Черния ориз – Втора част от Марион Колева

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Легендата говори…

black rice 185910326

Преди много векове в Древен Китай черният ориз е бил храната на богатите. Той е известен като „забранен ориз”, защото в древността бил забранен за простолюдието. Единствено китайските благородници и царски особи имали право да си похапват от екзотичния продукт. Затова го наричат още „императорски ориз”. В испанските източници може да се срещне и като „венерин”, в чест на богинята на любовта Венера, която иберийците често възприемали като дама „с абаносова кожа”. В Индия наричат черната разновидност на ориза „чак хао”. Смятат го за по-вкусен от другите сортове.

Легендата разказва, че по време на династията Хан, един амбициозен млад човек учел в родния си град, преди да се присъедини към войските и да стане генерал. Явно китайските генерали преди повече от 2000 години са били будни хора, защото се мълви, че един от тях  изобретил хвърчилото, а после прелетял с него над стените на обсадена крепост и разузнал разположението на вражеската армия. Генералът, за когото ще стане дума в нашата история, залягал над книгите. Веднъж, изтощен от четене, той заспал под върбово дърво в една горичка. В съня си се озовал пред един оракул и пожелал старият човек да му каже нещо за утрешния ден. „Чака те прекрасно бъдеще”, – отвърнал лаконично ясновидецът. „Кога?” – запитал нетърпеливо младокът. „Когато хванеш черния ориз… това ще бъде денят на твоя успех”, – отсякъл  неясно прорицателят и дал да се разбере, че визитата е приключила. Събудил се младият мандарин и в продължение на три години търсил следи от невижданото дотогава растение навсякъде около себе си. Най-после, обезнадежден, седнал край реката и започнал да си играе с клечките и листата, влачени от нея. По едно време, в ръцете му попаднала странна клонка – стръкче, което приличало на нещо, но не му било съвсем познато. Заинтригуван, бъдещият генерал махнал обвивките от семенцата, които се гушели във вейките и на дланта му останали черните перлички на невиждан дотогава сорт ориз. Той веднага ги изпратил на императора. Те били засадени, а после от оскъдната реколта били приготвени вкусни гозби. Властелинът на Хан бил очарован. Той заповядал оризът да се смята за свещен дар, да бъде поднасян пред олтарите на прадедите в двореца, да бъде строго съхраняван и използван за храна само от китайската аристокрация.

Друга, по-нова легенда гласи, че на остров Лангкави (Малайзия) една млада жена – Махсури, била несправедливо обвинена в изневяра. Тъй като наказанието за такова провинение в мюсюлманските страни е прелюбодейката да бъде вързана на стълб и убита с камъни, жената била незабавно умъртвена от своите съселяни. От тялото й потекла бяла кръв, която свидетелствала за невинността на жертвата. Точно преди да умре, огорчената Махсури протегнала ръка и проклела съселяните си до седмо поколение. Проклятието й се сбъднало и щом кръвта стигнала до оризовите поля, те пламнали. След години виновните се покаяли и клетвата отпаднала, но оризът останал с черен цвят, за да напомня за греховната прибързаност и несправедливост на хората.

В Далечния Изток се разказват и други митове за произхода на черния ориз. Един от тях е свързан с изгарянето на реколтата по време на японските нападения над субконтинента. Твърди се, че защитниците на древните царства унищожавали ориза, за да уморят от глад армията на агресорите. Друг мит ни връща чак в праисторическите времена, когато Озо и Йокичи отглеждали поотделно бял и черен ориз, яздели бяла и черна змия, оставяли след себе си бяла и черна пепел, а когато се срещали, то било само от загриженост за дъжда и плодородието на земята.

Американските експерти, които преди време установяват полезните свойства на черния ориз са уверени, че производителите трябва да добавят булгур, или трици от това растение в сухите закуски, в някои напитки, тестени изделия, бисквити, дори и в различни сладкиши, като тортите. Оказва се, че цветът на храната наистина влияе на здравето. Императорският ориз е с много по-ниско съдържание на захар от белия и същевременно с високо съдържание на полезни вещества и растителни влакна, които могат да решат и проблемите с лошия холестерол. Забраненият ориз има цялостен успокояващ ефект и е добра диетична храна. Стимулира стомашните функции и възстановява баланса на микроелементите в кръвта.

У нас черният ориз в кулинарията е слабо застъпен. Той подлежи на много по-продължителна кулинарна обработка от белия. За сваряването му е необходимо тройно повече време, в сравнение с това, което е нужно за приготвянето на някои други сортове. На вкус императорският деликатес се различава от останалите разновидности – напомня по-скоро на ядка, отколкото на мек ориз. Но ползата и удоволствието си заслужават труда.

Ето една рецепта с черен ориз:

Черен ориз с гъби:
Съставки:

250 г печурки, 200 г бял ориз, 100 г черен ориз, 50 г масло, 1 глава лук, 2 кубчета зеленчуков бульон, 2 клонки целина

Приготвяне:

Черният ориз се залива с 1 – 1 1/2 л гореща вода, стрива се кубче зеленчуков бульон и се вари, докато оризът поеме водата. Лукът и целината се нарязват на кубчета, гъбите – на филийки. Маслото се загрява и в него за 1 минута се запържват лукът и целината. След това се добавят гъбите и щом се запържат, се изсипва белия ориз. Разбърква се, наливат се 600 мл гореща вода и се стрива другият зеленчуков бульон. Къкри под капак, докато оризът поеме водата. Сервира се, като в чиния се поставя метален пръстен и в него се слагат 3 пласта ориз – първо бял, след това черен и отново бял. Притиска се добре с лъжица. Може да се украси с гъби и стръкчета магданоз.

Марион Колева, собственик на www.marteniza.blog.bg

Снимка: www.ilfattoalimentare.it

(първо публикувано в седмичника ТВ Сага)

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *