Упорството не винаги е полезно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Отказването не е задължително равносилно на провал. Понякога като се откажете от нещо проправяте пътя си към успеха.

wallnuts

„Никога не се отказвай” е фраза, която ни втълпяват още от най-ранна възраст. Но какво става, ако всъщност не постигате целите си? Ами ако единственото нещо, което ви кара да продължавате да вършите нещо, че дори и да живеете по определен начин е мисълтта за това колко време и пари сте инвестирали? Трябва ли да продължавате да упорствате?

В колонка във вестник Huffington Post пише, че онова, за което се притеснявате се нарича ‘потънала стойност’. Това са времето, парите и усилията, които сте задаляли или използвали в миналото и те със сигурност не са нещото върху което трябва да основавате решенията си, казват икономистите. В крайна сметка, защо да изграждаме бъдещето си върху нещо, което вече е изразходвано и загубено?

Д-р Ричърд Нисбет, психолог от Мичиганския университет изследва концепцията за потъналата стойност върху университетски преподаватели, препитвайки ги дали биха били готови или не да се откажат от провалящо се изследване, върху което са работили дълго време. Резултатите показват, че онези, които решили да продължат заради вложените вече инвестиции имали по-малко успех от онези, които били готови да започнат всичко отначало.

Това просто показва, че макар че упорството е достойно за възхищение, човек трябва също така да знае кога да се откаже.

Потъналата стойност важи за всички аспекти на живота. Може да се крепите на работа, която не харесвате или да поддържате връзка, само защото вземате предвид цялото време и усилията, които сте хвърлили, за да вървят нещата. Но не трябва да е така – решението може да е в това да знаете кога да кажете стига толкова. Ако се чувствате нещастни от живота си в момента, опитайте се да направите равносметка. Може би е време да продължите напред.
от Чарлийн Оуен

Photo: sfinxredivivus.wordpress.com

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *