Медитацията буквално възражда мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

meditation-rebuild

Много от нас вече знаем и приемаме, че медитацията осигурява множество ползи, включително снижаване на напрежението и стреса и подобрени фокус и концентрация. Обаче, дълго време не се знаеше как и защо медитацията прави всичко това– до сега!

Учени от Харвард публикуваха резултатите от 8-седмично изследване, което използва магнитен резонанс, за да проучи въздействието на медитацията върху мозъка. Участниците в изследването практикуват форми на осъзната медитация всеки ден за приблизително 30 минути. Осъзнатостта е стил на медитация, който подчертава поддържането на обективна осъзнатост за усещанията, чувствата и душевните състояния.

Магнитно резонансни томографии са направени в началото и в края на 8-седмичното изследване. От резултатите учените установяват, че медитацията буквално възобновява сивото вещество на мозъка само за 8 седмици – превръщайки изследването в първото, което документира, че медитацията води до този вид промяна във времето. Промените, наблюдавани при медитаторите не били открити в контролната група, което показва, че тези промени не са се получили естествено във времето, а по-скоро са предизвикани от ежедневното действие на медитиране.

Прочетете още за медитацията: Медитацията, не подценявайте този стожер на изцелението

Знаем какво си мислите: какво е това мистериозно сиво вещество, което медитацията възстановява? Сивото вещество е основен компонент в централната нервна система и се намира на места в мозъка, участващи в контрола на мускулите, зрението и слуха, паметта, емоциите, речта, вземането на решения и самоконтрола.

Изследвания на мозъка показват, че количеството и гъстотата на сивото вещество се различават при различните хора и че те определят или изразяват определени черти или дарби. Например, учените откриха, че професионалните музиканти имат по-плътно сиво вещество в частта в мозъка, свързвана с възприемането на музиката.

Харвардското изследване откри, че медитацията може да повиши плътността на сивото вещество най-вече в хипокампуса (частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет). Според Harvard Gazette, „се знае, че хипокампусът е важен за ученето и паметта и в стурктурите, свързвани със самосъзнанието, състраданието и самоанализа”.

Участниците в изследването също така съобщават за снижаване на стреса след 8-те седмици, което е логично, понеже по време на изследването се забелязва снижаване на плътността на сивото вещество в амигдалата – частта от мозъка която се знае, че играе важна роля при стрес и безпокойство.

Изследването е революционно и вдъхновяващо с това, че показва, че имаме способността да променяме структурата на собствените си мозъци: да подобряваме паметта и способностите си за учене и да ставаме по-състрадателни и самосъзнати.

Брита Холзъл, главен автор на изследването, обобщава забележителните заключения от него: „Пленително е да се види пластичността на мозъка и че посредством практикуването на медитация можем да играем активна роля в променянето на мозъка и да повишаваме доброто си физическо състояние и качеството си на живот”.

~The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/meditation-literally-rebuilds-brain/

Снимка: geekslovebacon.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *