Шафранът доказано противодейства на раковите клетки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

saffransblommor

Подправката шафран обикновено се използва в ястия като паеята, като им придава златист цвят и чудесен, сладък вкус. Сега изследователите вече смятат, че подправката може също така да има антиоксидантни свойства, които са достатъчно силни, че да помагат в битката с рака.

      В миши модел, екип учени от университета на Обединените арабски емирства изпробват ефекта на 75 милиграма на килограм (мг/кг), 150 мг/кг и 300 мг/кг шафран върху гризачи, които имали канцерогенно предизвикани лезии в черния дроб.

      Изследователите забелязват, че всички дози шафран са ефикасни в намаляването на редица възли в черния дроб, но мишките, които получавали най-големите количества от билката показали пълно спиране на формирането на възли.

      „При ограничените възможности за лечение, подходите за предотвратяването на развитието на рака са сред най-добрите стратегии за защита срещу заболяването,“ казва изследователят Амр Амин. „Нашите заключения предполагат, че шафранът осигурява противораков защитен ефект като насърчава клетъчната смърт (апоптозата), спирайки пролиферацията на раковите клетки и блокирайки възпалението.“

      Предишни изследвания вече са подсказали, че шафранът има силни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Източник: Easy Health Options, This Extract Shown to Kill Cancer Cells, 25 August 2011

Снимка: flutetankar.blogspot.com

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *