33 храни, които уморяват рака от глад

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

33 foods 693289

„Сякаш най-доброто, което можем да направим е да мислим какво можем да премахнем от храната си. Но аз предприех противо положния подход и започнах да се питам: Какво бихме могли да добавяме към храната си, че да подсилваме защитната система на тялото?  С други думи, можем ли да уморим рака от глад с храните, които ядем”? – д-р Уилям Ли

Ракът е втората най-често срещана форма на смърт в Съединените щати – отнемаща живота на 1 на всеки 4-ма души. Въпреки милиардите долари, влагани във високо технологични изследвания годишно, ние изглежда не можем да преодолеем ситуацията, след като все повече и повече хора биват диагнозирани с редица видове рак.

Често мислим за онова, което трябва да премахваме от храната си в усилие да предотвратим рака, като например рафинираната захар и обработените храни. Макар че това е нещо добро, може би има още нещо, което трябва да правим. Ами ако всъщност можехме да добавим определени храни към хранителния си режим, които биха надхитрили рака в собствената му игра?

Бащата на съвременната медицина Хипократ го е казал най-добре: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна”. Той има предвид просто вродените свойства, съдържащи се дълбоко в клетките на живите храни – храните, които осигуряват максимална хранителна стойност са същите храни, които могат да уморят рака от глад.

Какво е ангиогенеза?

Ангиогенеза буквално означава създаването на нови кръвоносни съдове – „ангио” означава кръвоносни съдове а „генезис” означава създаване. Човешкото тяло съдържа повече от 96000 км кръвоносни съдове, включително 19 милиона капиляри.

Кръвоносните съдове могат да се адаптират към всякаква среда, на която са изложени и тялото има невероятна способност да регулира броя на кръвоносните съдове по всяко време.

Ангиогенезата се случва по време на здраве и болест. Кръвта пренася кислород и хранителни вещества до всички части на тялото чрез кръвоносните съдове. Когато се развива нова тъкан, притокът на кръв е необходим за нейния растеж и поддръжка – следователно, трябва да има ангиогенеза или формиране на нови кръвоносни съдове.

Тялото може да подхранва тези съдове, за да растат те и също така има начини да ги съкращава, когато това е необходимо. Здравото тяло контролира това включване и изключване и регулира ангиогенезата според нуждитеси.

Обаче, изследванията днес показват, че при редица заболявания тялото или не успява да създаде достатъчно кръвоносни съдове или не може да намали съдовете, когато това е необходимо. Когато има твърде много кръвоносни съдове, заболяванията като рак, артрит, слепота, ендометриоза, затлъстяване и болестта на Алцхаймер процъфтяват. Когато кръвоносните съдове са трърде малко, раните не зарастват и се появяват заболявания като удар, коронарна болест на сърцето, косопад, еректилна дисфункция и периферна артериална болест.

В случая с рака, туморите освобождават протеини на фактора на растежа, които дават знак на кръвоносните съдове да растат в туморите. Това осигурява не само кислорода и хранителните вещества, от които ракът се нуждае, за да расте, но също и осигурява път за отстъпление, по който раковите клетки могат да излизат от туморите и да метастазират в други части на тялото.

В света има повече от 70 основни заболявания, които мащабно засягат милиони хора – тези заболявания може всичките да изглеждат различни външно, но при по-обстойно разглеждане всички те имат обща характеристика изразяваща се в разстроена ангиогенеза.

Това откритие днес позволява на изследователите да изграждат нови концепции за предотвратяването и лечението на заболяванията.

ФАКТ: Ракът започва като група безвредни клетки

Разстроената ангиогенеза е отличителен белег на всички видове рак. Първото и най-важно нещо е да разберем как започва рака. Всички видове рак започват като микроскопични гнезда от клетки, които са безвредни за всички интензивни процеси. Сами, те могат да растат само до размер колкото върха на химикалка най-много, защото нямат приток на кръв – липсата на хранителни вещества и кислород означава липса на растеж.

Изследвания при аутопсии на хора, починали в катастрофи показват, че четиридесет процента от жените между 40 и 50 години имат микроскопични тумори в гърдите си и че петдесет процента от мъжете от 50 до 70 годишна възраст имат микроскопични тумори в простатата си.

Всъщност, всички хора, когато достигнем 70 годишна възраст всички ние имаме тези микроскопични гнезда от ракови клетки в щитовидната си жлеза. Обаче, по-голямата част от тези клетки никога не се развиват в нещо опасно, просто защото те нямат онова, от което се нуждаят, за да оцелеят – и то е приток на кръв. Д-р Джуда Фоукмен, пионер в ангиогенезата, нарича това „рак без заболяване”.

Изпитване кое е вярно

Раковите клетки се хранят чрез развитието на нови кръвоносни съдове, така че е логично да мислим, че след като веднъж притока на кръв е отрязан, тумурът повече няма да се храни и следователно ще умре. Напредъкът в изследванията на ангиогенезата на базата на тази теория доведе до доста успехи, както при животни, така и при хора.

Д-р Уилям Ли, президент и медицински директор на Фондацията по ангиогенеза, провежда интензивни изследвания в основаващата се на ангиогенеза медицина – нов подробен подход към борбата със заболяванията посредством възстановяването на вродената способност на тялото да контролира ангиогенезата. Лечебни терапии, които или стимулират растежа на кръвоносни съдове или спират растежа им се подлагат на изпитания с голям успех.

Днес има цяла група одобрени лечения на рака, които блокират растежа на кръвоносните съдове и които се използват при рак на дебелото черво, бъбреците, гърдата, белите дробове, мозъка и щитовидната жлеза. Много пациенти изпитват стабилизиране или пълна регресия на туморите в резултат на тези лекарства.

Засичане на рака на ранен етап

Д-р Ли забелязал, че макар че много форми на рак се повлияват доста добре от противодействащите на ангиогенезата лекарства, при други не е така. Това предизвика още изследвания, които водят д-р Ли назад към основната причина за повечето заболявания. Неговата хипотеза е, че една от причините някои видове рак да се повлияват по-добре от други от терапията, противодействаща на ангиогенезата се дължи на това, че много случаи са в напреднал стадий когато рака вече е завладял много други части на тялото. След като веднъж заболяването се развихри, лечението му става трудно, ако не и невъзможно.

Но какво ще кажете, ако съществуват някои естествени съединения, противодействащи на ангиогенезата, които човек може да консумира с храната, като по този начин изобщо спира формирането на канцерогенните тумори? Това навежда д-р Ли на мисълта за уморяването на рака от глад преди той дори да се е превърнал в заболяване – преди да е твърде късно – в основни линии, побеждаване на рака в собствената му игра. Този подход ще е от полза, както за здрави хора, така и за онези, които вече са победили рака.

Храната като основен допринасящ фактор

Деветдесет до деветдесет и пет процента от всички случаи на рак се дължат на околната среда, което означава, че са извън генетиката. От тези дължащи се на околната среда случаи на рак, трийсет до трийсет и пет процента са в следствие на храненето. По отношение на храната д-р Ли си задава въпроса не какво можем да премахнем от хранителния си режим, а какво можем да добавим, та да се пребори то с кръвоносните съдове, които хранят рака.

Можем ли да се храним така че да уморим рака от глад? Отговорът според Ли е недвусмислено, да. Майката природа ни е предоставила множество храни с естествени свойства, насочени към незабавното спиране на формирането на кръвоносни съдове.

Освен това, храните изглежда имат синергично влияние върху туморите, работейки заедно за уморяването на раковите клетки от глад. Някои видове храни са по-силни от други. Въпреки че изследванията продължават с пълна сила, вече се изготвя растящ списък на полезните храни.

Избирайте храната си мъдро

Според д-р Ли, ние можем да започнем днес ядейки храните, за които се знае, че спират растежа на кръвоносните съдове и да правим мъдри избори, които ще ни позволят да останем колкото се може по-здрави, като държим раковите клетки в зародиш. Ето някои от най-добрите храни, от които да си избирате:

Ябълки

Сини боровинки

Червени боровинки

Домати

Чесън

Босилек

Лук

Мащерка

Женшен

Джинджифил

Карфиол

Моркови

Броколи

Зеле

Сладки картофи

Къдраво зеле

Лимони

Портокали

Праскови

Грейпфрут

Ленено семе

Червен грейпфрут

Ягоди

Зелен фасул

Спанак

Зелен чай

Чушки

Тиква

Мед

Зехтин

Гъбите шийтаке

Орехи

Бадеми

Забележка: Д-р Ли препоръчва да се яде по една бореща се с рака храна с всяко хранене.

Можем ли да победим рака? – със сигурност можем – всъщност ние можем да направим нещо по-добро. Като мъдро избираме храната си и като си наложим здравословен начин на живот, ние можем да спрем раковите клетки, които са в тялото ни никога да не се превръщат в смъртоносно заболяване.

~The Alternative Daily

 

Източник: 33 Foods that Starve Cancer, 14 February 2014

http://www.thealternativedaily.com/33-foods-starve-cancer/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140214

Снимка: tuoitre.vn

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “33 храни, които уморяват рака от глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *