Фибромиалгията не е психосоматично, а реално заболяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Години наред много лекари смятаха, че фибромиалгията е психосоматично заболяване или такова, което е „само в главата ви”, поради огромния спектър от симптоми, които не можеха да бъдат точно определени научно. Единствените реални доказателства за нея бяха оплакванията на пациентите.

fibromyalgia-awareness-day

Заболяването причинява болка дълбоко в тъканите, особено на ръцете и стъпалата, като страдащите съобщават също за трудности със съня и проблеми с ясното мислене. Има изображения на мозъка, които наистина показват загуба на сиво вещество, както и повишена болезненост, но причината убягваше на изследователите години наред.

Скорошно епохално откритие най-накрая определи причината. Д-р Франк Райс, учен невролог, работещ за компанията Integrated Tissue Dynamics LLC, който бе ръководител на изследване на фибромиалгията, базирано в Медицинския колеж на Албъни, заедно с именития невролог д-р Чарлс Аргоф, откриха значително повишение на броя на сензорните нервни влакна в кръвоносните съдове в кожата на дланта на пациенти, страдащи от фибромиaлгия.

По отношение на тези заключения, Райс обяснява, че промените в основната телесна температура са виновникът, понеже кръвта действа като охладител подобно на това как течността в радиатора в лек автомобил поддържа мотора охладен. Най-големият орган и мускулите на тялото се нуждаят от постоянна температура от 37 градуса  (98.6 по Фаренхайт), докато страдащите от фибромиалгия не могат да поддържат тази температура.

Райс обяснява, че ако температурата на човек падне или се качи твърде много, основният термостат на тялото се затруднява да поддържа баланс и кръвотока, който е отговорен за разнасянето на хранителни вещества и кислород в тялото, освен за изхвърлянето на отпадните материали от него, бива нарушен.

Проблемите с регулирането на температурата в крайна сметка увреждат нервните влакна, което води до натрупването на млечна киселина в мускулите и в по-дълбоките тъкани. Това може да причини болка, която сякаш се мести от едно място на друго в тялото и може да доведе до умората, която често е симптом при страдащите от заболяването хора.

Повишената активност на нервните влакна при по-студено време също така обяснява причината, поради която много страдащи от фибромиалгия изпитват повече болки когато навън е студено. Понеже крайниците играят ролята на складиращи кръв резервоари за моментите когато тялото има нужда от нея, като по време на физическа активност, например, проблемите с кръвоносните съдове в ръцете могат да нарушат кръвотока в цялото тяло – още една причина болката често да се усеща в различни муслулни групи.

Това откритие вероятно ще доведе до по-добри лечения, както и до по-бърза диагноза за страдащите от фибромиалгия. Както стоят нещата днес, все още има много лекари които не вярват, че заболяването съществува и отхвърлят оплакванията, определяйки ги като „истерични”.

За страдащите пациенти новината, че това е реално заболяване определено не е изненадваща, а потвърждава онова, което те вече знаят: фибромиалгията не е психосоматично заболяване, нито пък е само в ума ви. Не позволявайте на никого да ви убеди в противното.

~The Alternative Daily

Очаквайте статия с решения как да се справяме с фибромиалгията утре.

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/fibromyalgia-real-dont-let-anyone-tell/

Снимка: mchelsmusings.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Фибромиалгията не е психосоматично, а реално заболяване

  1. krasimir velchev-Това за мен е изключително ценна информация.Аз съм с такова заболяване.По професия съм лекар.Професията ми е хубава,но точно фибромиалгията ми почерни живота.Изкарвам си дните с по една шепа хапчета на ден.Разбира се официално ,,на книга'' моята диагноза е друга.Смята се,че имам ,,рекурентно депресивно разстройство.''Не мога,да отрека,че имам депресия,но при ,тези непрекъснати болки,тя е неизбежно следствие.Вече съм в залеза на живота си.Ще се радвам много, ако се открие ефективно лечение.Поне,ще знам,че ,тези ,които са след мен ,ще могат,да се избавят от този кошмар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *