Шилажит или „спри Алцхаймер с кръвта на планината”

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Shilajit-1_(1)

Мистериозна черна кал се процежда на повърхността на Хималаите.

Колкото и помпозно да звучи, аюрведическите лечители използват тази естествена субстанция от хиляди години за предпазване от болести и за стимулиране на мъжествеността. Името се превежда като „непобедима скала” или „завоевател на планината и унищожител на слабостта”. На повърхността тя много наподобява катран. Всъщност, колкото по-тъмен е шилажитът, толкова по-мощно е действието му.

Според древен индийски текст, „няма лечимо заболяване във вселената”, което той да не може да излекува. И макар че може да звучи пресилено, изследванията днес доказват колко полезен е той в още едно направление… Шилажитът, също наричан мумийо, прави чудеса за защитата на мозъка по повече от един начин.

В зависимост от това от коя част на планината е набавен, шилажитът може да съдържа до цели 85 минерали и съединения. Най-важната съставка? Фулво киселината. Именно тя дава на шилажита подсилващите енергията му свойства. Тя също така е тази, която помага за предпазването на мозъка от Алцхаймер.

Наслагването на плаките и тау протеините в мозъка причиняват влошаване на когнитивната функция, което се причинява от болестта на Алцхаймер. Фулво киселината предотвратява заплитането на тау (анормални) протеините в мозъка. Тя може също да разплете съществуващите тау протеини. Но това не е единственият начин, по който тази киселина предпазва мозъка.

Шилажитът има противовъзпалителен ефект, който предпазва и сърцето. Изследване откри, че той снижава вредния LDL холестерол с повече от 20 процента за 45 дни.

Шилажитът се бори с оксидативния стрес, който води до стареене и заболявания на мозъка. Той имитира антиоксидантните ефекти на глутатиона. Освен това, той действително помага на тялото самото то да произвежда повече глутатион. Това е ключово с минаването на годините. Всяка година тялото прави все по-малко и по-малко глутатион. Това може би е най-важният антиоксидант, който можете да си набавите. Недостатъчното му количество може да доведе до ускорено стареене и дори до Алцхаймер.

Но ето кое е най-важното … Дори и да не се притеснявате от Алцхаймер, шилажитът все пак може да подсили мозъка и паметта ви.

Освен ако живеете в Хималаите, не е лесно да се сдобиете с шилажит в естествения му вид. Но и в този случай той трябва да бъде пречистен. Най-добрата ви възможност? Намерете си качествена хранителна добавка. Можете да я вземете на таблетки и на прах. Можете да добавяте шилажит на прах в кафето си или в бадемово мляко като така ще им придаде специфичен „опушен” вкус.

Разбира се, шилажитът е просто естествен начин да поддържате мозъка си в най-добра форма. Това е „чудодейна билка”, която се оказва толкова обещаваща, че Биг фарма се опитва да я превърне в лекарство.

Когато го направят, те ще се опитат да го продават за стотици долари и само бог знае с какви странични ефекти. За щастие все още можем да си купуваме по-безопасната и естествена версия и то евтино.

И кратко обобщение от изследване потвърждаващо полезното действие на шилажита, вземан наред с ашваганда (витания сомнифера) в подобряването на познавателната функция и паметта на пациенти с Алцхаймер:

„Макар че са постигнати известни обещаващи  резултати от ацетил холинестеразните инхибитори, ефикасната терапевтична намеса в болестта на Алцхаймер си остава важна цел. Билката ашваганда (с латинско название Withania somnifera – в превод „предизвикваща сън”), както и ШИЛАЖИТА, бледо кафявата до възчерно кафява ексудация (процеждане) от стръмните скали в Хималаите, се използват в индийската аюрведическа медицинска система за облекчаване на функционалните нарушения на мозъка, включващи амнезия (загуба на паметта) при възрастни пациенти. Настоящото изследване бе проведено, за да определи дали подобряващите паметта ефекти на растителните екстракти от ашваганда и от шилажит се дължат на неврохимически изменения на конкретни трансмитерни системи. Ето защо бе направена хистохимия за анализ на ацетил холинестеразната дейност в мозъчни срезове от възрастни мъжки плъхове. Плъхове с причинена болест на Алцхаймер бяха инжектирани интраперитонеално всеки ден с Withaferin-A (приготвен от ашваганда) и с шилажит в дози от по 40 мг/кг телесно тегло за 7 дни.
Даването на Withaferin и шилажит доведе до намалено оцветяване с ацетил холинестераза (AChE), с което нивата й се повишаваха. Ацетил холинестеразата е важен невротрансмитер и нейните нива са важен индикатор за познавателната способност и паметта. По-ниските нива показват дегенерация на мозъка, деменция и болест на Алцхаймер.
Данните показват, че шилажитит и описания екстракт от ашваганда засягат избирателно различни събития в кортикалната и базална предна холинергична каскада на сигналната трансдукция. Повишаването на рецепторната способност на мускаринов ацетилхолин в кората на мозъка може частично да обясни подобряването на познавателната функция и на усилването на паметта от екстрактите от ашваганда и шилажит при животни и хора”.

Колкото и сложно да звучи, ясно е че шилажитът, сам или в комбинация с билката ашваганда, предпазва от или подобрява нарушените познавателна функция и памет.

Очаквайте още статии за шилажита, тъй като той има още множеството полезни за здравето свойства. ЗВД

Източници:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/02/stop-alzheimers-with-the-blood-of-mountains/

http://www.rudramani.com/ashwgandha_shilajit.html

Снимка: commons.wikimedia.org

Прочетете още по темата:

Представяме ви Маестро Глутатион

Болестта на Паркинсон, естествени лечения

Изумителната билка ашваганда

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *