Постенето на вода може да ви помогне да живеете по-дълго + 3 други ползи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

water-fasting

Постенето на вода е част от човешката философия от хиляди години. Откакто свят светува хората избират да постят за духовни и религиозни причини или за по-добро осъзнаване с някаква цел. Но напоследък хората се обръщат към постенето поради медицински причини и дори за отслабване.

Какво точно включва постенето на вода и наистина ли то е полезно за тялото? Нека навлезем малко по-надълбоко в постенето и да видим какво имат да кажат експертите за тази донякъде екстремна практика за отслабване.

Периодичното гладуване: пет причини да го прилагаме

И така, какво е постене на вода?

Много прочистващи диети се приемат за постене. Но при постенето на вода човек приема нула калории. Постенето на вода включва пълно въздържане от всички храни и напитки за определен период от време с изключение, разбира се, на чиста вода. Макар че няма определен лимит за това колко дълго можете да постите, според сайта Medical News, вие можете да го правите само един ден или най-дълго три дни.

От друга страна, д-р Алън Голдхеймър, който специализира в постене на вода и е основател и образователен директор на Здравния център True North в Санта Роса, Калифорния, казва че постенето на вода може да продължи до 40 дни! В основни линии можете да го правите колкото е необходимо, за да постигнете желаните си цели. След всичко казано дотук, макар че човешкото тяло е способно на невероятни неща, 40 дни без хранителни вещества е прекалено. Всъщност, постенето на вода, което трае повече от три дни трябва да бъде контролирано от лекар.

Когато дойде време за приключване на постенето на вода, д-р Голдхеймър съветва постепенно повторно захранване с храна до достигане на обичайния начин на хранене. Като прави това, човек подсилва полезните си навици на хранене. Захранването с храна в хранителния ви режим обикновено би следвало да трае половината от времето на постенето.

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Постенето на вода при пристрастяване към храна и за отслабване

Пристрастени ли сте към захарта? Обработените храни вашият немезис ли са? Химикалите, олиата и захарта, добавени в обработените храни могат изкуствено да стимулират допамина в мозъка, превръщайки ви в роб на захарта и на вредните храни. А пристрастяването към храна води към напълняване и затлъстяване.

Най-добрият начин да се борите с излишното тегло е като възприемете здравословен начин на хранене, изобилстващ с пълноценни натурални храни. За жалост, не винаги е лесно да се върнете към здравословното си хранене. Особено когато обработените и бързите храни са навсякъде около нас днес. Ето къде постенето на вода може да помогне.

Лунната диета, откровено за вас

Ако целта ви е да свалите излишните килограми и се затруднявате с внасянето на здравословни храни в режима си на хранене, период на постене може да помогне. Поддръжниците на постенето на вода посочват, че то е ефикасно за овладяване на пристрастяването към храна. Според д-р Голдхеймър, постенето на вода може да рестартира организма ви, което прави пълноценните натурални храни отново примамливи за вас.

Постенето на вода може също така да е полезно за снижаването на телесните мазнини. Причината: кетоза. Кетоза е състоянието, при което за да си набавя енергия, тялото прибягва към вътрешните запаси на мазнини, вместо към храна. Постенето на вода също така помага на тялото да достигне до кетоза по-бързо, отколкото при обикновеното спазване на диета. В основни линии, когато спрете да ядете калории, тялото ви е принудено да гори мастни клетки за енергия.

Правете редовно безкръвна операция на тялото си без скалпел – срещу всички заболявания!

Постене на вода за високо кръвно налягане

Освен че ви помага да отслабнете и да намалите мазнините в тялото си, постенето на вода също така има положително действие и върху определени потенциално сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Изследване публикувано в списанието Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics изследва 174 пациенти с високо кръвно налягане.

Пациентите участват в лечебна програма, която включва кратка фаза преди постенето. В продължение на приблизително два до три дни, консумацията на храна била ограничена до плодове и зеленчуци. Този период бил последван от контролирано от лекар постене на вода, което продължило около 10 до 11 дни и от период на захранване, който продължавал около шест до седем дни, включващ храни с ниско съдържание на мазнини, натрий, веганска диета.

Почти 90 процента от участниците достигнали до кръвно по-ниско от 140/90 към края на лечебната програма. Всички участници, които взимали лекарства за кръвно налягане успешно спрели да използват лекарството.

Време е да си създадете навика, с който ще се изплъзнете на рака, инсулта и Алцхаймер

Постенето на вода може да ви помогне да живеете по-дълго

Искате ли да живеете по-дълго? Повечето хора искат. Изследвания с животни откриха, че постенето с прекъсвания или периодичното постене защитава срещу диабет, рак, сърдечни заболявания и невродегенерация. Междувременно, човешки изследвания откриха, че постенето спомага за снижаване на затлъстяване, хипертония, астма и ревматоиден артрит. Ето защо, ще стареете по-бавно, казват експертите и ще живеете по-дълго.

Постенето с прекъсвания, според изследване на Университета на Южна Каролина, може дори да играе роля в регенерирането на стволовите клетки. Стволовите клетки съществуват в цялото тяло и са в различни тъкани като мозъка, костния мозък, кръвта, кръвоносните съдове, скелетните мускули, кожата и черния. Фактите показват, че посредством постенето на вода стволовите клетки преминават от спящо състояние към състояние на самовъзстановяване.

Как терапията със стволови клетки помага за оздравяване и регенериране на тялото

Постенето на вода не е за всеки

Тялото ви се състои от около 60 процента вода. Вие непрестанно я губите с потта, храносмилането и дори докато дишате. Всъщност, клетките, органите и тъканите ви зависят от водата, ето защо дехидратацията е толкова вредна за здравето.

Въпреки това, не можете да живеете само на вода. Тялото ви ще спре да съществува без калории и хранителни вещества. И разбира се, постенето на вода може да не е за всеки. Някои заболявания не се повлияват добре от постенето. Генетичните разстройства и някои видове бъбречни заболявания, например, може да не се подобрят при постене.

Прочетете Обърнатото дърво, необичаен роман за съвременния, търсещ себе си човек от Стефана А’Дора

Извод

След всичко казано, по-кратко постене на вода може да помогне за пренастройване на определени биологични процеси и дори може да подобри цялостното ви здраве. Всъщност, някои често срещани причини за преждевременна смърт като диабета и дори пристрастяването към наркотици се повлияват добре от постенето на вода и често с невероятни резултати, посочва Голдхеймър.

Освен това, постенето помага при симптоми на автоимунни заболявания като артрит, лупус, колит, болестта на Крон, астма, екзема, псориазис и алергии към фактори в околната среда. Ако мислите, че постенето на вода може да е нещо, което искате да опитате, говорете с лекаря си и след това започнете полека. След 24 часа поемете здравословни пълноценни храни и вижте какво ще се случи. Приятно постене!

Катрин Марко

Източник:

https://www.thealternativedaily.com/health-benefits-of-water-fasting-and-how-to-do-it
Снимка: Sepanjang Jalan Kehidupan – blogger

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *