Витамин В5, поредната перла за здравето в короната на В витамините

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-b5

Ползите за здравето от витамин В5, също познат като пантотенова киселина, включват облекчаване на състояния като астма, косопад, алергии, стрес и безпокойство, респираторни заболявания и сърдечни проблеми. Той също така помага за укрепването на имунитета, снижава остеоартрита и признаците на стареене, повишава резистентността към няколко вида инфекции, стимулира физическия растеж и се справя с диабета и кожните заболявания.

Витамин В5 се знае, че е полезен в лечението на сериозни умствени разстройства като хроничен стрес и тревожност. Здравословен режим на хранене би следвало да съдържа подходящо количество витамин В5, за да подсигурява добро здраве и правилно функциониране на всички органови системи. Този витамин изпълнява много разнообразни функции в тялото, включително производството на невротрансмитери в мозъка, произвеждане на стероиди и усвояване на мазнини, протеини и други жизнено важни хранителни вещества от храната.

Казано накратко, природата на витамин В5 засяга всеки важен аспект за поддържането на здравето.

Симптоми за недостиг на витамин В5

Най-често срещаните и обезпокоителни симптоми на недостиг на витамин В5 са синдрома на пламтящото стъпало, при който човек не усеща стъпалата си наред със силна възпалителна болка. Наред с това идва и непрекъснатото усещане за умора и слабост в цялото тяло. Други основни симптоми включват безсъние, анемия, повръщане, спазми в мускулите и анормални кожни образувания.

Важни източници на витамин В5

Най-важните източници на витамин В5 включват гъби, броколи, зеле, бобови растения, сьомга и швейцарско цвекло. Има и други важни източници на този водно разтворим витамин, включващи храни като яйца, риба, бирена мая, ядки, прясно мляко и млечни продукти като сирене. Можете също да си го набавяте от пшеница, фъстъци, соя и меласа.

Ползи за здравето от витамин В5

Синтезатор: Витамин В5 действа като синтезиращ фактор на много важни компоненти, необходими на човешкото тяло. Например, той е особено важен за формирането на мазнините, протеините, въглехидратите, аминокиселините и антибиотиците, като същевременно стимулира и надбъбречните хормони.

Снижава стреса: Витамин В5 има репутацията, че снижава стреса и други сериозни умствени проблеми като безпокойство и депресия, което подсигурява умствена кондиция. Той го прави като регулира хормоните, отговорни за причиняването на тези умствени заболявания.

Сърдечно здраве: Има внушителни данни, че витамин В5 поддържа нормалното работно състояние на човешкото сърце. Той регулира нивата на холестерола и също така помага за контролирането на кръвното налягане.

Изгражда сила и издръжливост: Витамин В5 помага за облекчаване на умората и изтощението в тялото и поставя метаболитните дейности на цялото тяло на прав път. Това означава, че този витамин е способен да повишава издръжливостта на човешкото тяло, така че то да изпълнява различни задачи по ефикасен и здравословен начин. Това е много важна полза, предоставяна от витамин В5, особено от гледна точка на активните хора и атлетите.

Кожа и коса: Най-много от всичко витамин В5 помага за поддържането на кожата здрава и с привлекателен вид. Той също така помага за забавянето на появяването на преждевременните признаци на стареене върху кожата като бръчки и старчески петна. Изследванията също така показват, че витамин В5 играе важна роля за пигментацията на косата и предотвратява загубата на цвета й до достигането на преклонна възраст.

Водно разтворим: Тъй като витамин В5 принадлежи към групата на водно разтворимите витамини, той не внася никакъв вид токсични субстанции в тялото, с което доказва, че е полезен и ефикасен за хора от всяка възрастова група и от двата пола.

Здрава имунна система: Витамин В5 е много добър в укрепването на имунната система на тялото. Това помага в битката ни срещу редица инфекции и заболявания. За снижаване на вероятностите тялото ви да се зарази с нещо опасно, непременно доведете до максимум броя на белите си кръвни телца и се уверете, че имунната ви система функционира правилно като ядете богати на витамин В5 храни.

Други ползи: Витамин В5 помага за облекчаването на човешкото тяло от редица пагубни проблеми като астма, аутизъм, кандидоза, остеоартрит, болестта на Паркинсон, предменструален синдром и много други. Витамин В5 е един от най-разнообразните и гъвкави витамини и не може да бъде изключен от нито един здравословен режим на хранене!

Хемоглобин: Витамин В5 е доказал, че повишава нивата на хемоглобина в тялото. Той също така помага на черния дроб в метаболизирането на токсичните вещества. И накрая, той е мощен двигател за деленето на клетките и възпроизводството на ДНК.

Източник:

http://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/vitamin-b5-or-pantothenic-acid.html

Снимка: bestvegetables.net

Прочетете още по темата:

Витамин В5, мощен стимулатор на дълголетието

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *