Пазете децата, популярен спорт уврежда мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

brain

Всички сме съгласни, че американският футбол може да увреди мозъка на децата при сблъсъците и струпването на играчите. Но има един друг още по-популярен спорт, който може би застрашава мозъците на милиони деца.

Изследователите от Колежа по медицина Алберт Айнщайн на университета Йешива доказаха, че малките футболисти, които често играят с глава имат анормални изменения в мозъка, подобни на тези, открити при деца с мозъчни сътресения (леко травматично увреждане на мозъка). В изследването с изполването на модерни изобразителни техники и познавателни тестове се оценява въздействието върху мозъците на децата.

„Изследвахме футболисти, защото футболът е най-популярният спорт в света”, казва изследователят Майкъл Липтън. „Футболът се играе навсякъде от хора на всякаква възраст и има загриженост, че играта с глава – ключов компонент в спорта – може да увреди мозъка.

„Изследването ни  осигурява убедителни предварителни доказателства, за това че промените в мозъка, наподобяващи леко травматично увреждане на мозъка се свързват с честата игра с глава в продължение на много години”, казва Липтън. „Макар че очевидно са необходими още научни изследвания, нашите заключения показват, че контролирането на това колко човек играе с глава може да помогне за предотвратяване на увреждането на мозъка, което изглежда играта с глава причинява”.

Въздействието на едно единствено посрещане на топката с глава е малко вероятно да причини травматично увреждане на мозъка като разкъсване на нервните влакна. Но учените се притесняват, че увреждането от повтарящи се причиняващи сътресения посрещания на топката могат да са клинично опасни.

„Повтарящото се биене с глава може да задейства каскада от реакции, която води до дегенериране на мозъчните клетки след време”, отбелязва Липтън.

Източник: Easy Health Options, The Popular Sport That Injures The Brain, 12 June 2013

Снимка: firstlook.pnas.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *