10 неща, които научихме за мозъка през 2018

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Невероятният мозък

Мозъкът оформя не само кои сме, но също и как възприемаме света. Той ни казва какво виждаме, какво чуваме и какво казваме. Той се разширява така, че да подслони нов език или ново умение, които научаваме. Той ни разказва истории докато спим. Той изпраща предупредителни сигнали и кара тялото да бяга или да се бие когато усети опасност. Мозъкът се приспособява към различните места, така че да не се дразним от постоянна миризма в стара къща или на постоянния звук на климатика. Мозъкът гледа слънцето и казва на тялото колко е часът. И мозъкът съхранява както болезнени, така и приятни спомени. 

Но колкото и важен да е мозъкът за съществуването ни, той също е и толкова мистериозен за нас, колкото планета в далечна галактика. Дори през 2018 година невролозите все още откриват основни факти за тази тежаща приблизително 1.4 кг маса от тъкан. Понякога изследователите зърват човешки мозък или виждат какво се случва на човек когато голяма част от мозъка липсва. В други случаи учените трябва да изучават мишки, за да научат повече за мозъка на бозайниците и след това да предполагат доколко тези открития са свързани с човешкия мозък. 

10 чудесни начина да освободим ума си от ненужното

Ето някои впечатляващи неща, които научихме за мозъка през 2018 година.

Нов вид неврон

Не всеки ден учените откриват напълно нов вид клетка в човешкия мозък, особено такава, която не се открива в любимите за изследване от учените невролози и различни от хората техни обекти, мишките. „Шипковидният” неврон, наречен така заради множеството си разклонения се изплъзваше на учените до тази година, отчасти защото той се среща много рядко. 

Тази неуловима мозъчна клетка съставлява само до около 10 процента от първия слой на неокортекса, една от най-новите части на мозъка що се отнася до еволюцията (имайки предвид, че далечните предшественици на съвременните хора не са имали тази структура). Неокортексът играе роли при зрението и слуха. Изследователите още не знаят функцията на шипковидния неврон, но те откриха, че той се свързва с други неврони, наречени пирамидални клетки, вид стимулиращи неврони, и „удря спирачки” на действието им. 

Две грешки в храненето унищожават мозъка

У.Д., неврологичният пациент

Момче, познато в медицинската литература като „У.Д.”, претърпя премахване на една трета от дясното полукълбо на мозъка преди четири години за намаляване на инвалидизиращите го припадъци. Частта от мозъка, която беше отстранена включва дясната страна на тилния лоб (центърът в мозъка, обработващ зрението) и по-голямата част от десния му темпорален лоб, центърът в мозъка, обработващ звуците. Днес, на 11 години, У.Д. не вижда лявата страна на своя свят, но функционира също толкова добре, както другите деца на неговата възраст по отношение на познавателната и зрителна функция, дори и без тази ключова част от мозъка. 

Това е така, защото и двете страни на мозъка обработват повечето аспекти на зрението. Но дясното полукълбо е доминиращото за различаване на лицата, докато лявото и доминиращото в обработването на речта, според казус, написан за У.Д. 

Това изследване илюстрира гъвкавостта на мозъка; при отсъствието на десния, обработващ зрението център на У.Д., левият център се намеси за да компенсира липсата. Изследователите действително откриха, че лявата страна на мозъка на У.Д. различава лица точно толкова добре, както би го правила дясната. 

Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

Мозъкът съдържа бактерии

Мозъкът навярно е пълен с бактерии. Но не се притеснявайте — изглежда те не причиняват вреда. 

По-рано учените мислеха, че мозъкът е място, в което няма бактерии и че присъствието на микроби е признак на заболяване. Но предварителни данни от изследване, представено тази година на голямото годишно събрание на Обществото по неврология разкри, че мозъкът всъщност приютява безвредни бактерии. 

Изследователите в това изследване са изследвали 34 мозъка при аутопсии, търсейки разлики между тези на хора с шизофрения и на нестрадащи от заболяване хора. Обаче, изследователите непрестанно се натъквали на пръчковидни обекти в снимките и тези форми се оказали бактерии. 

Микроорганизмите сякаш живеят в някои места в мозъка повече, отколкото в други; тези области включват хипокампуса, префронталния кортекс и субстациа нигра. Микробите се намират и в мозъчни клетки, наречени астроцити, които са близо до кръвно-мозъчната бариера, „граничната стена”, която пази мозъка. 

Заключенията все още не са публикувани в рецензирано списание и са необходими още проучвания за потвърждаването им, казват учените. 

Могат ли вирусоподобни протеини да причиняват Алцхаймер?

Мозъкът е магнетичен

Нашите мозъци имат магнитни свойства. Или поне мозъците ни съдържат частици, които могат да се магнетизират. Но учените не знаят наистина защо тези частици са в мозъка или откъде са дошли. Някои изследователи смятат, че тези способни да се магнетизират частици изпълняват биологична цел, докато други казват, че частиците са влезли в мозъка заради замърсяване на околната среда. 

През 2018 година учените отбелязаха къде се намират тези частици в мозъка. Резултатите от тяхното изследване, казват учените, предоставят доказателства, че има причина частиците да са там. Това е защото във всички мозъци, които учените изследват — на седем души, починали още през деветдесетте години на миналия век на възраст между 54 и 87 години — магнитните частици винаги са съсредоточени в едни и същи области. Учените също така откриха, че повечето части от мозъка съдържат тези малки магнитчета. 

Много мозъци на животни също съдържат магнитни частици и дори има предположение, че животните използват тези частици за навигация. Освен това, вид бактерии, наречени магнетотактични бактерии, използват тези частици, за да се ориентират в пространството. 

Златният зехтин защитава мозъка ви от Алцхаймер

Вирус, отговорен за човешкото съзнание?

Древен вирус е заразил хората много отдавна, и този нашественик е оставил генетичния си код в нашето ДНК. Тази година изследователите откриха, че отрязъци от това древно вирусно ДНК играе жизненоважна роля в комуникацията между мозъчните клетки, която е необходима за по-висш мисловен процес. 

Не е необичайно за хората да имат отрязъци от вирусен генетичен код; около 40 до 80 процента от човешкият геном се състои от гени, оставени от вируси. 

В изследването от тази година учените откриха, че вирусен ген, наречен Арк, обгръща друга генетична информация и я изпраща от една нервна клетка в следващата. Този ген също така помага на клетките да се реорганизират с времето. Освен това, проблемите с гена Арк се проявяват в хора, които имат аутизъм или други неврологични разстройства. 

Изследователите сега се надяват да разберат точния механизъм, по който генът Арк е влязъл в нашия геном и какво точно казва той на мозъчните ни клетки. 

Най-важното вещество за мозъка, което вероятно пренебрегвате в храната си!

Млади клетки в стари мозъци или не?

Нашите тела непрестанно се отървават от стари клетки и произвеждат нови. Но с десетилетия учените вярваха, че този обмен на клетки не се случва в стареещи мозъци. В последните години, обаче, изследвания с мишки — и някои ранни изследвания с хора — повдигнаха въпроси за тази идея.

Тази година доклад предостави може би първите сериозни доказателства, че по-старите мозъци наистина произвеждат нови клетки. Изследователите изследваха мозъците на 28 починали, здрави хора на възраст от 14 до 79 след смъртта им. Учените нарязаха хипокампуса на всеки мозък, област в мозъка, която е важна за ученето и паметта, след това преброиха броят на младите клетки, които не са напълно съзрели. Изследователите откриха, че по-възрастните мозъци съдържат точно толкова млади клетки, колкото и по-младите мозъци, но че по-възрастните мозъци произвеждат по-малко нови кръвоносни съдове и връзки между мозъчните клетки.

За усложняване на нещата, обаче друго изследване, публикувано през ноември 2018 година откри обратното, заключавайки, че възрастните мозъци не произвеждат нови клетки в хипокампуса. Спорът може да се дължи на начина по който са запазвани мозъците в двете изследвания и видовете мозъци, които са изследвани. По-ранното изследване се основава на мозъци с различни заболявания, докато по-скорошното се позовава единствено на здрави мозъци. Те може също така да са използвали различни техники за съхранение, които биха засегнали клетките.

Мозъкът има бутон ИЗТРИЙ и ето как да го използваме!

Мозъкът при стрес

Лоша новина: Стресът може да свие мозъка. Това е според изследване, публикувано през октомври 2018 година. 

В изследването учените изучават повече от 2000 здрави хора на средна възраст и откриват, че онези с по-високи нива на стрес хормона кортизол имат леко по-малки по обем мозъци от хората с нормални нива на този хормон. Хората с по-високи нива на кортизол също така се справяли по-зле с тестове за паметта от хората с нормални нива на хормона. И двете заключения, трябва да се отбележи, са връзки между стреса и мозъка, а не причинно следствени заключения. 

Стресът е нормален за тялото: По време на стрес нивата на кортизол се повишават, наред с тези на друг хормон, адреналин. Тези хормони работят заедно, за да може тялото ви да реагира като бяга или се бие. Но след приключването на стресиращата част, нивата на кортизол би следвало да паднат. Те обаче не винаги го правят. Някои хора, особено в днешно време, могат да имат повишени нива на кортизола за дълги периоди от време. Снижаването на стреса — като получаването на по-добър сън, физическата активност, възприемането на техники за релаксация и взимането на снижаващо кортизола лекарство — може да има редица ползи, казват изследователите. 

Медитацията буквално възражда мозъка

Мозъкът ви позволява ли ви да чувате собствените си стъпки?

Трак трак трак: Може би трябва да благодарите на мозъка си, че ви пази да не чувате всяка стъпка, която правите. Изследване, проведено с мишки през 2018 година откри, че мишият мозък елиминира звука от собствените им стъпки. Това позволява на мишките по-добре да чуват други звуци в заобикалящата ги среда като например звуци от хищници. 

Изследователите откриха, че мишият мозък изгражда филтър за шум, докато мозъкът се пригажда към конкретен звук. Това става чрез чифтосване на клетки в моторния кортекс, област в мозъка, свързана с движението към слуховия кортекс, област, свързана със звука. Просто казано, мозъчните клетки в моторния кортекс изстрелват сигнали за блокиране на мозъчни клетки в слуховия кортекс от изстрелването на собствените си сигнали — в основни линии, заглушавайки слуховия кортекс. 

И макар че изследването е извършено с мишки, учените смятат, че резултатите могат да се отнасят и за хората. Това е така, защото ние имаме сходни системи. Например, мозъците на кънкьорите се научават какви движения да очакват, а инхибиторни неврони изключват рефлекси, които биха спрели тези атлети да се въртят и да правят невъобразимите си пируети.

Измама: Лекарствата за снижаване на холестерола причиняват бързо остаряване, увреждане на мозъка и диабет

Психеделичните лекарства променят структурата на мозъчните клетки

Психеделичните лекарства могат физически да променят структурата на мозъчните клетки, според ново изследване. Това изследване бе проведено с мозъчни клетки в лабораторни съдове и с животни, но ако заключенията се окажат верни и при хора, резултатите може да означават, че тези лекарства могат да помагат на хора с определени разстройства в настроението. 

Това е така, защото при хора с депресия, тревожност или други разстройства в настроението, невроните в предния кортекс, част от мозъка, важна за контролирането на емоциите, са склонни да изсъхват. И техните разклонения — които невроните използват, за да говорят с други неврони — са склонни да се свиват. Но когато учените добавят психеделични лекарства, включително LSD и MDMA в петри съдове с неврони от плъхове, те открива, че броят на връзките и разклоненията в нервните клетки се повишават. 

Неврорегенерацията: Самозалъгване или неочаквана нова реалност?

Втори мозък в стомаха и червата?

Милиони мозъчни клетки живеят в дебелото черво и понеже тези клетки функционират без каквито и да било инструкции от мозъка или гръбначния мозък, учените понякога наричат тази маса „втория мозък”. Но тази маса също така има научно име: ентерична нервна система. И ново изследване, проведено с мишки показва, че тази система е доста умна; тя може да изстреля синхронизирани неврони, за да стимулира мускулите и да координира тяхната дейност, така че тя да прави неща като да изхвърля изпражненията от тялото. 

Истинският мозък (онзи в главата) също може да прави това — да синхронизира задействането на неврони — в ранните етапи от развитието на мозъка. Това означава, че действията на невроните в стомаха и червата може да е „първично свойство” от първите етап от еволюцията на втория мозък. Някои учени дори излизат с хипотезата, че вторият мозък се е развил преди първия и че този модел на задействане идва от най-ранното функциониране на мозъка в тялото. 

от Ясемин Саплакоглу

Източник:

https://www.livescience.com/64345-amazing-brain-2018.html
Снимка: Live Science

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *