Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вероятно вече сте се убедили от статията За остър ум, добро настроение и младост в живот без рак и високо кръвно можете да разчитате на омега-3 мазнините, че омега-3 мастните киселини за благословия за здравето. Трите основни вида омега-3 мастни киселини са алфа-линоленовата киселина (ALA), ейкозапантаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA).  Те предоставят толкова силна подкрепа за здравето ви, че просто е мъдро да ги включвате редовно в храната си.

omega-3-pills

Така че нека продължим с още няколко незаменими ползи от редовния прием на скъпоценните омега-3:

9. Омега-3 мастните киселини действат като болкоуспокояващо средство

Омега-3 мастните киселини имат способността да снижават маркерите на възпалението, свързвани с болките в ставите и мускулите, които често се лекуват с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВСва) като ибупрофена. В изследване, 250 пациенти с хронична болка пиели по 1.2 грама DHA/EPA на ден. Резултатите показали, че при 60% от участниците имало снижаване на болката, а 80% от тях били доволни от нивото на подобрение от пиенето на рибено масло. Авторите заключават, че пиенето на хранителни добавки с EPA/DHA е по-безопасно от пиенети на НСПВСва за лечение на болката. А в двойно сляпо, плацебо контролирано изследване дневна доза от 1.8 грама омега-3 мастни киселини спомогнала за снижаване на болката, свързана с причинената от физически упражнения мускулна треска при мъжете.

Ето как да снижаваме болката безопасно: 6-те най-добри естествени алтернативи на ибупрофена

10. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на очите

Омега-3 мастната киселина DHA се концентрира в ретината, макулата и в други части на очите, и изследвания показват, че DHA играе важна роля за здравето на зрението. Всъщност, DHA представлява 93% от омега-3 мастните киселини в очната тъкан. Някои изследвания откриха, че приема на DHA подобрява зрението при родените преди термин бебета. А изследвания с по-възрастни хора показват, че DHA, приемана наред с каротеноиди, лутеин и зеаксентин вероятно играе роля за предпазване от свързаната с възрастта макулна дегенерация, която е водещата причина за слепота сред по-възрастното население в САЩ.

Омега-3 мастните киселини спасяват очите: 9 храни за намаляване на риска от катаракта

11. Омега-3 мастните киселини се борят с бръчките и възпалението

Хроничното, системно възпаление се свързва с много заболявания — от сърдечни заболявание, артрит, бронхиални проблеми до възпаление на червата и признаци за ускорено стареене, като появата на бръчки. Изследвания показват, че при високи нива на омега-3 мастните киселини тялото произвежда повече противовъзпалителни вещества, които спомагат за намаляването на възпалителния отговор. Макар че не е ясно как омега-3 мазнините овладяват възпалението, изследователи от Университета на Калифорния, Сан Диего съобщават, че омега-3 мастните киселини спират производството на про-възпалителните хормони. Колко е достатъчно? Повечето здравни органи препоръчват за здравословно изходно ниво приема на по 500 мг на ден.

Прочетете също за този бич за здравето: Отвратителното възпаление

12. Омега-3 мастните киселини снижават вредните триглицериди

Високите нива на триглицеридите могат да доведат до метаболитни разстройства, панкреатит и сърдечни заболявания. Американската сърдечна асоциация препоръчва пиенето по 2-4 грама EPA/DHA на ден под лекарско наблюдение за снижаването на високите стойности на триглицеридите. В изследване, публикувано в алманаха Annals of Nutrition and Metabolism, високите дози на DHA (и на средно-верижни триглицериди) рязко намаляват триглицеридите в кръвта с до 50%. Нивата на общия холестерол и на глюкозата на гладно също са снижени. Обикновено е необходимо приемането на хранителна добавки или подсилени храни за набавянето на повече от 1 грам омега-3 мастни киселини на ден. Избирайте реномирана марка омега-3 мастни киселини, която доказано предоставя висококачествени продукти. Когато добавяте хранителни добавки към храната си, винаги препоръчваме да се консултирате със своя лекар.

13. Омега-3 мастните киселини лекуват астма

Астмата се свързва с множество фактори в околната среда и храната, които могат да действат като причинители на пристъпите. Някои изследвания показват, че хората, страдащи от астма имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в сравнение с хората, които не страдат от заболяването. Някои изследвания показват, че хранителните режими, които са богати на омега-3 мастни киселини (и са с по-ниско съдържание на омега-6 мастни киселини) подобряват здравето на хората с астма. Омега-3 мастните киселини дори предоставят облекчение при причинена от физически усилия астма, заболяване, при което хората изпитват свиване на бронхите по време на физически упражнения. Скорошно изследване, публикувано в списанието Respiratory Medicine, съобщава за 59% подобрение на функцията на белите дробове и за снижаване на възпалението на дихателните пътища при участниците след прием на хранителна добавка с омега-3 мастни киселини.

И при астма: 10 удивителни суперхрани, естествена помощ срещу астмата

14. Омега-3 мастните киселини снижават болките и сковаността при артрит

Артритът представлява „възпаление на ставите” и заболяването се проявява в много различни форми. Добрата новина е, че артритът вече не се приема за неизбежна част от стареенето. Изследвания показват, че поддържането на ставите мобилни посредством физическа активност и ядене на богати на антиоксиданти храни и на омега-3 мастни киселини може да спомогне за снижаването на възпалението в ставите. Изследване, публикувано в списанието Arthritis and Rheumatism, съобщава за 20-25% подобрение на симптомите на артрита в участници, взимали по поне 2.6 грама омега-3 мастни киселини на ден в сравнение с онези, взимали плацебо. Участниците успяли да снижат приема си на традиционните лекарства като НСПВСва (ибупрофен).

Отново за незаменимите омега-3: 5 начина за предотвратяване на артритна болка

15. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на костите

Множество изследвания показват, че омега-3 мастните киселини подобряват плътността на костите и снижават фрактурите благодарение на присъщото им изграждащо костите действие. Докато твърде голямото количество омега-6 мастни киселини в хранителния режим води до възпаление, което увеличава загубата на костна маса, противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини стимулира маркерите за формиращи костите клетки, като в същото време намалява клетките, стимулиращи загубата на костна маса. За да подобрите здравето на костите си, ето лесен начин да повишите омега-3 мастните киселини в хранителния си режим: добавянето на една супена лъжица семена от чиа или белено конопено семе в кисело мляко или в несъдържащи млечни продукти смутита добавя, респективно, 2.5 грама  и 1 грам омега-3 мастна киселина ALA. Тези семена могат също така да се използват за поръсване на салати, пилешки ястия, печива и зеленчукови или зърнени гарнитури. Но отново трябва да отбележим, че тялото не е способно да усвоява ALA.

Повече по темата: Как бързо да лекуваме фрактури с естествени лекове

16. Омега-3 мастните киселини снижават риска от сърдечни удари

Един от начините по които омега-3 мастните киселини снижават риска от сърдечни събития като инсулти и инфаркти е като правят кръвта по-малко лепкава, а от там и снижават вероятността тя да образува съсиреци или атеросклерозни плаки в артериите, които могат да се пропукат и да доведат до инсулт или сърдечен удар. Омега-3 мастните киселини участват и в поддържането на здравословен пулс и ритъм на сърцето с което снижават риска от сърдечни аритмии. В изследване, публикувано в списание JAMA, мъжете, които консумирали сьомга  по веднъж или повече пъти на седмица снижили с 50-70% риска си от сърдечен удар. Освен това, изследването Physician’s Health Study показа, че яденето на риба веднъж на седмица се свързва с 52% по-нисък риск от внезапна сърдечна смърт в сравнение с участниците, които ядели по-малко или никаква риба.

Полезно е да знаем: Яжте ПОВЕЧЕ мазнини, за да предпазвате сърцето и мозъка си

17. Омега-3 мастни киселини за вегетарианци и вегани

Вегетарианците, които не ядат риба и морска храна се затрудняват да покриват необходимите им количества омега-3 мастни киселини от растителни източници. Добрата новина е че можете да пиете някои хранителни добавки, направени от водорасли (рибите и другите морски обитатели в дъното на хранителната верига именно от тях си набавят омега-3 мастните киселини EPA и DHA). ЗАБЕЛЕЖКА: Веганите трябва да обръщат голямо внимание на това колко омега-6 мазнини консумират. Други източници на полезни за тялото и здравето наситени мазнини са ядките, авокадото и кокосовото и палмово масла.

Омега-3 мастните киселини са полезни и с това, че подсилват имунитета и по този начин помагат на организма да се справя с автоимунни заболявания като множествена склероза, болестта на Алцхаймер, лупус, аутизъм и с разстройството с дефицит на внимание и хиперактивност. Те са ефикасни при проблеми с щитовидната жлеза като Хашимото и за детоксикацията на организма след ваксини… помагат ви да отслабвате и да спите по-добре… темата е безкрайна…

Прочетете още:

Храната, която ви помага да спите по-добре

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Ненатрапчива детоксикация от ваксините за ДЕЦА и ВЪЗРАСТНИ: Премахва тежките метали и другите токсини

След всички тези ползи (като те съвсем не изчерпват изцяло полезното действие на омега-3 мастните киселини) май ще е мъдро от днес нататък повече да не се лишавате от тези незаменими за здравето ви мастни киселини!

Източник:

http://www.livestrong.com/slideshow/1006954-17-reasons-probably-need-omega3s-diet/#slide=1

Снимка: www.romaniatv.net

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *