Мръсната малка тайна зад операциите на коляното

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Операцията на коляното и по-точно на предна кръстосана връзка (ACL) се счита за един от триумфите на модерната медицина.

Разкъсаната предна кръстосана връзка (ACL) е сред най-често срещаните травми сред спортистите. Всяка година около 150000 американци претърпяват такава травма.

Преди години хората, които разкъсваха предна кръстосана връзка оставаха с увредено коляно до смъртта си. Тогава за травмата не можеше да се направи много.

Без предна кръстосана връзка ACL—сухожилието, което държи колянната става цяла—кракът на пациента често е нестабилен и може да се извади от ставата.

След това през деветдесетте години на миналия век хирурзите откриха начин за замяна на ACL, използвайки присадка от пателарното сухожилие. Това е сухожилието точно под колянната капачка.

Изведнъж спортистите се възстановяваха след травма, която преди това слагаше край на кариерата им. Рехабилитация след операцията често отнема шест месеца до една година, но повечето успяват да се върнат в спорта след реконструкция на предна кръстосана връзка.

Супер звезди спортисти, възстановили се от разкъсване на ACL са футболистите, играещи американски футбол Том Брейди, Ейдриън Петерсон, Роб Гронковски и Карсън Палмър; скиорката Линдзи Вон; футболистите Реберто Баджо и Пол Гаскойн; и баскетболистът  Дерик Роуз.

Бариатричната операция, да изпишем вежди или да избодем очи

Скрита опасност в операцията на ACL

Но ново изследване показва, че при операцията на предна кръстосана връзка на коляното ползите често са краткотрайни. Това е така понеже тя има сериозен страничен ефект, който лекарите рядко споменават.

Ново изследване показва, че в рамките на 10 години поне половината от пациентите се изправят пред инвалидизиращ артрит в коляното си.

Д-р Мининдер Кохер е професор по ортопедия в Harvard Medical School. Той е един от малкото експерти, които бият тревога.

„Това е мръсна малка тайна”, казва д-р Кохер. „И не защото някой я крие. Просто тя не е добре известна”.

Норвежки изследователи проследиха 181 пациенти в продължение на 15 години след ACL операция.

Изследователите откриха, че 80% от тях имаха артрит, който се виждаше на рентгенова снимка. Почти половината—46%—страдаха от артритна болка или отичане.

Инжекциите с богата на тромбоцити плазма регенерират тъкани и спират менопаузата

Какво е предна кръстосана връзка?

Предна кръстосана връзка (ACL) е тъканта вътре в колянната става. Тя свързва костите на горната част на крака с долната част на крака.

Не е ясно защо операцията на предна кръстосана връзка причинява артрит. Някои лекари теоретизират, че хрущяла е наранен по време на операцията, което впоследствие води до възпаление.

Ортопедите често препоръчват на пациентите да се оперират в рамките на няколко седмици след травмата, веднага щом отокът спадне. Но е по-добре да се изчака.

В шведско изследване изследователите на случаен принцип разделят непрофесионални спортисти в две групи. Първата група била подложена на ACL реконструкция в рамките на 10 седмици от травмата им. При втората група забавяли операцията докато не станело ясно, че пациентите се нуждаят от нея.

Оказва се, че 60% от пациентите със забавена операция изобщо не са имали нужда от нея. Някои хора могат да се справят без ACL операция, защото мускулите около коляното растат, за да компенсират нараняването.

Скорошни изследвания от Болницата за специални операции в Ню Йорк Сити показват, че частично разкъсаните предни кръстосани връзки израстват отново без операция при около една четвърт от пациентите.

Мощният протеолитичен ензим серапептаза е средство за снижаване на болка и възпаление

Неоперативно решение за разкъсана предна кръстосана връзка

Има две алтернативни процедури на ACL операциите. И двете са далеч по-малко инвазивни от операция. И нито една не се свързва с артрит.

Богата на тромбоцити плазма (PRP): В тази процедура от пациента се взима кръв и от нея се извличат тромбоцитите. Тромбоцитите след това се инжектират в разкъсаната ACL, за да спомогнат заздравяването й.

Пролотерапия: Тази процедура използва други субстанции в замяна на или като добавка на богатата на тромбоцити плазма (PRP). Формулите могат да включват декстроза, физиологичен разтвор или сарапин – билково противовъзпалително средство.

Облекчете болките си завинаги без лекарства или операция с пролотерапия

И още нещо … ако все пак изберете операция на предна кръстосана връзка, уредете си така наречената „анатомично специфична” ACL реконструкция.

Тя е нова. Целта на този нов вид операция е възпроизвеждането на естествената анатомия на коляното. Традиционната ACL реконструкция не възстановява напълно ротационната стабилност на колянната става.

Лекарите вярват, че този нов метод ще доведе до по-малко артрит. Текат изследвания, които да открият дали това е вярно.

Прочетете още:

Операцията за поставяне на байпас – идеалното престъпление?

Научете 3:1 рецептата, която спасява от операция и болки в ставите само след седмица

Тези 5 хранителни вещества са задължителни при операция

Правете редовно безкръвна операция на тялото си без скалпел – срещу всички заболявания!

7 вида естествени разредители на кръвта подобряват кръвообръщението и снижават възпалението

Източник:

https://www.institutefornaturalhealing.com/2017/12/dirty-little-secret-behind-knee-surgery/

Снимка: Institute for Natural Healing

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *