Захарното цвекло е източник на хемоглобин!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sugar beet

Хемоглобинът е протеин в червените кръвни телца, който разнася кислорода в тялото. Макар че може би предполагате, че това е уникален човешки протеин, той всъщност се съдържа и в растения, включително в захарното цвекло.

Изследователи от Университета Лунд в Швеция отбелязват, че хемоглобинът от кръводаряване не покрива търсенето и се надяват този растителен хемоглобин, познат като легхемоглобин, един ден да стане заместител на кръвта, способен да спасява животи.

2.5 акра захарно цвекло може да спаси живота на хиляди хора?

Захарното цвекло (за жалост често генетично модифицирано) е често използвана суровина за производството на захар, но извличането на захар от цвеклото е далеч по-лесно от извличането на хемоглобин.

Според изследователите, предизвикателството е да се извлече достатъчно от всяка глава зряло цвекло, макар че те изчисляват, че от един хектар захарно цвекло (около 2.5 акра) може да се произведат 1-2 тона хемоглобин, който те казват, че може да спаси живота на хиляди хора.

Докато за преливането на кръв в крайна сметка е необходима пълноценна кръв, хемоглобин може да се дава в първите пет часа след инцидент, за да се спомогне циркулацията на кислород в цялото тяло.

Хемоглобинът от захарно цвекло, изненадващо, е почти идентичен с човешкия хемоглобин с изключение на дребна „външна подробност”, която Нелида Леива, докторант по приложна биохимия в Университета Лунд казва, че удължава живота на хемоглобина от захарното цвекло.

В човешкото тяло има множество видове хемоглобин, включително този в кръвта, както и в мозъка и в тестисите при мъжете. Хемоглобинът от цвеклото има най-големи сходности с хемоглобина в мозъка. Ако се чудите защо хемоглобин, който транспортира кислород е необходим в растения, Леива обяснява:

„Открихме, че хемоглобинът в растенията се свързва с азотния оксид. Той вероятно е необходим, за да държи под контрол определени процеси, например, азотният оксид да не става токсичен и да отблъсква бактериите”.

Планирани са още изследвания, които да определят дали хемоглобинът в захарното цвекло някой ден ще може да се използва като заместител на кръвта, но поне един експерт е скептичен. Раул Аредондо-Петер, който е изследвал еволюцията на растителните хемоглобини смята, че идеята „е възможна, но далеч от приложима, защото те не разнасят и не освобождават кислород със същата скорост като човешките хемоглобини”.

6 причини да добавим цвекло в храната си

Корените на захарното цвекло имат най-високото съдържание на захар от всички зеленчуци, но те съдържат също и много витамини, минерали и антиоксиданти. Добавянето на цвекло в храната по няколко пъти на седмица е добър начин да извлечем полза от хранителността му, без да предозираме с високите количества захар в него.

Помнете, че червеното цвекло, което повечето хора слагат в салати и гарнитури, познато също като салатно цвекло, не е същия сорт като захарното цвекло, споменато по-горе в настоящата статия, което всъщност е бяло на цвят. За какво е полезно червеното цвекло?  

И така, за какво е полезно червеното цвекло:

1. Снижава кръвното налягане

Пиенето на сок от червено цвекло помага за снижаването на кръвното в рамките на часове. Изследване откри, че пиенето на чаша сок от червено цвекло снижава систоличното кръвно налягане средно с 4-5 пункта.

Ползата вероятно се дължи на естествено съдържащите се в цвеклото нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в тялото. Азотният оксид от своя страна помага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове и така подобрява кръвотока и снижава кръвното налягане.

2. Укрепва издръжливостта

В изследването, хората, които пият сок от червено цвекло преди фитнес правят упражнения до 16 процента по-дълго. Ползата се счита, че също е свързана с нитратите, превръщащи се в азотен оксид, което снижава разхода на кислород при упражнения с ниско натоварване, както и подобрява издръжливостта към упражненията с високо натоварване.

3. Бори се с възпалението

Червеното цвекло е уникален източник на бетаин, хранително вещество, което помага за предпазването на клетките, протеините и ензимите от стреса в околната среда. То също така се знае, че помага в борбата с възпалението, предпазва вътрешните органи, подобрява съдовите рискови фактори, подобрява представянето и вероятно помага за предотвратяване на множество хронични заболявания. Както се съобщава в списанието World’s Healthiest Foods:

“Наличието на [бетаин]… в храната ни се свързва с по-ниски нива на няколко възпалителни маркери, включително на С реактивния протеин, интерлевкин-6 и на тумор некрозния фактор алфа.

Като група противовъзпалителните молекули в червеното цвекло в крайна сметка може да се окаже, че осигуряват сърдечносъдови ползи в широко обхватни изследвания с хора, както и противовъзпалителни ползи за другите системи в тялото”.

4. Има противоракови свойства

Мощните фитонутриенти, които придават наситения цвят на червеното цвекло помагат за отблъскването на рака. Изследвания показват, че екстракт от корените на червеното цвекло снижава формирането на тумори в множество органи при различни животински модели, когато той се дава на животните с водата, например, като екстракта от червено цвекло също се изследва за използване при хора с рак на панкреаса, гърдата и простатата.

5. Богато е на ценни хранителни вещества и фибри

Червеното цвекло съдържа много от подсилващия имунитета витамин С, фибри и основни минерали като калий (основен за здравословното функциониране на нервите и мускулите) и манган (който е полезен за костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса). Червеното цвекло също така съдържа В витамина фолат (фолиева киселина), който спомага за намаляването на риска от вродени дефекти.

6. Подсилва детоксикацията

Пигментите беталин в червеното цвекло подсилват фаза 2 от процеса на детоксикация в тялото или момента когато разградените токсини се свързват с други молекули, за да могат да бъдат изхвърлени от тялото. Традиционно, червеното цвекло се цени за това, че подсилва детоксикацията и за това, че спомага прочистването на кръвта и черния дроб.

В по-голямата си част захарното цвекло в САЩ е генно модифицирано

Важно е да се знае, че около 95 процента от отглежданото в САЩ захарно цвекло е генно модифицирано. Редица организации поискаха одобрението на Министерството на селското стопанство на САЩ за Roundup Ready захарното цвекло през 2008 година, като твърдяха, че цвеклото ще зарази подобните му органични и немодифицираните генно култури като червеното цвекло и чарда.

Освен това, те казаха, че резистентното на пестициди цвекло ще повиши въздействието на пестицидите върху околната среда и ще влоши съществуващата епидемия на резистентни на пестицидите супербурени. Roundup Ready културите, създадени, за да издържат на иначе смъртоносните локални дози глифозат—хербицид с широк спектър на действие и активната съставка в хербицида Roundup на Monsanto, както и на стотици други продукти.

С генно модифициране културата оцелява на токсичния хербицид, като бурените теоретично са премахнати от полето. Казвам „теоретично”, защото прекомерната употреба на хербицида доведе до бързото развитие на резистентни на глифозат супербурени. Изчислява се, че повече от 130 вида бурени в 40 американски щата днес са резистентни на хербицидите, а супербурените не показват признаци да спрат.

Roundup Ready културите също така се свързват със сериозни здравословни проблеми—особено такива, отнасящи се до плодовитостта и вродените дефекти—както и самият глифозат. Срещу Министерството на селското стопанство на САЩ бе заведено дело през 2009 година за неуспяването да се завърши изследване за въздействието върху околната среда. Федерален съдия излезе с решение за временното спиране на саденето на генно модифицирано захарно цвекло. Забраната по-късно бе отменена от Министерството, уж за да се предотврати недостиг на захар – а останалото е история.

Макар че червеното цвекло, което повечето хора ядат в момента не е генно модифицирано, то често се отглежда много близо до захарното цвекло и има данни за кръстосано опрашване. Така че когато избирате червено цвекло, търсете органични сортове. Не е ясно дали захарното цвекло, което се очаква да се използва за направата на хемоглобин за хора е също от генно модифициран сорт… но нека се надяваме, че не е, понеже изобщо не се знае какви ще бъдат последиците от такъв експеримент.

Листата на цвеклото също са полезни

Статията няма да е пълна, ако не споменем листата на цвеклото, които са сред най-здравословните части на растението. Освен че съдържат важни хранителни вещества като протеин, цинк, витамин В6, магнезий, калий, мед и манган, листата на цвеклото също така предоставят значителни количества витамин А, витамин С, калций и желязо. Листата на цвеклото имат дори повече желязо от спанака (зеленчук от същото семейство), както и имат по-висока хранителна стойност като цяло от главите. За повече детайли прочетете статията Супер полезните листа на червеното цвекло, рецепти. Може да се изненадате, например, че изследванията показват, че листата на цвеклото:

  • Помагат за предпазване от остеопороза като укрепват силата на костите
  • Борят се с болестта на Алцхаймер
  • Укрепват имунната система като стимулират производството на антитела и на бели кръвни телца

Ако не сте опитвали листа на цвекло, нека те не ви плашат. Те могат да се добавят сурови в зеленчукови сокове или да се задушават леко наред със спанак или швейцарското зеле чард – както можете да използвате и самите глави цвекло.

Д-р Джоузеф Меркола

 

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/16/sugar-beets-benefits.aspx?e_cid=20150216Z2_DNL_NB_art_2&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20150216Z2_DNL_NB&et_cid=DM69388&et_rid=843589397

Снимка: www.bestfoodfacts.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Захарното цвекло е източник на хемоглобин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *