12 тайни за дълъг живот на 105-годишен японски експерт по дълголетие

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Hinohara-longivity

През 2009 година, писателят, лекар и експерт по дълголетие, д-р Шигеаки Хинохара, даде пред вестник Japan Times впечатляващо и много просветляващо интервю. По онова време Хинохара бе на 97 години и почитан за здравето му—както физическо, така и умствено—и за прекрасната му роля на „един от най-дълго работилите лекари и педагози на света”. Макар че д-р Хинохара почина през 2017 година на 105-годишна възраст, неговите завети продължават да живеят в неговите мъдри и прости тайни за това как да живеем дълго.

Обхващайки всичко от здравето до щастието, съветите на Хинохара, описани във вестник Japan Times, предлагат ценни прозрения относно неговото собствено дълголетие. Роден през 1911 година, Хинохара посвещава  живота си на безброй каузи—а именно на медицинската реформа. От 1941 година насам той работи в тясно сътрудничество с Международната болница Свети Лука, където той за първи път въвежда годишните медицински прегледи, въвежда оборудване за справяне с масови жертви и пледира за по-личен и индивидуализиран подход към пациентите и лечението им. В допълнение към работата му в Свети Лука, той също така работи по редица проекти, включително написването на детски мюзикъл и на книга бестселър—книга, написана от него когато той е на 101-годишна възраст.

Фотонно-ботаническа хармоника: Дали това не е ключът към вечната младост и живот без болести?

Заради тези изключителни професионални успехи и заради съзнателния му подход към ежедневието, Хинохара служи за вдъхновение в Япония и извън страната в продължение на десетилетия. И дори след смъртта му, хората несъмнено ще продължат да следват неговите мъдрост и насочващи думи.

Ето 12 съвета за дълъг живот на 105-годишния експерт по дълголетие д-р Шигеаки Хинохара

1. Хранете се добре

„Всички хора, които живеят дълго — независимо от националността, расата или пола им — споделят едно общо нещо: никой от тях не е с наднормено тегло. На закуска аз пия кафе, чаша прясно мляко и малко портокалов сок с една супена лъжица зехтин в него. Зехтинът е чудесен за артериите и поддържа кожата ми здрава. Обядът ми е прясно мляко с няколко бисквити или пък нищо, когато съм твърде зает, за да се храня. Аз никога не огладнявам защото съм съсредоточен върху работата си. Вечерята ми се състои от зеленчуци, малко риба и ориз, и два пъти в седмицата по 100 грама нетлъсто месо”.

Постенето на вода може да ви помогне да живеете по-дълго + 3 други ползи

2. Не си спестявайте движението!

„За да сте здрави, винаги се качвайте по стълбите пеша и си носете багажа. Аз взимам по две стъпала наведнъж, за да раздвижвам мускулите си”.

3. Преоткрийте младежката си енергия

„Енергията идва от това, че се чувствате добре, не от това, че се храните добре или че спите много. Всички помним как като деца, когато се забавлявахме, често забравяхме да ядем или да спим. Мисля, че можем да запазим това отношение към нещата и като възрастни. Най-добре е да не уморяваме тялото си с твърде много правила като тези за времето за обяд и за лягане”.

4. Поддържайте се заети

„Винаги планирайте напред. Моят график вече е запълнен до 2014 година (пет години напред), с лекции и с обичайната ми работа в болницата. През 2016 година, обаче, ще се забавлявам малко: Планирам да посетя Олимпиадата в Токио”!

Чудодейна рецепта за дълголетие и щастлив живот на 95-годишен пчелар!

5. Запазете етиката в работата си

„Не е необходимо изобщо да се пенсионирате, но ако това се налага, то пенсионирането ви трябва да се случи много след 65-годишна възраст. Сегашната възраст за пенсиониране беше определена на 65 години преди половин век, когато средната продължителност на живот в Япония беше 68 години и само 125 японци бяха прехвърлили 100-годишна възраст. Днес японките живеят до около 86 години, а японците до 80 и в страната си имаме 36000 столетника. След 20 години ще имаме около 50000 души на възраст над 100 години”.

6. Не спирайте да служите на обществото

„Чудесно е да живееш дълго. До навършването на 60 години човек е лесно да работи за семейството си и да постига целите си. Но в по-късните си години ние трябва да се стремим да служим на обществото. От 65-годишна възраст аз работя като доброволец. Все още отделям по 18 часа седем дни в седмицата за работа и обожавам всяка минута от тях”.

Бикарбонат за дълголетие

7. Разпространявайте знанията си

„Споделяйте онова, което знаете. Аз изнасям по 150 лекции на година, някои пред по 100 дечица в основните училища, други пред 4500 бизнесмени. Обикновено говоря по 60 до 90 минути, изправен, за да се поддържам издръжлив”.

8. Знайте стойността на различните дисциплини

„Науката сама по себе си не може да лекува или помага на хората. Науката ни слага всичките под един знаменател, но болестите са индивидуални. Всички хора са уникалени, а заболяванията им са свързани със сърцета им. За да познаваме болестта и да помагаме на хората, ни трябват либерални и визуални изкуства, не само медицински  такива”.

9. Следвайте интуицията си

„Когато даден лекар ви препоръча да си направите изследване или да се подложите на операция, попитайте го дали той би препоръчал на своята половинка или на децата си да се подложат на такава процедура. Противно на популярното схващане, лекарите не могат да излекуват всички. Тогава защо да се подлагаме на ненужна болка с операции? Мисля, че музиката и терапията с животни могат да ни помогнат повече, отколкото повечето лекари си представят”.

На смъртния си одър 256-годишен мъж разкрива МЪДРИ тайни пред света

10. Не се поддавайте на материализма

„Не пощръклявайте за натрупването на материални неща. Помнете: Не знаете кога ще ви дойде времето и когато то дойде, вие няма да можете да вземете нищо там където отивате”.

11. Впрягайте вдъхновението си

„Намерете си модел за подражание и се стремете да постигнете дори още повече, отколкото те са успели да постигнат. Моят баща е отишъл в Съединените щати да учи през 1900 година в Университета Дюк в Северна Каролина. Той беше пионер и един от моите герои. По-късно аз открих още няколко водачи в живота си и когато запецна винаги се питам как те биха се справили с проблема”.

„Моето вдъхновение е поемата на Робърт Браунинг „Абт Воглер”. Баща ми обичаше да ми я чете. Тази поема ни насърчава да правим голямо изкуство, не дребни драсканици. Тя казва да се опитаме да чертаем кръг толкова огромен, че да няма начин да го завършим докато сме живи. Всичко което виждаме е арка; останалото остава извън зрението ни, но е там в далечината”.

Той е на 114 години: ето неговата рецепта за дълъг живот

12. Никога не подценявайте силата на забавлението

„Болката е мистериозна, а забавлението е най-добрият начин да забравим за нея. Ако дете го боли зъб и вие започнете да играете с него, то незабавно забравя за болката. Болниците трябва да се грижат за основните нужди на пациентите: Ние всички искаме да се забавляваме. В Свети Лука ние предоставяме музика и терапия с животни и часове по изкуство”.

Източник:

https://mymodernmet.com/shigeaki-hinohara-long-life-longevity-tips/

Снимка: YouTube

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *