5 добродетели на тишината

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

soul-mind

„Душата винаги знае какво да направи, за да се излекува. Трудното е да накараш ума да замълчи”. Каролин Майс

Живеем в хаотичен свят! Навсякъде цари безпорядък, има задръствания, обилието претоварва и носи стрес… и за ума. „Твърде много за свършване, много малко време на разположение…” се е превърнало в универсален феномен, създаващ стрес в живота на почти всеки човек. Дори и когато сме в отпуска, мозъкът не знае почивка. От момента, в който се събуди до момента, в който заспи, мозъкът непрестанно е зает с нещо – било то нещо напълно ненужно или нещо много важно.

Понеже е почти невъзможно да намалим обема на работата и да увеличим времето с което разполагаме, единствената оставаща възможност е да повишим нивото на енергията в себе си . Когато имаме достатъчно енергия и ентусиазъм, ние сме способни да се справим с всяко предизвикателство.

Тихата енергия

Но въпросът е как да повишим енергията? Духовните практики като медитация, йога и пранаяма правят именно това. Те всичките ни отвеждат в място на тишина, което е заредено с енергия. Това място на тишина е майка на отмората, майка на креативността.

Вътрешната тишина е майка на творчеството, източник на интуиция. Именно в зоната на тишината се правят големите научни открития, създават се новаторски изобретения, раждат се прекрасни стихотворения и мелодии.

Не става дума само да си държим устата затворена

Тишината не е свързана единствено с това да мълчим. Тя по-скоро се отнася до това да отдръпнем сетивата си от външните дейности и да ги насочим навътре. Умът, който не се поддава на което и да било от петте сетива предоставя известно вътрешно спокойствие. Това води до състояние на пълно удовлетворение.

Лекуващо всичко средство

Достойнствата на тишината са безброй. От това че е източник на просветление до това че е балсам, който лекува охладнели взаимоотношения, тя може да се разгърне като панацея за много земни проблеми пред които се изправяме във всекидневието си.

Тишината е целта на всички отговори. Ако даден отговор не кара умът да замълчи, това не е никакъв отговор. Тишината прави мислите по-ясни, прави хората по-умни. Човек, който не практикува мълчание, изобщо не може да е разумен. Какво казва той няма никакво значение. Ако искате да казвате смислени неща, те трябва да идват от тишината.

Отвъд думите  

Всички ние изпитваме понякога един удивителен феномен. Дали комуникираме със себе си или говорим на огромна аудитория, нещо нетленно влияе на хората повече от думите. Ние използваме логика като го приписваме на чар, харизма, присъствие, език на тялото и т.н. Да, тези всичките наистина имат свойта роля, но есенцията на всичко това е вътрешната тишина.

Истинското общуване е отвъд думите. Ако стабилно стоите в зоната на тишината, ако умът ви е спокоен, ще откриете ненадейно, че можете да влияете на хора, на групи, на масите. Онова, което един поглед може да покаже и хиляди разговори не могат.

Звукът на разума  

Когато потънем дълбоко в тишината, ние изпитваме форма на общуване без мисли. Тогава всички въпроси в ума на човек изчезват. Най-висшият разум вътре в него започва да говори. Ако човек само можеше да се потопи напълно в тишина и да елиминира всички шумове на ума, тогава разумът му никога не би се провалил да разкрие най-доброто решение дори и на най-сериозните проблеми.

 Седнете на постелката

За кратки периоди от време всеки ден медитирайте и пазете мълчание. Когато достигнете това място на тишината чрез медитация, вие винаги ще бъдете напътствани за онова, което трябва да се направи. Тишината подсилва вътрешната сила на човек и изостря ума му; тя поддържа щастливата му нагласа и предизвиква радост.

Вече знаем, че количеството енергия, която човек получава от медитация е много по-голямо от това, получавано от съня. Двадесет минути медитация се равняват на осем часа добър сън. Тази формула лесно може да реши един от най-честите проблеми, пред които се изправят работещите хора – непрестанното работене и недостатъчния сън.

Хималаите вътре в нас

Хората често мислят, че човек не може да успее без да е подложен на стрес. Те са създадени да вярват, че няма нирвана без напускане на света. Но душевността на индийците предлага множество начини за подмладяване без напускането на света! Когато тялото ви напусне, това е смърт; но когато вие напуснете тялото, това е медитация.

Време е всички да научим изкуството на напускане на света за няколко минути всеки ден, преди той да ни изостави. Подмладяващият ефект на медитацията може да ни направи по-добри играчи в света!

И понеже медитацията съвсем не е шега работа, нито пък лесно се постига, очаквайте статия, която да ви улесни в провеждането й.

Шри Шри Рави Шанкар

 

Източник:

https://www.linkedin.com/pulse/5-virtues-silence-sri-sri-ravi-shankar

Снимка: quotesgram.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *