Кверцетин срещу CoVid19 – Мощните противовирусни свойства на това уникално съединение

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

С разпространяването на Covid-19 в целия свят, наред с драматичните и плашещи новини, изглежда всички се стремим да си набавяме хранителни добавки, за да подсилваме имунната си система. Въпреки че нищо не може да замени здравословния начин на хранене, който снижава възпалението в тялото, добрия сън, снижаването на стреса, и производството на витамин D в кожата след излагане на слънце—някои хранителни добавки определено също помагат.

След като SARS-CoV-2 или коронавирусът влезе в дихателните пътища на човек, той заразява и се мултиплицира в клетките на лигавицата в дихателните пътища и белите дробове. Това задейства имунната система на тялото. При повечето хора имунната система си свършва работата, след което се оттегля и пациентът се възстановява.

Обичайно, имунен отговор, който причинява възпаление е нормално и добро нещо в битката срещу патогени и наранявания. Обаче, при този коронавирус острият респираторен стрес синдром, който се проявява при някои хора се случва като резултат от дисфункционален имунен отговор на присъствието на вируса. Неконтролируемият имунен отговор задейства свръхпроизводство на имунни клетки и на техните сигнализиращи молекули, което води до „цитокинова буря”. Тази цитокинова буря е нещото, което причинява тежките и потенциално фатални симптоми на сериозна пневмония и затруднено дишане при Covid19 инфекция.

5 златни причини да ядем лук

Така че важното е да имаме здрава имунна система като цяло и да снижим възпалението в тялото си, защото ако тялото вече е натоварено с възпаление, пропускливи черва, диабет, затлъстяване и други здравословни проблеми, възможно е тези заболявания да могат да доведат до цитокиновата буря, наблюдавана при някои пациенти.

Има няколко хранителни добавки, които действително помагат за укрепването на имунната система и снижават възпалението без да стимулират прекомерно имунната система. Едно от най-добрите хранителни вещества за това е кверцетинът.

Какво е кверцетин? Това е силно противовъзпалително и противовирусно съединение, съдържащо се в някои храни като червения лук и ябълките. Много хора пият кверцетин през есента и пролетта, за да се справят с алергиите си към полена от дърветата и растенията. Напоследък изследвания проучват кверцетина като мощно средство за борба срещу SARS-Covid19. Кверцетинът е доказал в много изследвания, че има доста широки противовирусни свойства срещу повечето вируси.

8 сурови храни за бързо снижаване на възпалението

Кверцетина се приема за биофлавоноид. Кверцетинът е в най-високи концентрации в червения лук, горските плодове, гроздето, червеното вино, зеления чай, елдата и ябълките.

В момента кверцетина е изследван също така в Китай за ефикасността му срещу Covid19. В последен анализ, публикуван от Университета на Тенеси и Националните лаборатории на Оук ридж се използват мощни компютри за създаването на модели за това кои съединения или хранителни добавки биха могли най-добре да препятстват коронавируса да се прикрепва към клетките ни.

Това е особено важно, защото именно по този начин този вирус влиза в тялото и започва да се възпроизвежда. Той влиза в тялото през носа, устата, очите или дихателните пътища. След като се прикрепи към дадена клетка, той прониква в нея, започва да се възпроизвежда като луд и завзема дихателната система, особено белите дробове.

Коронавирусът използва рецептора на ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2) в човешкото тяло, за да влиза в клетките. Това също е важно, защото ACE2 рецепторите са свързани с регулирането на кръвното ни налягане—ще говоря повече за това по-долу.

10 удивителни суперхрани, естествена помощ срещу астмата

Анализът от Тенеси разглежда няколко различни съединения и хранителни вещества, за да открие кои от тях действат най-добре в спирането на способността на вируса да се прикрепва към клетките, да влиза в тях и да нанася уврежданията си. Кверцетинът е едно от най-ефикасните 5 борещи рака естествени съединения.

Кверцетинът е естествено вещество, което предоставя и други големи ползи, включващи снижаване реакциите към алергиите, както и противодействие на стареенето и на свободните радикали. Струва си да започнем да взимаме кверцетин, понеже той има множество ползи за здравето ни. Според повечето изследвания, обичайната доза е от 500 мг до 1000 мг на ден. Често кверцетинът е в комбинация с храносмилателен ензим като бромелаин, плюс витамин С за подобряване на усвояването. Все полезни съставки.

Кверцетинът също така не е скъп, особено в сравнение с някои от фармацевтичните противовирусни лекарства, които се използват сега. Тази широко спектърна хранителна добавка вече е доказала, че успешно лекува вирусите Ебола и Зика, според д-р Майкъл Шретиен, изследовател в Института за клинични изследвания на Монреал.

Кверцетинът наистина ли е ефикасен? Твърде рано е стандартните клинични изпитания да покажат положително доказателство, но косвените доказателства силно подкрепят противовъзпалителните и противовирусните му способности. Най-хубавото за кверцетина е, дори и без клинични изпитания, че ние знаем, че кверцетинът няма да ви навреди, нито ще доведе до свръх реагиране на имунната ви система. Включването на кверцетин към оръжията ви против Covid19 изглежда мъдра идея, наред със следните практики:

Осигурявайте си достатъчно сън

Малкото сън повишава риска от инфекциозни заболявания. Изследване откри, че ако спите по по-малко от 5 часа в продължение на една седмица, това може да повиши вероятността ви да пипнете настинка с 350%. Нека прилагаме това и за Covid19. Също така, важно е да отбележим, че недостатъчният сън може да повиши нивата на възпаление в тялото и да създаде по-висок риск от цитокинова буря. Ако имате проблеми със съня, малка доза мелатонин вечер може да ви помогне да спите по-добре и да поддържате имунната си система силна.

Контролирайте стреса си

Не е тайна, че стресът определено разстройва имунната ни функция и повишава нивата ни на възпаление, което ни прави далеч по-податливи на сериозни заболявания. Спрете да четете новините, спазвайте предпазните мерки и си намерете нещо успокояващо, което да правите—медитацията, дихателните упражнения и физическата активност на открито правят много за контролирането на стреса, снижават тревожността и укрепват имунната система.

Пийте цинк

Цинкът доказано снижава действието на коронавируса и препятства влизането му в клетките, като в същото време намалява силата му. Цинкът доказано е силен в побеждаването на обикновената инфлуенца, както и на настинките. Препоръчаната доза цинк на ден е около 15 мг – 30 мг.

Витамин C

Витамин C дава голяма надежда за спирането на възпалителните реакции и се счита, че е много ефикасен и срещу вируса, причиняващ Covid19. Няколко клинични изпитания откриват, че витамин С намалява честотата, продължителността и сериозността на вируса, който причинява обикновената настинка (вид корона вирус), както и заболеваемостта от пневмония. Витамин C може да се приема в разумно високи дози, понеже всяко излишество се изхвърля от тялото. В Ухан, Китай, в момента се провежда изследване на високи дози витамин С срещу Covid19, но резултатите още не са излезли. Става дума за липозомен витамин С, който изглежда се усвоява по-добре от повечето видове на витамина.

7 хомеопатични лека при хипертония, без да броим супата

Други подсилващи имунитета хранителни вещества:

Други храни, които да включим в храната си са чесън, пресен джинджифил, горски плодове, зелен чай и дори масло от хранени на паша животни и карантия – пълна е с витамин А и с други подсилващи имунитета натурални съединения.

И допълнителна забележка за кръвното налягане и лекарствата за кръвно налягане свързани с риска от Covid19. Както споменах по-горе, вирусът причиняващ Covid19 се прикрепва към ACE2 рецептора върху клетките. Такъв рецептор е като врата към клетката.

ACE2 рецепторът или ангиотензин-конвертиращият ензим е естествен ензим, свързан с функцията за регулиране на кръвното ни налягане. Коронавирусът всъщност узурпира този рецептор, за да влиза вътре в клетките ни. Много хора, страдащи от високо кръвно налягане взимат фармацевтично лекарство под формата на ACE2 инхибитори. Това помага за снижаването на кръвното налягане.

Когато ACE2 рецепторът е блокиран от лекарства за сваляне на кръвното налягане, тялото ви всъщност може да преодолее това, създавайки ACE2 рецептори. Повечето ACE 2 рецептори могат да означават, че повече от вируса, причиняващ Covid19 може да влезе в клетките. Това е една причина защо хората с високо кръвно налягане може да са в по-голям риск от Covid19 инфекции. Най-добрият начин за избягването на това е да се следват естествени решения за снижаване на кръвното налягане които да ви помагат да се предпазвате от Covid19.

Бъдете добре, бъдете здрави и помнете, че здравото тяло е най-добрата защита срещу всяко заболяване. И, да, яжте ябълки и всички споменати по-горе храни, съдържащи кверцетин.

Кат Иблинг

Прочетете още:

10 удивителни суперхрани, естествена помощ срещу астмата

Сваляйте кръвното си естествено със следните мощни хранителни вещества

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 2

Милиони пият повишаващи риска от деменция лекарства за лошо храносмилане

Още 3 начина да победим коронавируса

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 1

Колко живее коронавирусът върху повърхности и във въздуха, мерки за предпазване от заразяване

Енергийна техника за бързо отърваване от настинките и грипа

Източник:

https://thenutritionwatchdog.com/quercetin-vs-covid19/

Снимка: Agemony

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *