Най-добрите 5 храни за бързо отърваване от махмурлука

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Дори и изобщо да не пиете през останалото време на годината, в новогодишната нощ може да решите да се насладите на шампанско. И ако пресушите чаша или две в повече, във вторник сутринта може да се събудите с умопомрачащо главоболие и да ви е зле на стомаха.

Може би вече знаете, че много от симптомите на махмурлука се дължат на обезводняване. Простичко казано, когато пиете доста, вие и доста често ходите до тоалетната. И тъй като алкохолът е диуретик, което означава, че ви кара да тичате повече до тоалетната, вие сами се насаждате на убийствен махмурлук.

scrambled eggs

Но онова, което може би не осъзнавате е, че наред с течностите, вие губите хранителни вещества. Така че не само че се събуждате обезводнени на следващата сутрин след веселбата, но организмът ви е изгубил и витамините и хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае, за да се чувства в най-добрата си форма.

Най-лесният начин да излекувате махмурлука разбира се е да внимавате да не го получите първо на първо. Но не се притеснявайте, няма да ви карам да пропунете чашата празнично шампанско. Вместо това няколко предпазни мерки преди да седнете на празничната трапеза могат да ви спестят окаяното състояние на сутринта и да ви накарат да се чувствате в чудесна форма.

      Най-добрата защита е доброто нападение

Започнете с изпиването на няколко чаши вода, за да хидратирате добре тялото си. Хапнете храна, заредена с протеини. (Шепа орехи или парче риба тон или сьомга са чудесен избор. Ще обясня защо по-късно.) И не забравяйте да изпиете един мултивитамин и да вземете рибено масло (и витамин E за баланс) преди да излезете.

Когато стигнете на партито не забравяйте са изпивате по чаша вода между чашите алкохол. Това не само ще ви държи хидратирани, но и ще ви възпре неразумно да изпиете повече питиета от необходимото.

Но какво ще стане, ако предпазните мерки не подействат? Или ако четете тази статия на 1 януари, когато вече сте с махмурлук? Добрата новина е, че има лекове под ръка, които могат да ви помогнат да ускорите възстановяването си.

      Домашно направени лекове против махмурлук

      Номер едно – Изберете правилния протеин: По-рано споменах, че е добре да хапнете шепа орехи или няколко парчета риба тон преди да се отправите към купона. Това е така, защото тези храни са богати на омега-3 мастни киселини и това ги прави много ефикасни във възпирането на заплашващия ви махмурлук.

Макар че обезводняването е в основата на много от симптомите на махмурлука, хормоноподобните субстанции, наречени простагландини също допринасят за него. Простагландините, които често пъти са повишени, когато имате махмурлук, могат да причинят възпаление, което допринася за пулсиращото ви главоболие. А омега-3 мастните киселини са естествено противовъзпалително средство.

      Номер две – Яйцата са отличен избор: Когато черният ви дроб започне да метаболизира алкохола, който сте погълнали, един вторичен продукт в този процес е токсин, наречен ацеталдехид. И това нещо не само че трудно се произнася, но е и много неприятно. И тялото ви реагира на този нашественик като атакува субстанцията с ензим и с богатия на цистеин глутатион.

Но вие имате на разположение само ограничено количество глутатион, и когато той се изчерпи, тялото ви трябва да започне да го произвежда още. Междувременно, проклетият ацеталдехид си е там и ви кара да се чувствате отвратително. Ето в този момент богатите на цистеин яйца могат да станат новия ви най-добър приятел като спомогнат за туширането на токсините, успокоят гаденето и повръщането, и бързо ви накарат да се почуваствате по-добре.

      Номер три – Хапнете нещо солено: Може да ви се струва странно, но обезводненото ви тяло може би не се нуждае само от вода, то може би ви умолява за малко сол. Оказва се, че наред с всичките витамини и минерали, изхвърлени в тоалетната чиния, вие сте изхвърлили и голямо количество натрий.

Последното нещо разбира се, което искате да направите е да се нагълтате с тонове сол когато вече сте обезводнени. Но малко соленичко ще се отрази добре на тялото ви. Няколко кисели краставички… които са богати и на други хранителни вещества като калий, витамин А, калций и манган… могат да облекчат главоболието. Ако имате късмет да се доберете до нерафинирана морска сол, още по-добре.

А порция кисело зеле не само че ще помогне за възстановяването на нивата на натрий в организма ви, но може да оправи и стомаха ви. Киселото зеле съдържа здравословните бактерии Lactobacilli plantarum и млечна киселина, които и двете могат да спомогнат за задействането на позаспалото ви храносмилане.

      Номер четири – Поискайте аспержи: Изследване, публикувано в Journal of Food Science преди няколко години потвърждава, че аспержите нямат равни на себе си когато стане дума за побеждаването на махмурлука. Тези зелени стебла са заредени с някои от минералите и витамините, които вероятно сте изгубили. А според учените, този зеленчук може да успокои симптомите на махмурлука и изглежда е способен да предпази клетките на черния дроб от оставените от алкохола токсини.

      Номер пет – Хапнете джинджифил: Оказва се, че мама е била права открай време, джинджифиловата бира или чая от джинджифил успокояват гаденето и облекчават разстроения стомах. Гингеролът, активна съставка на джинджифила, е силен антиоксидант, който стига до корените на причината за болките в стомаха… оксидативния стрес.

Но свойствата на тази билка да се бори с махмурлука не свършват дотук. Джинджифилът влияе върху рецепторите на серотонин в стомаха, като блокира навлизането на повече от хормона и така той вече не може да причинява гадене.

Разбира се нещото в кухнята ви, което лекува най-добре махмурлука е първото нещо, което ви препоръчах, водата. Тя може да прогони силното главоболие, да успокои раздразнения стомах и да спомогне за изхвърлянето на токсините от тялото.

от д-р Алън Сприйн

Източник: NorthStar Nutritionals, Top 5 food cures to get rid of your hangover fast, 27 December 2012

Снимка: www.feminis.ro

Прочетете още за махмурлука: Лекарство против махмурлук може да увреди бъбреците ви

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

4 thoughts on “Най-добрите 5 храни за бързо отърваване от махмурлука

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *