Червеният лук реално предпазва от рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ето и обещаната статия в продължение на статията за чесъна и каемферола :

Какво би било готварското изкуство без различните видове лук? Тези люти членове от рода Лук (Аllium) са много важни за придаването на основните вкусове на много супи сосове и яхнии. Червеният лук, най-вече заради сладко лютивия му вкус, който оживява салатата както нищо друго не е в състояние да го направи.

Onion-Red-Burgundy

Наред с широкото им и важно приложение в кулинарията, различните видове лук е научно доказано, че имат мощни свойства за предпазване на тялото от рак. Макар че всички видове лук изпълняват тази важна задача в различна степен, червеният лук съдържа допълнителни, борещи рака съединения, които му придават яркия цвят.

Изследователите отдавна знаят, че различните видове лук имат значима роля в предпазването от рак. Част от противораковото им естество идва от органосерното им съдържание. Сярата е много важен минерал за човешкото тяло: той поддържа оптималната сърдечносъдова функция, както и оптималното действие на нервната система и на здравето на мускулите.

Естествените серни съединения като тези съдържащи се в лука е доказано че имат и силни антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване, както от рак, така и от увреждане на черния дроб.

Изследване от 1988 година публикувано в списание Carcinogenesis изследва осем органосерни съединения, извлечени от лук и от чесън.

Авторите на изследването стигат до заключението, че „при оценяване на взаимоотношенията между начина на хранене и рака, ще е полезно да се взима предвид възможната роля на органосерните съединения в чесъна и лука като предпазни вещества”.

Друго изследване, проведено през 2001 година и публикувано в списание Nutrition and Cancer обявява, че „съществуват  доказателства, че лукът и чесънът предпазват хората от рак. Предполага се, че този ефект се дължи на органосерните съединения в тези зеленчуци и че тези субстанции действат чрез всмукване на детоксикиращи ензими от фаза 2”.

Флавоноидите, друга група антиоксиданти, съдържаща се в лука, също допринасят в значителна степен за противораковите свойства на тези зеленчуци. Тези видове антиоксиданти, наричани също флавоноидни гликозиди, доказано стимулират имунната система и укрепват капилярите, като в същото време предпазват от много видове рак.

Д-р Руй Хай Лиу, доцент по науката за храненето в университета Корнел, заявява „лукът е един от най-богатите източници на флавоноиди в човешката храна. А консумацията на флавоноиди се свързва със снижен риск от рак, сърдечни заболявания и диабет. Флавоноидите са не само имат противораково действие, но се знае, че те действат и антибактериално, противовирусно, антиалергенно и противовъзпалително”.

Изследване от 2005 година, публикувано в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry откри седем различни флавоноида в червения лук, отглеждан в южна Италия. Един от флавоноидните видове, съдържащ се в лютия зеленчук в най-големи концентрации е кверцетинът.

Кверцетинът наред с това, че се свързва с намаляването на риска от сърдечни заболявания и че облекчава симптомите на алергия, простатит и възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, също така доказано спира растежа на туморите при рак на гърдата, дебелото черво, ендометриума, белите дробове и простатата.

Наред с големите противоракови ползи на другите видове лук, червеният лук съдържа антоцианини – група флавоноидни антиоксиданти, които му придават лилаво-червения цвят. Антоцианините се свързват със здравето на сърцето, подобрена когнитивна функция, дълголетие и предпазване от рак. Те се свързват и с здравето на очите, облекчават симптомите на алергия и предпазват лигавицата на стомаха от увреждане.

Важно е да отбележим, че повечето от антиоксидантното съдържание на червения лук се намира във външните пластове много близо до люспите. Поради това е особено важно този лук да се бели колкото се може по-малко, за да се запазва максимално количество от тези ценни съединения.

Идеалният вариант е червения лук да се яде суров. Обаче, ако изберете да го готвите оставете го да престои 10 или 15 минути след като го нарежете и преди да го готвите, за да се освободят повече серни съединения и да се усили резистентността към топлината. Когато го готвите е най-добре това да става на слаб и бавен огън, защото така се запазва най-много от съдържащия се в него кверцетин.

Има на практика безкрайно много начини да се използва червен лук – както суров, така и готвен – в готварски рецепти. Една рецепта за сурова консумация е просто да го нарежете и да го добавите към любимите си сурови зелени листни (като рукола или спанак) зеленчуци и да ги овкусите със студено пресован зехтин, морска сол и прясно изстискан сок от лайм/лимон.

Както и да ги ядете, превръщането на червения лук в ежедневна част от здравословната ви храна може да направи чудеса за здравето ви и може дори да ви помогне да избегнете този бич, рака.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/red-onions-contain-protect-against-cancer/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140505

Снимка: www.edenbrothers.com

Прочетете още статията: Люто съединение срещу рак на стомаха

Пет златни причини да ядем лук

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Статията е информативна. Тя не е предназначена за самолечение – просто се наслаждавайте на вкуса и силата на всички видове лук, включително и за предпазване от болести и рак.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *