5 златни причини да ядем лук

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

onions

Той може да ви разплаче. Познат с острата си миризма и с докарването до сълзи и на най-закоравелия човек в кухнята, лукът най-често се използва заради способността му да придава вкус на разнообразни ястия. Но не се отнасяйте скептично към тези зеленчуци със силна миризма, не ги приемайте единствено като съставки в манджите. Вижте как лукът подобрява здравето по пет начина.

Бори кръвната захар

Лукът е един от най-богатите източници на хром, ключов минерал, който е отговорен за инсулиновия отговор на тялото. Последните изследвания откриха, че лукът много добре спомага снижаването на нивата на кръвната захар при животни, болни от диабет. В момента изследванията са ограничени до лабораторни животни, но ефектът е достатъчно обещаващ, за да заявят изследователите, че екстрактът от лук може да помогне на пациентите с диабет да контролират кръвната си захар също толкова успешно колкото лекарствата.

Помага на сърцето

Оказва се, че лукът е полезен за сърцето. Лукът, чесънът и другите видове лук са представители на едно семейство и съдржат големи количества флаваноиди и антиоксиданти. Различните видове лук съдържат особено големи количества от флаваноида кверцетин, който е доказал, че предпазва от формирането на кръвни съсиреци.

Изследователите откриха, че хората, които ядат богати на кверцетин храни снижават риска си от развиване на сърдечносъдово заболяване. Този полезен за сърцето флаваноид също така помага за свалянето на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Бори се с инфекциите

По глава лук на ден държи инфекциите надалече. Серните съединения в лука имат няколко противомикробни свойства. В комбинация с кверцетин, лукът става силен източник на енергия за контролиране на инфекциите, включително на опасните салмонела и Е.коли.

И макар че не върши много за дъха, суровият лук спомага за поддържането на зъбите и венците чисти. Антибактериалните свойства на лука са доказали, че се борят с бактериите porphyromonas gingivalis и prevotella intermedia, отговорни за пародонтозата и кариесите.

Стимулира имунитета

Наред със силният заряд на антиоксиданти и флаваноиди, които имат различни противовъзпалителни свойства, лукът е и един от най-добрите източници на минерала селен. Скорошно изследване откри, че селенът играе важна роля както за задействането така и за регулирането на имунния отговор към инфекция.

Когато имунните клетки нямат нужния приток на селен, те са по-малко ефективни както в производството на протеини така и в пренасянето на калций и по-лесно биват окислявани, което води до цялостно отслабване на имунитета.

Бори се с рака

Яжте някой от различните видове лук поне един два пъти на седмица и това може да снижи риска ви от развиването на някои видове рак, особено на колоректален, на ларинкса и на яйчниците. Това е отчасти благодарение на високата концентрация на кверцетин, който в по-ниски дози е доказал, че елиминира свободните радикали, отговорни за формирането на туморите. В по-високи дози кверцетинът се свързва с предпазване от рак на стомаха, втората водеща причина за смъртните случаи от рак в света.

-The Alternative Daily

 

Източник: The Alternative Daily, 5 Ways Onions Can Boost Your Health, 22 October 2013

http://www.thealternativedaily.com/5-ways-onions-can-boost-health/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N131023

Снимка: www.jennandmarek.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *