За мудрите с любов

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашето призвание се крие там където способностите ви се пресичат с нуждите света.

~ Аристотел

Сайтът niesmezdravi.com (сега вече zdravivsekiden.com)  е насочен към тялото, душата и цялостното съществуване на човека, така че той да е здрав, щастлив и осъзнат в живота си.

Да се справя по-лесно с препятствията, пред които се изправя – с любов, достойнство и чувство за хумор.

Да постига успехи без да се разочарова, когато сгреши или се провали.

Тук събираме мъдрости и познания, които считаме, че могат да ни помогнат да се чувстваме добре.

Опитваме се да представяме различни средства за подобряване, поддържане и възстановяване на здравето и душевния мир.

Без да преоткриваме колелото, за нас е удоволствие да събираме и да предоставяме полезни материали, които всеки може да използва (или не) съобразно разбиранията и нуждите си.

Стараем се да обхванем различни аспекти на битието, включително ‘смехотерапия’ и ‘лечебни думи’, обединени от общата цел – така скъпоценните здраве и щастлив живот.

Както и да ви държим информирани, вдъхновени и в хармония със себе си.

Представяме ви света на мудрите:

Vocation-450x300

Какво представляват мудрите и как да ги използваме

Мудрите са пози на тялото, които влияят на енергиите в тялото или на настроението ни. Използват се най-вече ръцете и пръстите като те се държат по определен начин в дадена поза, но и цялото тяло може да е част от мудрата.

Най-известните мудри са може би онези, които се правят по време на медитация. Човек сяда в положение лотос с кръстосани крака и слага ръце върху колената с допрени върхове на палеца и на показалеца или пък в скута като пръстите на дясната ръка лежат върху дланта на лявата.

По смисъла си положението на пръстите при кръстенето на християните също е мудра, какъвто е и индийския жест за поздрав ‘Намасте’, който се използва при молитва като дланите на ръцете са опрени една в друга, изправени нагоре и поставени пред гърдите.

Мудрите се използват на Изток от хиляди години особено в будизма. В статуите на Буда обикновено ръцете са в определена поза. Те се използват както като духовна практика, така и като начин за следване на пътя на просветлението.

Също така, мудрите се използват за предпазване от зли сили и за лечение на тялото.

Лечебната сила на мудрите

Мудрите регулират петте елемента на тялото

Вселената е съставена от пет елемента: земя, въздух, вода, огън и ефир (небе). По същия начин тялото е единство на тези пет елемента, които са представени от петте пръсти на ръцете. Мудрите които правим с ръцете си регулират тези пет елемента в нашето тяло, допринасяйки за хармонията между тях.

Пръстите представляват петте елемента, както следва: 1. палецът представлява огъня; 2. показалецът (пръстът на Юпитер) представлява въздуха; 3. средният пръст е на Сатурн и представлява небето или космоса; 4. безименният (пръста на слънцето) представлява земята; и 5. кутрето е пръстът на Меркури и представлява водата.

Как да правим мудри

Мудрите са движения, извършвани с ръцете и пръстите по всяко време и във всяко положение на тялото – седнало, изправено, легнало и дори докато вървим или пътуваме. Така че не е необходимо да заделяме специално време за правенето на мудри, но те са най-полезни когато се правят в седнало положение, особено в позите сукхасана, важрасана или падмасана.

В първоначалната фаза мудрите трябва да се правят поне по 10 минути като след това времето може да се удължи на 30 минути до 1 час. Не е необходимо да зарежете обичайните си занимания за 1 час, за да правите мудри, тъй като можете да ги правите навсякъде във всяко положение на тялото и ако сте притиснати от времето можете дори да ги правите на части.

Вече започнахме и ще продължим да ви представяме различни мудри. Пожелаваме ви много приятни часове в техния свят.

‘Ние сме здрави’

Изображението е на мудрата ‘Лотос’, използвана за превъзмогване на изтощението и самотата.

Снимка: www.justquitthing.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *