Кралят на адаптогените или енергийната тайна на астронавтите, за да остават в космоса 437 дни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако се чувствате психически и физически изтощени, не сте единствените. Много хора усещат тежестта от това, че работят твърде много, жонглира с какви ли не задачи твърде много, и просто се надпреварват с живата, който никога не спира благодарение на днешните комуникации.

И в случая може да ни помогне елеутеро. Билката съдържа мощни растителни съединения, които се борят със стреса и помагат на тялото да се съвземе от изтощението.

Изследвания показват, че билката елеутеро помага за подсилване на енергията и издръжливостта като се започне от спортистите олимпийци и астронавтите и се стигне до обикновените хора.

В изследване, учените дават на колоездачи елеутеро. В рамките на седмици билката подсилва „приема им на кислород” с 12%. И повишава издръжливостта им с цели 23%.

Обърнете внимание на частта относно повишаването на кислорода, както и на факта, че с остаряването артериите ни имат склонността да се втвърдяват. Това означава, че по-малко богата на кислород кръв преминава през телата ни. Така че по всеки начин, по който повишаваме приема си на кислород подобрява енергията и здравето на сърцето ни.

Най-важните ползи за здравето на билката елеутеро или сибирски женшен включват способността й да облекчава стреса, да повишава познавателната функция, да стимулира имунната система и да снижава умората. Тя също така помага за снижаването на възпалението, защитава здравето на сърцето, предпазва от дегенеративни заболявания, укрепва респираторното здраве и повишава енергийните нива.

Боровият прашец предоставя естествена помощ при хормонален дисбаланс

Какво е елеутеро?

Елеутеро от известно време е много популярна билка в света на алтернативната медицина, но всъщност е името на храстите Eleutherococcus senticosus, които основно растат в Китай, Корея, Русия и Япония. Напоследък билката е много търсена заради ползите й за здравето, а като билкова добавка, тя е една от най-изследваните и изучаваните. Тя се използва в китайската медицина от хиляди години, но на запад е позната едва от миналия век. Друго често употребявано име за нея е сибирски женшен и ползите за здравето й са тясно свързани с Панахс женшена.

Елеутеро се извлича от листата и дървесните корени на растението Eleutherococcus и най-често се приема на хапчета или под формата на хранителна добавка, макар че в традиционната медицина листата и корените се използват в естествената им форма, варени във вода или пресоване за извличането на летливите масла. Чаят от елеутеро си остава популярно средство на консумирането на билката, особено в Азия. Основните компоненти в елеутеро включват разнообразни активни органични съединения, които са уникални за тези билки, предоставящи уникални здравословни действия, които правят тази билка много желана в целия свят.

Родиола розеа, чудодейната билка, която повишава енергията и снижава стреса

Ползи за здравето от елеутеро

Нека погледнем по-подробно на ползите за здравето от елеутеро.

Укрепва имунитета

Изследвания за ползите за здравето на билката елеутеро разкриват, че тя може значително да укрепи имунната система когато се приема в комбинация с различни други подобряващи имунитета билки. Тя може да снижи сериозността и продължителността на настинките когато се приеме още в началото на заболяването. Това може да се постигне с помощта на хранителна добавка или като се пие чай от елеутеро.

Елеутеро подсилва имунната система. Тя активира естествените „клетки убийци” на тялото, които атакуват и унищожават вредните бактерии и вируси. В руско изследване на 838 деца, елеутеро подсилва клетките убийци с невероятните 25%. В друго изследване, елеутеро помогна на хората да се съвземат по-бързо от пневмония.

Открийте билката шизандра, мощен адаптоген и лековито средство от повече от 3000 години

Намалява умората

Едно от основните твърдения за известността на елеутеро е способността на билката да подсилва нивата на енергията. Това се постига чрез въздействие върху нервната система, подсилване на метаболизма, повишено кръвообръщение и снижаване на замъглеността на мозъка и умората. За хората, които редовно се нуждаят от подремване през деня, усещат се изтощени в средата на деня след сериозно похапване или се усещат уморени без добро обяснение, редовният прием на елеутеро може да ги накара отново да се чувстват нормално.

Елеутеро се бори с умората. Изследователи от Университета на Айова доказаха това със 76 души, страдащи от хронична умора. Те даваха на половината от групата плацебо и да другата половина елеутеро. След два месеца, групата на елеутеро почувства значително по-голяма енергия.

Подобрява познавателната функция

За хората, които искат да подсилят умствените си способности и временно да подобрят интелигентността си, елеутеро е силен претендент. Доказано е, че билката усилва кръвотока към мозъка и малките капиляри, като по този начин помага на познавателната функция, подобрявайки паметта, и изостря съобразителността ви, правейки я по-добра от обикновено. Въздействието върху познавателната функция може да варира, но се наблюдава значително подобрение в умствената дейност на участниците в научни изпитания, което прави билката полезна за всеки, който учи независимо от възрастта му.

Ашваганда – супербилка адаптоген, няколко важни причини да я пием

Облекчава стреса

Елеутеро се приема за адаптоген, една от онези редки билки, които наистина помагат на тялото ви да се приспособява и променя, така че по-добре да се справя с различни стимули или заболявания. Например, елеутеро е доказано, че подобрява отговора към стреса на използващия го, а именно по начина, по който тялото му реагира на тревожност или разочарование. Неговите мощни компоненти всъщност учат тялото да се справя с биохимични ситуации по най-добрия възможен начин.

Снижава неврологичните заболявания

Елеутеро помага за елиминирането на много от свободните радикали, които се натрупват в мозъка и причинява формирането на плака. Това може да помогне за поддържането на невралните пътеки чисти и да подобри задържането на спомените.

Противовъзпалителни действия

Ако страдате от каквато и да било форма на възпалителни заболявания като остеоартрит или подагра, действията на елеутеро може да са особено важни. В скорошно изследване билката значително подобри гъвкавостта и функционалността на ставите, като в същото време снижи оплакванията от цялостна болка в засегнатите места. Изследванията относно това приложение продължават и са много обещаващи.

Женшен – изворът на младостта!

Защитава здравето на сърцето

Има редица начини, по които елеутеро подобрява цялостното здраве и функцията на сърдечносъдовата система, включително снижаване на кръвното налягане, повишаване на кръвообръщението и снижаване на общия холестерол. Освен че повишава кръвотока към някои части на тялото, билката също така разширява кръвоносните съдове, така че повече кръв да преминава с по-малко усилие през артериите и кръвоносните съдове. Елеутеро също така помага за свалянето на нивата на холестерола в тялото, като по този начин намалява възможностите за страдане от атеросклероза, както и от сърдечен инфаркт и инсулт, които толкова често произтичат от нея.

Контролира диабета

Има доказателства, че редовната употреба на елеутеро може да помогне в регулирането на нивата на кръвната захар, снижава променливостта на нивата ви на глюкоза и инсулин за препятстване на диабетичен шок. Това е добра новина за диабетиците, понеже тези промени в кръвната захар може да са смъртоносни и всеки вид регулатор на инсулина винаги е добре дошъл.

Подобрява респираторното здраве

Ако често боледувате от настинки, кашлица бронхит или други дихателни болежки, чаят от елеутеро може да е мъдро решение. Той предоставя противовъзпалителни свойства, които помагат за елиминирането на симптомите на тези заболявания, като в същото време спомага за елиминирането на скритите болести, които ги причинява. Елеутеро също така действа като експекторант (отхрачващо средство), спомагайки за изчистването на секрета, в който патогените и бактериите могат да се настанят и да процъфтяват.

Пет чудесни причини да опитаме женшен

Още ползи от елеутеро включват:

  • Сибирският женшен бори безсънието
  • Сибирският женшен намалява ДНК увреждането
  • Сибирският женшен помага за физическата ни форма
  • Сибирският женшен спомага липидния метаболизъм
  • Сибирският женшен облекчава симптомите на фибромиалгия
  • Сибирският женшен подобрява симптомите на депресия
  • Сибирският женшен помага за снижаването на симптомите на менопауза
  • Сибирският женшен помага на сексуалната функция, включително либидото и плодовитостта

Предупреждения: 

Има известно противоречие относно различните приложения на елеутеро и е важно да разбираме рисковете.

Ако страдате от някои психични заболявания (мании или безсъние) или от свързани с хормоните разстройства, може да е опасно да пиете елеутеро.

Също така при сърдечни заболявания, диабет или рак, употребата на елеутеро може да е полезна, но само под стриктното наблюдение от страна на лекар.

Това е много силна билка и може да има сложни взаимодействия с други лекарства, така че предпазливостта и консултацията са силно препоръчителни.

Както винаги, когато използвате билкова добавка за първи път, непременно се консултирайте с лекар, който да ви посочи правилните дози и взаимодействията, които тя може да има с други лекарства, които пиете.

И така, елеутеро е чудесна билка за всеки, който „живее на макс” или пък не си доспива.

Билката елеутеро помага в толкова много области, че е получила прякора „крал на адаптогените”. С две думи, елеутеро е изпълнен с енергия лек за всичко.

Прочете още:

Женшенът бори умората при рак

Как да си набавяме ежедневна доза от борещите рака терпеноиди?

Вижте кои витамини и минерали подсилват метаболизма и спомагат отслабването

Изумителната билка ашваганда

Най-ефикасните 10 растения, които действат по-добре от фармацевтичните лекарства

Шилажит или „спри Алцхаймер с кръвта на планината”

Три билки за блаженство в спалнята

Източници:

https://www.advancedbionutritionals.com/Adaptogenic-Herbs/Banish-Your-Fatigue.htm?svp_code=ABJZJVEHG17&utm_source=JV&utm_medium=PRIMARY&utm_campaign=ABJZJVEHG17&jv=1&&utm_content=link#link

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/eleuthero.html

https://www.organifishop.com/blogs/news/organifi-red-juice-ingredient-siberian-ginseng

Снимка: Organifi Green Juice

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *