6-те най-добри естествени алтернативи на ибупрофена

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ibuprophen

Както се казва, болката никога не спи, възпалението, също. Ето статия за справяне с тях посредством естествени вещества.

Търсенето на естествена алтернатива на ибупрофена не е само за хората, които предпочитат естествените лекове пред конвенционалните лекарства. За много хора това е нещо, което те страстно преследват, заради многото огласените притеснителни факти, които свързват ибупрофена със сърдечни заболявания, проблеми с кръвообръщението и заболявания на хранопровода. Страховете също така са подклаждани що се отнася до кръвоизливите и/или перфорацията на стомаха и на чревния тракт.

Други фактори, свързани с вредните странични ефекти на ибупрофена

Макар че тези вредни странични ефекти най-вече се приписват на непрекъснатата употреба на ибупрофен във времето, темата е донякъде усложнена, защото наред с другите фактори човек трябва също така да вземе предвид общото състояние на здравето си, дали пие други лекарства, както и възрастта си.

Кога трябва да обърнем внимание на напомнянето на Природата

Болката е начинът на Майката природа да ни каже, че нещо не е наред, така че действайки чрез естествения си пратеник по естествен начин това някак е обградено в  аурата на поетическа справедливост. Но има едно нещо, което трябва да не забравяме в цялата тази история. Няма причина, който и да било да страда от болките си без да му се помогне. Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание е ако болката е повтаряща се, основната причина за нея трябва бъде диагнозирана от практикуващ лекар. Лекуването само на симптома може да доведе до отлагане на диагнозата, а това може да има сериозно въздействие върху здравето като цяло.

Естествената алтернатива на ибупрофена в билковата медицина

Дълго преди съвременната медицинска наука да се появи на бял свят, човечеството  се е справяло с болката с естествени средства. Много от тези естествени билкови лекове са издържали теста на времето и все още се използват и днес от хората, почитащи школата на билковото лечение. Що се отнася до холистичния, здравословен начин на живот, тези естествени алтернативи на ибупрофена, както и всички останали измислени лечения за успокояване на болката са повече в тон с поддържането на холистичните идеали, така че нека погледнем някои от тях сега.

Естествена алтернатива на ибупрофена 1 – Кора от бяла върба

Кората от бяла върба е билков лек, който идва от дълбините на времето, употребата му датира от преди повече от 2000 години. Той се набавя от кората на различни видове върби и се използва в много лечебни билкови култури, включително тези на древните китайци и римляни. Освен че се използва за лекуване на болките ниско в гърба, остеоартрит и други заболявания като бурсит и тендинит, билката може да се използва също като естествен лек за облекчаване на главоболието.

Кората от бяла върба съдържа естествен химикал, познат като салицин. Аспиринът, който съдържа ацетилсалицилова киселина, е направен по подобие на салицина при създаването си през деветнадесети век. Макар че не действа така бързо като аспирина, кората от бяла върба има по-дълготраен ефект.

Естествена алтернатива на ибупрофена 2 – Котешки нокът

Името си котешкият нокът е получил заради приликата си с… да, познахте… котешки нокът! Това е бодлива катерлива билка, която се стеле чак на 30 метра височина и кората и коренът на растението се използват за правенето на билкови лекове. Растението расте в Южна и Централна Америка, но най-вече в тропическите гори на Амазония.

Изследванията показват, че котешкият нокът има способността да стимулира имунната система. Ето защо е препоръчително да не го пиете, ако взимате лекарство за потискане функцията на имунната система. Котешкият нокът съдържа противовъзпалително вещество, което спира производството на хормон, познат като простагландин и този хормон отчасти е виновен за болката и възпалението. Билката съдържа и антиоксиданти.

Изследванията, проведени до този момент също така показват, че котешкия нокът може да се взима за отпускане на мускулите, разширяване на кръвоносните съдове (като по този начин снижава хипертонията) и като естествен диуретик, помагащ на тялото да се освободи от излишната вода. Често се взима от хора, страдащи от остеоартрит на коляното.

Може да се закупи на капсули или в естествената си форма и да се използва за правенето на чай или тинктури.

Естествена алтернатива на ибупрофена 3 – Босвелия

Босвелията също е позната под името индийски тамян. Идва от дървото Boswell Serrata, което расте в Индия и се използва в Аюрведа от векове. Традиционно, се използва като смола за лечение на хронични възпалителни заболявания, както и на редица други неразположения. Те включват:

Остеоартрит

Ревматоиден артрит

Възпалителни заболявания на червата

Астма

Причината босвелия да е способна да облекчава симптомите на артрита е в това, че тя съдържа босвелова киселина, която се счита че подобрява кръвотока към ставите, и по този начин предотвратява навлизането на белите кръвни телца и така те не причиняват възпаление.

Днес босвелия можем да купим под формата на крем за мазане, смола, както вече споменахме, или на таблетки. При лечение на артрит се счита, че билката е способна да предпазва от загуба на хрущял.

Естествена алтернатива на ибупрофена 4 – Капсаицин

Капсаицинът е съединение в лютите чушки. От него се прави крем за мазане на болезнените места (не около очите). Когато усетим болка, съединение, познато като съединението „Пи” пренася сигналите за болка до мозъка. Капсаицинът прекъсва този процес. Може да се закупи в различни по сила форми и при първоначална употреба може да причини щипане или загряване на мястото, които впоследствие бързо преминават. След няколко нанасяния (трябва да се нанася по 3 до 4 пъти на ден) човек вече претръпва и не чувства тези усещания.

Тъй като капсаицинът се извлича от лютите чушки, трябва да се взимат някои предпазни мерки като хубаво измиване на ръцете след нанасянето на крема и да се пазят очите, както и да е недостъпен за деца.

Освен на крем или мехлем, той се продава и под формата на пластири.

Естествена алтернатива на ибупрофена 5 – Куркумин

Куркуминът е съединение в билката куркума. Родината й е Индия, където тя има дълга история на употреба в Аюрведическата медицина. Действа подобно на капсаицина, дотолкова доколкото блокира предаването на съединението „Пи”, но куркуминът има и способността да блокира някои протеини, които причиняват възпаление.

Използва се за лечение на артритни болки, но има и много други свойства (вижте статии в категория Панацея на сайта Здраве всеки ден). Това е най-изучаваната с лечебна цел билка като и в момента се провеждат изследвания с нея.

Естествена алтернатива на ибупрофена 6 – Етерични масла

Макар те да не са стриктно казано пряка алтернатива на ибупрофена като стопроцентово обезболяващо средство, етеричните масла имат способността да се борят с една от най-често срещаните форми на болка – главоболието, което те облекчават естествено.

Много видове главоболие, като главоболието поради напрежение, са симптоми на стрес или на лош начин на живот и втриването на етерични масла в скалпа и слепоочията е ефикасен естествен лек. Те действат на две нива – на три, всъщност, ако вземем масажите предвид.

В първия случай те действат на естествено химическо ниво. Във втория случай те действат на сензорно ниво чрез обонянието. В третия случай, когато се нанасят с лек масаж на пръстите (а не когато са изсипани във ваната, в която можете да се киснете 20 или 30 минути), самият масаж помага за отпускане на напрежението. Има три основни етерични масла, които да вземете предвид. Те са:

Маслото от лайка – чудесно за отпускане на мускулите

Маслото от лавандула – прекрасен естествен способ за облекчаване на болката

Меча стъпка (Salvia sclarea) – снижава пулса и кръвното налягане и така намалява стреса и напрежението.

Не можем да пропуснем и още едно нетрадиционно „лекарство” за болката:

Омега-3 мастните киселини: Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които се оказват полезни за хората, страдащи от артрит, други възпалителни заболявания на ставите и от възпалителни заболявания на червата. Омега-3 снижават и сърдечносъдовия риск, което е особено полезно при ревматоиден артрит, заболяване което само по себе си носи повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Препоръчаната доза за омега-3 мастните киселини е по 1000 мг на ден.

Опитайте тези естествени лекове и сами се уверете в силата.

Хората, които се стремят да поддържат здравето си с холистични методи искат да снижат неестествените химикали в тялото си до минимум, защото това е от голяма важност. Надяваме се предоставените в тази статия чудесни естествени алтернативи на ибупрофена да ви помогнат.                                                                                                                                                                                                 Източник: http://www.healthy-holistic-living.com/6-natural-alternatives-to-ibuprofen.html

Снимка: www.herbs-info.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *