оризът басмати, който има орехов вкус и се използва за приготвянето на пилаф. Преди да сварите ориз басмати, измийте го със студена вода. Някога мюсюлманите спазвали едно от петте основни правила на исляма, като дарявали басмати на джамиите. В определени дни от месеца, пред храмовете на Аллах били подреждани трапези и всеки бедстващ странник можел да похапне пилаф. Така правоверните помагали на бедните.

Съществува и червен ориз, който преди векове е бил смятан за плевел. Оказало се, че „буренът”  е перфектен за салати и гарнитури.

Все пак, що се отнася до хранително-вкусови качества, палмата на първенството принадлежи на „черния ориз”. Неотдавна учени от Университета в Луизиана го наре­коха „суперпродукт”. Той е с тревиста текстура; идеален е за приготвянето на салати и източни ястия, за любителите на диети. Вари се повече от половин час. Черната разновидност на ориза може да намалява възпаленията в организма. Той помага за лекуване на астма, алергии и други, твърдят учени от САЩ. Люспата на черния ориз не се маха. Консумацията на оризовите трици, тоест обвивката на зърната, блокира производството на хистамин, причиняващ възпаления. При това положение, антиоксидантите се борят по-ефективно срещу сърдечните болести, рака и други заболявания. Черният ориз има интересен вкус, той е в пъти по-полезен, съдържа редица полезни съставки, минерали, аминокиселини, които влияят върху здравето; в една лъжица черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в лъжица боровинки. До преди този момент боровинката се смяташе за един от най-мощните природни антиоксиданти. Спрямо боровинките, черният ориз крие още едно предимство – той почти не съдържа захар. В общи линии се оказва, че тъмните на цвят храни са изключително полезни. Японската кухня ги съдържа в изобилие и не случайно това е най-дълголетната нация в света.

Марион Колева, собственик на www.marteniza.blog.bg

(първо публикувано в седмичника ТВ Сага)

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *