Прополис за лечение на конюнктивит

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

propolis 1346254013

Конюнктивитът – възпаление на конюнктивата, представлява прозрачен външен слузест слой, покриващ склерата и вътрешната повърхност на клепачите. Причините за възпалението могат да са различни най-разпространените от които са вирусни, бактериални, алергични, следствие на изгаряне (например химическо – вар, киселинни газове и т.н.). В някои случаи той може да е заразен.

В съвременната медицина най-големи успехи постигнаха учените, използващи метод за лечение на подобни възпаления, който е широко застъпен в народната медицина и се основава на продукт, добиван в пчеларството – прополис. Прополисът (пчелен клей) се прави от пчелите на основа на растителните смоли от младите филизи и пъпки. Използва се при изграждането на пчелните кошери. При положение че пчелното семейство живее скупчено в кошера – прополисът му осигурява антибактериална защита.

Първи през 1971 година лекарства на основата на прополис използваха румънските учени Н. Байдан и Н. Оиде. Това бяха капки за очи (концентрация 2-5%) и мехлеми (5-10%). Учените предоставиха данни за положителните резултати от терапията при 15 болни. Тези болни са били в отделения с други болни, но благодарение на превантивното лечение с прополис нямало нито едно предаване на болестта.

В съветската медицинска наука методите на лечение на възпалителен конюнктивит с препарати, съдържащи прополис са разработени и внедрени в практиката от научния екип на Д. Ф. Иванова и от доктора на фармацевтичните науки А. И. Тихонова.

Благодарение на рецепти от народната медицина е възможно сами да си приготвяме няколко ефикасни лекарствени препарата, които лекуват конюнктивит и предоставят надеждна профилактика. Прополисът трябва да е много пречистен. Обърнете внимание на чистотата и стерилността на изпозваните съдове.

1-2% — воден разтвор

1 — 2 г прополис се счуква в хаванче и се добавят 100 мл дестилирана вода. Загрява се (без да се оставя да заври) и се бърка до пълното му разтваряне. Прецежда се през ленено платно или вълнен плат обвит в няколко ката марля. Като изстине е готов за употреба.

3 – 5% — мехлеми

Първо се приготвя екстракт. 10 г счукан на прах прополис се размесва с 10 мл дестилирана вода и се оставя за няколко часа на водна баня като периодично се разбърква и разклаща. Получената смес трябва да е мътна, тъмнокафява течност. Затоплете 100 г мед до 45 градуса, сипете в него 3 — 5 г от екстракта и също оставете за 2 часа на водна баня като често разбърквате и разклащате. След това прецедете топлата смес през рехава тъкан – вълна няма да свърши работа поради гъстотата на сместа. Готово.

Обикновено разтвора и мехлема се използват заедно: очите се промиват с разтвора, след което се мажат с мехлема и се оставя колкото се може по-дълго без да се изтрива от очите. Прави се 2 пъти на ден.

Капки за очи

Приготвят се по същия начин като водния разтвор, но с концентрация от 20%. Капват се по 1 — 2 капки, 3 — 4 пъти на ден.

Капките и разтвора могат да се използват за профилактика като например при хладно време, както и при общуване с хора, страдащи от такова заболяване. За тази цел използването им може да е по-рядко.

За най-добро съхранение за най-дълго време е най-добре препаратите да се държат в хладилник или на хладно място – например в мазе. Но преди да се използват малки количества от сместа е нужно да се затоплят до стайна температура или още по-добре до температура на тялото. За да се подготвите за бъдещото използване можете само да приготвите екстракт и да го държите на хладно — приготвянето на необходимите препарати отнема по малко време, но не забравяйте да преизчислите пропорциите.

Наред с голямата си ефикасност, лекарствата от прополис притежават и следните положителни качества: лечението с тях позволява избягването на антибиотици; те нямат странични ефекти за организма.

Източник:

Прополис для лечения конъюнктивита

http://www.moslanka.ru/propolis-dlya-lecheniya-konyunktivita/

Снимка: nash-tour.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *