Пет съвета за здравословна скара

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

С настъпването на лятото идва и сезонът на така модното ‘барбекю’. Преди празниците прочетете следните лесни съвети за предпазване от вредите, които често пъти сами си нанасяме поради незнание с огъня. Очаквайте още статии по темата скоро.

grilled meat

Вече сме писали за опасностите от консумацията на обработени меса. Всъщност, интересът към статията ни по тази тема направо наподоби вирус и срина сървъра ни – два пъти. Но има друга скрита опасност, за която трябва да знаете, когато става дума за месата. Ако не се следват няколко стъпки, изпечените на скара меса може да са опасни. Това е така, защото по време на печенето може да се образуват определени съединения, „причиняващи изменения в ДНКто, които правят по-вероятно появяването на рака”, казва регистрираният диетолог Алис Бендър от Американския институт за изследване на рака.

Ето защо, преди да запалите скарата, следвайте тези пет съвета и намалете риска си …

1. Избирайте нетлъсти транжирани меса – Разбира се, това изключва обработените меса. Хот дога, надениците, и другите обработени меса съдържат големи количества натрий и изкуствени съставки. Натриевият нитрит образува причиняващите рак нитрозамини в човешкото тяло. А това води до рязко покачване на риска от рак. Избирайте 100 процента био-меса – нетлъсто транжирано говеждо, пилешко и риба. Просто избирайте месото с най-малко тлъстини.  Месата с надпис на опаковката ‘Подбрано’ оникновено са с най-малко тлъстини.

2. Мариновайте – Изследванията показват, че мариноването на месото за поне 30 минути преди печенето на скара снижава формирането на причиняващите рак хетероциклични амини (HCAs). Хетероцикличните амини се образуват при втечняването на креатинина с аминокиселините по време на готвенето на месото. Виното, оцетът и лимоновият сок са чудесни маринати. Смесете ги с билки и подправки и подобрете неимоверно вкуса, като в същото време намалите съдържанието на HCAs.

Сервирайте 100 процентовия говежди бургер с обилно количество авокадо или сотирани гъби. Самото прибавяне на четвърт до половин авокадо към бургера значително снижава възпалението. А гъбите са с ниско съдържание на мазнини и натрий. От друга страна те са богати на селен, който предпазва клетките от свободните радикали.

 3. Предварителна топлинна обработка – Друг канцероген, наречен полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) се образуват когато пушекът обгърне месото при печенето му на скара. Най-добрият начин за намаляване на полицикличните ароматни въглеводороди е като се намали времето, което месото престоява върху скарата. Подгответе месото предварително във фурната или на котлона. И след това веднага сложете месото да се пече на скарата, за да предотвратите разпространяването на бактерии.

4. Гответе на ниска температура и избягвайте разгарянето на огъня – Готвенето на месото на нисък огън намалява възможността за формиране на канцерогени. По-силният огън е равен на повече HCAs. И ако препечете или овъглите месото, можете да предизвикате пламъци от капещите в огъня мазнини и сокове и повече пушек. Пушекът неимоверно повишава покриването на печеното месо с PAHs.

Решението? Изместете въглените отстрани на скарата и печете месото в средата, за да избегнете твърде високата температура. Намалете огъня при газовите скари. Друг начин за избягване на пламъци е винаги да почиствате скарата след печене.

И не препичайте месото. Препоръчваме средно изпичане. Яденето на твърде много препечено месо доказано повишава риска от рак на дебелото черво два до пет пъти… рака на гърдата два до три пъти… и е свързано също така с рака на стомаха, панкреаса и простатата.

5. Добавете цвят върху скарата – Зеленчуците и плодовете, изпечени на скара са вкусни и не формират канцерогени. Печенето на скара ‘съживява’ естествените захари в тях и ги прави по-сладки на вкус. Зеленчуците също съдържат борещи се с рака съединения като фибри, витамини и антиоксиданти. Лук, тиквички, патладжани, чушки и домати са все чудесен избор за добавяне на разнообразие и за предпазване от рак.

Избирайте нетлъсто месо от екологично отглеждани животни, мариновайте го, предварително леко го запичайте/варете и добавяйте много зеленчуци и плодове и така ще се насладите напълно на вкуса му като избягвате риска от рак.

Източник: Institute of Natural Healing, 5 Ways to Cut Your Cancer Risk While Grilling, 22 May 2013

Снимка: meatgalleryblog.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *