Бирата лекува опасни болести, 10 ползи от хмела

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hops-benefits

Слуховете за опасностите от бирата са силно преувеличени. Както учените изясниха, пенливата напитка помага в битката с излишните килограми, високото кръвно и дори диабета.

Една от основните съставки в бирата е хмелът. А хмелът съдържа веществото ксантохумол, което придава лековитите свойства на тази така почитана напитка в много страни по света.

Когато мислим за хмела, почти винаги го свързваме с бирата. Едно от научните имена на хмела е Humulus lupulus, а от растението се използват цветните съцветия, прилични на шишарки, като само женските цветове имат лечебно действие.

Хмелът се използва в пивоварната индустрия от векове. Той е открит още в 11 век и оттогава се е превърнал в основен стълб в правенето на бира. Онова което малцина знаят е, че хмелът също така от дълго време се използва заради ползите му за здравето и че човек не трябва да пие бира, за да се възползва от лечебните свойства на растението.

Днес хмелът се предлага в разнообразни форми като таблетки, капсули, течен екстракт и тинктура. Хмелът може да се използва като лек при изненадващо разнообразни болести като лошо храносмилане, главоболие и тревожност, а предварителни изследвания показват, че растението помага и в битката с определени видове рак.

Множество здравословни причини да пием бира

Защо хмелът е полезен?

Хмелът съдържа различни етерични масла, както и редица минерали и витамини, на които се дължат терапевтичните му свойства. Етеричните масла в хмела са мирцен, кариофилен, фарнезен и хумулен. Тези масла имат няколко силни терапевтични свойства сред които противовъзпалително и антисептично.

Витамините в хмела включват витамин C, E и B6. Тези хранителни вещества имат мощни антиоксидантни свойства, които помагат на тялото да се предпазва от заболявания, подсилват имунната система и забавят процеса на стареене на тялото.

Хмелът също така съдържа вид флавоноидно съединение, наречено ксантохумол, което се счита, че има противовъзпалително, антибактериално, противовирусно противотуморно и противо-съсирващо свойство.

Джинджър ейл за наслада и за облекчаване на хронично възпаление и болка, 2 рецепти 

Ползи за здравето, предоставяни от хмела

1) При стрес и тревожност

Всеки който обича да изпива по халба или две хубава бира знае как това освобождава тялото от напрежение. Макар че това в голяма степен може да се дължи на алкохола, хмелът сам по себе си също играе своята роля в снижаването на напрежението. Хмелът традиционно се използва заради успокояващото му действие и помага за облекчаването на усещането за тревожност и стрес.

Няколко изследвания показват, че хмелът има успокояващо въздействие върху нервната система. Счита се че той действа като модулира GABA рецепторите в мозъка. Изследвания показват също така, че хмелът е по-ефикасен като успокоително средство в комбинация с валериан.

2) Подобрява съня

Все повече научни доказателства показват, че хмелът помага на хората да подобрят качеството на съня си и в лечението на безсънието.

Хмелът традиционно се използва при проблеми със съня и няколко изследвания откриха, че хмелът е ефикасен за стимулирането на съня в комбинация с друга билка – валериан.

Изследване, публикувано още през 2012 година изследва действието на хмела при медицински сестри, избрани заради стресиращата им работа и влошените им модели на сън. То откри че сестрите, които пиели безалкохолна бира от хмел далеч подобрили качеството на съня си в сравнение с контролната група.

3) При менопауза

Изследвания показват, че хмелът съдържа химични вещества, които действат като естроген. Тези химични вещества спомагат за облекчаването на някои симптоми на хормонални промени, появяващи се поради менопаузата.

Изследване, проведено със 100 жени в менопауза откри, че вагинален гел, съдържащ хмел като една от основните си съставки намалява сухотата на вагината. Той също така облекчават болезнените сношения, паренето, сърбежа и вагиналното възпаление.

Друго изследване, публикувано през 2006 година, изучава действието на фитоестрогена извличан от хмел (8-prenylnaringenin) по отношение на дискомфорта при менопаузата. Резултатите показват, че ежедневния прием на екстракт от хмел има полезно действие върху много от неприятните симптоми, свързвани с менопаузата, включително върху горещите вълни.

4) Отпуска мускулите

Хмелът може да се използва самостоятелно или в комбинация с валериан за отпускането на прекомерно стресирани мускули, облекчаване на схванати стави и за предпазване от спазми и потрепвания. Според експертите, тези билки използвани заедно са дори по-ефикасни, отколкото когато се използват поотделно.

5) Когнитивно здраве

Изследвания проведени наскоро в Китай показват, че ксантохумолът – съединение в хмела помага за предпазването на мозъчните клетки от оксидативен стрес. Според изследователите, този вид оксидативен стрес може да доведе до дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Изследователите от Университета Ланжоу стигнаха до заключението, че ксантохумолът защитава мозъка от увреждане и снижава риска от различни мозъчни заболявания.

Изследователи от Университета Тампере във Финландия пък стигнаха до извода, че бирата снижава риска от възникване на деменция. Сред починали от внезапна смърт финландци най-малко признаци на Алцхаймер имало сред онези от тях, които приживе редовно употребявали напитки от хмел.

6) Рак

Изследвания, проведени в лабораторията на Орегонския щатски университет откриха, че ксантохумолът съдържащ се в хмела може да се използва и срещу някои видове рак.

До сега те откриха, че съединението е ефикасно срещу раковите клетки при рак на дебелото черво, яйчниците и гърдата. Има индикации също така, че то може да помага и за предпазване от развитието на рак на простатата.

7) Алергии

Макар че алергиите към съставки в бирата като мая и хмел са доста разпространени, много хора казват, че хмелът помага за лечението на алергии. За жалост няма научни доказателства, че хмелът има каквото и да било антихистаминно действие.

8) За косата

Наистина звучи малко странно, но миенето на косата с екстракт от хмел добавя блясък в къдриците и снижава пърхота. Антиоксидантите в хмела помагат за укрепването на скалпа и косата и намаляват косопада.

Ако искате да опитате, първо измийте косата си с лек шампоан и след това нанесете течен екстракт от хмел или бира върху скалпа си и добре го масажирайте. Оставете го известно време да действа и след това го изплакнете и измийте косата си както обикновено.

9) Oтслабване и диабет

Изследване, публикувано през 2012 година посочва, че флаваноидът ксантохумол, извличан от хмела помага за снижаването на телесното тегло и на нивата на глюкозата на гладно. Изследователите стигнаха до заключението, че тези резултати доказват, че екстрактът от хмел може да има полезно действие и върху някои симптоми на метаболитния синдром.

Действието на това вещество (ксантохумол) е открито от биолози от университета на щата Орегон в САЩ. Учените наблюдавали мишки с наднормено тегло, хранени с храна с повишено съдържание на вредни мазнини. Идеята на учените била, че така те възпроизвеждат „западния начин на хранене” на днешния човек. Известно е, че злоупотребяването с подобни продукти предизвиква цяла поредица от проблеми със здравето – в това число затлъстяване и повишено кръвно налягане.

Оказало се, че при гризачите, които получавали хидрогенирани производни на ксантохумола, инсулиновата резистентност намалявала – фактор, водещ до диабет тип 2. В допълнение, опашатите пациенти изпитвали по-ниска чувствителност към лептина, който е отговорен за чувството ни за глад.. В резултат мишките започнали да ядат по-малко – което намалявало злоупотребата с мазни храни, пише в списание Scientific Reports.

10) Здравето на сърцето

Ксантохумолът в хмела действа добре на здравето на сърцето. Изследване, публикувано през 2012 година откри, че това съединение има силно антитромбоцитно действие. Изследователите смятат, че то може да играе роля в превенцията и лечението на сърдечносъдови заболявания.

Kак да използваме хмел

Хмелът се предлага в няколко различни форми като течни екстракти, тинктури, таблетки и капсули. Те се предлагат в магазините за здравословни храни и в аптеките, както и онлайн.

Чай от хмел

Можете също така да си правите чай от хмел като добавяте по две чаени лъжици хмел за всяка чаена чаша вода. Запарвайте поне 10 минути, а след това се насладете.

предупреждения и странични ефекти

Приемът на хмел не се препоръчва за деца, бременни или кърмачки.

Хмелът се приема за безопасен за повечето здрави хора, при положение, че не се превишава препоръчаната доза.

Хмелът може да причини някои странични ефекти като разстроен стомах, гадене, диария и повръщане.

Хмелът може да обостри усещането за депресия.

Някои хора може да са алергични към хмел. Честият контакт може да предизвика обрив.

И все пак бирата не е панацея и е добре да контролираме приема си. Японски учени доказаха, че прекаляването с кехлибарената напитка води до развиването на метаболитен синдром. Такова натоварване на организма способства за образуването на съсиреци. Освен това при пациентите се повишава кръвното и се развива затлъстяване.

Източници:

https://healthyfocus.org/benefits-of-hops/

https://dni.ru/health/2018/2/8/390855.html

Снимка: Amazon.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *