Нийм, супербилката с куп ежедневни употреби

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

NEEM2005SLIDE-5

Преди години бях в храм в Индия и ми дадоха светена вода след религиозна церемония. Спомням си мига когато за пръв път видях зелените листа в светената вода. Нямах и представа по онова време колко мощни са малките зелени листа всъщност, нито какви невероятно разнообразни лечебни употреби имат те. Днес нийм е един от любимите билкови лекове, както на моите пациенти, така и на мен самата.

Нийм е аюрведическа билка, която сама по себе си представлява цяла категория. За мен тя е супер билка. Нийм решава широк обхват от здравословни проблеми и в индийските домакинства използват билката в ежедневието си от хиляди години. Нийм се използва в готвенето, мазила, шампоани, лекарства, религиозни церемонии и като естествен пестицид. По едно време не беше рядкост да се види дърво нийм в задния двор на традиционно индийско семейство заради всичките му ежедневни употреби.

Нийм е тропическо, вечнозелено дърво, което достига 15 до 40 метра височина и расте най-вече в Индия, Пакистан и Бангладеш. Познато също като индийски люляк, дървото нийм предлага лек на безброй хора в продължение на векове. С минаването на времето лечебните му употреби само се увеличават. Билката нийм в момента се изследва в Индия в лечението на рака. Всяка част от дървото нийм се използва – неговите тънки листа, кората, корените, семената, плодовете и уханните му цветове.

Лечебните свойства на дървото нийм са толкова разнообразни, че е трудно да ги обобщим всичките. Листата на нийм традиционно се използват за пречистване на кръвта заради антивирусните им, противогъбични, анти-паразитни и антисептични свойства. Листата на нийм се използват също и за лечението на много очни болести като конюнктивит, кожни болести като акне и розацея, язви на стомаха, липса на  апетит, диабет, заболявания на венците, висока температура, чернодробни заболявания и артрит. Нийм е също така чудесна билка за сърцето и се използва за предпазване от образуването на кръвни съсиреци. Листата могат да се използват и против забременяване, защото имат спермицидни свойства. Ако сте бременни, опитвате се да забременеете или кърмите, не бива да консумирате продукти съдържащи нийм, защото това може да доведе до аборт и токсичност за кърмачето.

Маслото от нийм се използва в сапуни, лосиони, маски за лице, шампоани и пасти за зъби. То помага за лечението на гъбични инфекции, против въшки, сух скалп, пърхот, преждевременно побеляване на косата, гингивит и кожни заболявания. Маслото от нийм добре овлажнява сухата кожа и облекчава сърбящата, зачервена и раздразнена кожа. Използва се и при варицела за облекчаване на свързаното с нея раздразнение на кожата, причинено от вируса на варицелата. Нийм има способността да подобрява цялостното здраве на кожата като се бори с бактериите, които причиняват пъпки и акне. За разлика от антибиотиците, нийм се бори с бактериите без да причинява резистентност към тях след време. Маслото от нийм може да се използва и в лечението на артрита и мускулно скелетните болки чрез масажирането му направо в кожата.

Имайки предвид всички възможни употреби на нийм, как можете да включите билката в ежедневието си? Добре дошли сте да следвате моя пример и да изберете някои от начините за използване на нийм, както аз практикувам у дома си:

  • Всяка сутрин мия зъбите си с паста за зъби, която съдържа масло от нийм. Тя поддържа венците ми здрави и предотвратява натрупването на зъбен камък.
  • След като измия лицето си, аз използвам крем с масло от нийм. Той не само хидратира кожата ми за целия ден, но убива и повърхностните бактерии, които могат да причинят обриви по кожата. Ако някъде по тялото ми се появи суха или възпалена кожа и там използвам крема с нийм.
  • Използвам маска за лице с нийм веднъж в седмицата и тя поддържа кожата ми блестяща и здрава.
  • На всеки две седмици пръскам зеленчуковата си градина с домашно приготвен, естествен пестицид с масло от нийм. Това е чудесен начин за избягване на токсичните химикали в зеленчуковата ми градина.
  • Всяка година провеждам едномесечно сезонно прочистване през пролетта с таблетки нийм за премахването на натрупалите се токсини в тялото ми и за изхвърлянето на евентуални паразитни организми.

Както виждате, аз съм голям фен на дървото нийм и не преставам да благоговея пред здравословните му свойства. Можете и вие да станете фенове на билката нийм и да се възползвате от множеството й ползи за здравето.

Д-р Кулрийт Чодхари

Източник: Herb of the Month: Neem, 21 January 2013

http://blog.doctoroz.com/oz-experts/herb-of-the-month-neem

Снимка: www.ineedcoffee.com

Очаквайте още статии за нийм, както и за други билки.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *