Сладкия пелин в лечението на SARS-CoV-2, надежди и страхове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Лечебното растение Artemisia annua в лечението на SARS-CoV-2 in vitro (статия от 11.01.21)

Изследователи в Съединените щати доказаха, че екстрактите от ароматната билка Artemisia annua спират репликацията на тежкия остър респираторен коронавирус (SARS-CoV-2, на български ТОРС- CoV-2) – посредникът, отговорен за продължаващата пандемия от коронавируса 2019 (COVID-19).

Позната също като „сладък пелин”, Artemisia annua (A. annua) е билка от Азия, която произвежда противодействащото на маларията съединение артемизин.

Изследователите в Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета на Вашингтон и Уорчестърския политехнически институт доказаха, че екстрактите, извличани от листа от A. annua  в гореща вода на база на артемизин, флавоноиди и сушени листа от билката имат противовирусно действие срещу SARS-CoV-2.

„Това е първият доклад за ефикасността на противодействащите на SARS-CoV-2 екстракти на A. annua в гореща вода от култивирани растения A. annua , идващи от четири континента”, казват Памела Уедърс и нейните колеги. „Допълнителни изследвания ще определят ин виво ефикасността, за да се оцени дали билката A. annua би могла да осигури рентабилно лекарство за лечение на SARS-CoV-2 инфекциите

Артемизинин & желязо убиват 98% от раковите клетки за 16 часа

Противовирусното действие на билката A. annua вече е доказано

Лечебното растение A. annua (сладък пелин) и съединението, което то произвежда се използват безопасно в лечението на редица болести и най-вече на маларията от повече от 2000 години.

Изследване, проведено през 2005 година също показва, че билката има противовирусно действие срещу SARS-CoV-1 – вирусът, отговорен за огнищата на зараза с ТОРС от 2002 до 2003 година.

Освен това, както билката A. annua, така и артемизинът, извличан от нея са доказали, че снижават нивата на възпалителните цитокини интерлевкин-6 (IL-6) и тумор некрозния фактор-алфа (TNF-α) in vivo.

„Изпълняващите това молекули може да са проблемни по време на „цитокиновата буря”, от която страдат много пациенти със SARS-CoV-2”, казват Уедърс и екипът.

Забележително ефикасен натурален лек срещу безброй здравословни проблеми

Какво включваше текущото изследване?

Екипът излезе с хипотезата, че капсулите с прах от сушени листа на A. annua може би представляват безопасен и рентабилен подход в лечение на инфекциите, причинявани от SARS-CoV- 2.

Изследователите експериментираха с въздействието на екстрактите от седем разновидности на A. annua, набавени от четири различни континента върху заразени със SARS-CoV-2, размножени in Vero E6 клетки. Те също така оценяваха връзките между противовирусната ефективност с помощта на артемизин, напълно флавоноидното съдържание и сушените листа от билката.

Всички екстракти показаха противодействащо на SARS-CoV-2 действие. IC50 стойности (концентрацията на лекарство, което спира 50% от целта), изчислени на база на артемизин, общото флавоноидно съдържание или масата сухи листа варираха от 0.1 до 8.7µM, 0.01 до 0.14µg и 23.4-57.4µg, респективно.

Проба, получена през 2008 година все още предоставяше противодействащо на SARS-CoV-2 действие, което бе сравнимо със същото на най-наскоро набраните проби от културния вид.

Това предполага, че активният принцип е повсеместен за различните културни видове на билката A. annua и е химически стабилен при дългосрочно складиране в сухо помещение при стайна температура, казват изследователите.

Паразити в тялото, 10 признака и какво да правим

Антивирусната ефективност изцяло се свързва с артемизина и с общото флавоноидно съдържание

Макар че екстрактите в гореща вода бяха ефикасни, противовирусната ефикасност има обратна връзка с артемизина и с общото флавоноидно съдържание.

Анализът само на артемизина имаше приблизителен IC50 от около 70µM, и макар че производният на артеминиза артеметер показа ефикасност при 1.23µM, той бе цитотоксичен при концентрации по-високи от тази.

Производните артесунат и дехидроартемизинин също бяха неефективни на нива по-малки от 100µM.

От друга страна, противомаларийното лекарство амодиаквин имаше IC50 от 5.8 µM.

Освен това, Rho анализът на Спиърман показа, че нито IC50 нито IC90 стойностите на екстрактите в гореща вода отговарят на артемизиниа или на общото флавоноидно съдържание.

Изследователите също така откриха, че екстрактите имат минимални противовирусни ефекти срещу псевдовируси, съдържащи шиповиден SARS-CoV-2 протеин – основнат структура която вирусът използва, за да се прикрепва към и да влиза в клетките. Според екипа, това показва, че A. annua спира SARS-CoV 2 инфекцията най-вече чрез прицелване в стъпката след влизането в клетките.

„Резултатите показват, че активният компонент в екстрактите вероятно е нещо друго освен артемизинина или е комбинация от компоненти, действащи синергично за блокирането на вирусната инфекция след влизането в клетките”, казват Уедърс и колегите й.

Ракът победен за пореден път от съединение в пелина

Изследване на последиците от консумацията на сушени листа от A. annua

За да изследва сушените листа от A. annua (DLA) като потенциален лек Уедърс поглъща 3 грама сушени листа от билката в капсула от културния вид SAM cultivar, и екипът проследява артемизинина като маркерна молекула чрез кръвни проби два и пет часа по-късно.

При пробите два и пет часа след поглъщането нивата на артемизинин са 7.04µg и 0.16 µg на mL серум, респективно. След 2 часа това кореспондира на 2.35µg артемизинин/mL серум от сушени листа от A. annua – предоставен артемизинин на грам консумирани сушени листа от билката.

Изследователите казват, че макар че очевидно са необходими изследвания с хора, изследването показва, че консумирането на значителни количества сушени листа от A. annua може да послужи като рентабилно лечение на SARS-CoV-2 инфекция.

„Ако последващите клинични изпитания са успешни, билката A. annua потенциално би могла да служи за безопасен лек, който да бъде предоставян глобално на разумна цена и да предлага алтернатива на ваксините”, заключава екипът.

*Важна забележка

Сайтът bioRxiv публикува предварителни научни доклади, които не са рецензирани и следователно те не би следвало да се разглеждат като убедителни, да насочват клиничната практика / свързаното със здравето поведение или да се приемат като установена информация.

Маслото от риган: по-силно от антибиотиците, защото то убива и вирусите и паразитите!

Заглавие на статия от август 2020 година: ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА! Artemisia Annua: Немски изследователи от Института Макс Планк, Потсдам, Германия, потвърждават, че екстрактите от растението Artemisia Annua са активни срещу SARS-CoV-2 Coronavirus

И докато светът отчаяно продължава да търси оръжия за борба с пандемията от COVID-19, нарастващ брой хора прибягват до билковия лек Artemisia annua. Растението сладък пелин предоставя ключово съединение артемизинин за така наречените основани на артемизинина комбинирани терапии (ACTs), които Световната здравна организация (СЗО) препоръчва като лечения от първа линия срещу маларията.

Един от най-известните поддръжници на използването на този билков лек срещу новия коронавирус е президентът на Мадагаскар Андри Райоелина, който хвали тоникът Covid-Organics, който съдържа A. annua и е разработен от Института Малагаси за приложни изследвания. През май 2020 г. той твърди, че повече от 20 други африкански страни са поръчали доставки от еликсира.

Но здравните служители са сериозно обезпокоени от рекламирането и използването на тези билкови лекове поради три основни причини. Първо, не съществуват доказателства, че екстрактите от A. annua могат да препятстват или лекуват COVID-19. Не само че това твърдение дава на ползвателите фалшива надежда, но то може също така да създаде фалшиво усещане за безопасност и да доведе до пренебрегване на здравните указания за социално дистанциране и миене на ръцете.

Второ, чайовете, тониците или билковите капсули с A. annua могат да съдържат коктейл от биоактивни съединения освен артемизинина, които да имат странични ефекти като замайване, проблеми със слуха и повръщане.

Трето, и може би най-обезпокоителното от трите е, че широката употреба на билковите екстракти с A. annua биха могли да подсилят резистентните на лекарства щамове маларийни паразити като Plasmodium falciparum. За хората, живеещи в райони, в които маларията е епидемия, излагането на субтерапевтични дози артемизинин в A. Annua може да е достатъчно да убие някои от паразитите в техните тела, но със сигурност не и всичките.

10 противовирусни билки естествено побеждават инфекциите, как да ги използваме

През октомври 2019 година СЗО публикува важен доклад за тези нефармацевтични форми на артемизинина, който заключва, че „широката употреба на билкови лекове с Artemisia annua може да ускори развиването и разпространението на резистентност към артемизинина”. Приблизително 90% от случаите на малария в света са в Африка, където билковите лекове с A. annua се предлагат навсякъде под формата на чайове и капсули.

Резистентността към артемизинина вече е голям проблем в югоизточна Азия, където 80–90% от паразитите имат мутация, която им позволява да оцеляват след лечение с артемизинин, казва Паскал Рингуолд, ръководител на Глобалната програма за лечение на малария към СЗО. Признаци на повишаващата се резистентност се проявяват също и в Руанда, Гвиана и Папуа Нова Гвинея.

Има огромна загриженост комбинираните терапии с артемизинин да се приемат за безполезни, казва Даян Ф. Уърт, изследовател на маларията в Харвард. „Ако загубим това лекарство, смъртните случаи от малария отново сериозно ще се увеличат, понеже не разполагаме с нищо друго, което да го замести”.

Прочетете още:

Истината за рака и етеричните масла от първа ръка, която НИКОЙ онколог няма да ви разкрие

Ракът победен за пореден път от съединение в пелина

Магическите сили на някои билки и как да ги използваме за здраве и благоденствие

Чудодейна „тройна формула” лекува всички видове рак

Събуждане на магическите способности със силата на билките

Кверцетин срещу CoVid19 – Мощните противовирусни свойства на това уникално съединение

Как въздейства пандемията COVID-19 на съня ви

Грандиозно откритие: С лекарството Ab8 лечението и превенцията на COVID-19 са все по-близо

Източници:

https://www.news-medical.net/news/20210111/Extract-of-medicinal-plant-Artemisia-annua-interferes-with-replication-of-SARS-CoV-2-in-vitro.aspx

https://cen.acs.org/biological-chemistry/infectious-disease/Artemisinin-raises-hopes-fears-amid-COVID-19/98/i21

https://www.thailandmedical.news/news/breaking-news-artemisia-annua-german-researchers-confirm-that-extracts-of-the-plant-artemisia-annua-are-active-against-sars-cov-2-coronavirus

Снимка: Lazada

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *