Майорана, свещена билка в древността, здравословна и вкусна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

marjoram (1)

Взимайте тази средиземноморска билка, за да суперзаредите тялото си с витамини, да се борите с възпалението, да предпазвате мозъка си и може би да спрете рака

Може би вече знаете колко полезен е витамин С за вас. И може би дори знаете, че витамин К е чудесен за костите и мозъка ви. Всъщност, витамин К има способността да предпазва невроните от увреждането, причинявано от Алцхаймер и от други заболявания на мозъка. Но знаете ли, че една билка от Средиземноморието може да ви набавя нужното количество за деня и от двата витамина?

Точно така! Тази малко използвана подправка предоставя 86% от препоръчителната дневна доза витамин С и 518% от препоръчителната дневна доза витамин K. Аз не се доверявам много-много на препоръчителните дневни дози, защото повечето от тях са далеч под количеството, от което се нуждаем всеки ден. Но тези цифри са впечатляващи.

Обаче, тази подправка предоставя много повече. Тя има противовъзпалителни и противобактериални свойства. И изследване, публикувано в списанието American Journal of Chinese Medicine откри, че тя помага при стомашни язви. В изследването, учените дават на плъхове екстракт от подправката майорана и откриват, че 250 до 500 мг от тази средиземноморска подправка снижава броя на язвите. Но това не е всичко. Тя спомогнала и за подхранването на отънелите им чревни стени. Изследователите казват, че майораната помогнала за предпазване от появата на язви първо на първо.

Майораната е подправка, която много хора бъркат с риган. Но тя има много различен вкус, защото е от семейство ментови. Вкусът й е по-сладък и леко пикантен.

Заради противовъзпалителните й способности и способността й да помага за заздравяването на чревната стена, това е чудесна билка, която да добавите в ястията си или да вземате като хранителна добавка, ако имате проблеми с храносмилането. Много гастроинтестинални проблеми причиняват значително увреждане на стената на червата, което води до възпаление. Майораната помага за оздравяването на нанесеното увреждане и намалява възпалението.

Очевидно, при всички тези удивителни способности, изследователите искат да разберат дали тази подправка помага при рак. Изследване проведено в Близкия Изток откри, че подправката спира разпространението на туморите. Ето защо друг екип изследователи от Университета на Обединените арабски емирства изследваха способността й да се бори с рака на гърдата при мишки. Този екип не използва големи количества от подправката, но въпреки това откри, че тя спира деленето и разпространението на раковите клетки. А след това като повишават дозата, те забелязват, че раковите клетки бързо измират. Това са предварителни изследвания, но е много вълнуващо да се наблюдава как една подправка действа така добре.

След като майораната няма познати странични ефекти, няма причина да не я добавяте в ястията си. Много е трудно да се открие екстракт от майорана под формата на хранителна добавка, така че добавянето й в ястията, които готвите или като чай са най-добрите начини да я приемате вътрешно. Етерично масло от майорана ще откриете в почти всеки магазин за здравословни храни и в интернет. Лесно можете да го използвате в дифузьор или локално като сънотворно при безсъние.

Ваш вътрешен човек за по-добро здраве,

Стив Крьонинг

Как да си отгледаме майорана:

Майорана можете да си насадите като закупите разсад и го засадите на разстояние 20 см между растенията. Сега все още не е късно да си засадите  майорана, тъй като почвата е влажна от обилните дъждове. Майораната предпочита богати на хумус, добре дренирани и отцедливи почви.

Растението е топлолюбиво и сухоустойчиво, все пак през първата фаза на своето развитие след разсаждането, то се нуждае от обилно поливане. Растенията трябва редовно да се окопават и поливат. При добри грижи можете да се радвате на не по-малко от две реколти през лятото! Майораната можете да торите щадящо със  суперфосфати или амониева селитра.

За лечебни цели и за консумация като подправка се събират целите млади стръкове, които съдържат обилни количества рутин, витамин С, каротин, дъбилни вещества, етерично масло, горчиви вещества…
Майораната се бере в сухи и слънчеви дни, непосредствено преди цъфтежа. Изрязвайте цялата надземна част на растенията на 4-5 см от повърхността на почвата.
Веднага след отрязването, съберете стръковете на китки и ги окачете да съхнат на сенчесто и проветриво място – така билката ще запази тъмнозеления си цвят и прекрасния си аромат. След изсушаването, приберете в херметически затворени контейнери, иначе майораната може да придаде аромата си на другите билки.

Забележка на Здрави всеки ден: Майораната се счита за безопасна. Допир до кожата на свежата билка може да причини зачервяване и отичане на очите и кожата. Да не се пие при бременност и кърмене. Да не се пие в големи дози и продължително без консултация с лекар. Ако сте алергични към босилек, исоп, лавандула, мента, риган и салвия, може да изпитате алергични реакции и към майораната. Може да взаимодейства с литий и да го задържа в тялото, така че непременно се консултирайте с лекар, ако ви е предписан литий.

Източник: Advanced Bionutritionals , Take this Mediterranean spice to supercharge your vitamin intake, fight inflammation, protect your brain, and maybe stop cancer, 10 Мау 2014

Снимка: imgarcade.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *