11 изненадващи ползи за здравето от пиенето на уиски

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

whiskey Поставете си цел „Ако не съм в добро здраве ще ми е трудно да се наслаждавам на живота. Така че винаги ще поддържам себе си и любимите си хора в добро здраве”. Уиски е една от най-популярните алкохолни напитки в света. Освен че е то е най-малко вероятно да причини махмурлук, уискито има и полезна лечебна стойност. Полезно ли е да пием уиски? Изследователският институт Роует в Абърдийн казва, че е полезно. Както бе съобщено по BBC News, „изследователите откриха, че уискито и червеното вино помагат за предпазване от коронарна болест на сърцето като повишават нивото на антиоксиданти в тялото. Обаче, именно пиещите уиски в изследването са усвоили по-голямо количество от „фенолните” химикали, които предоставят защитния ефект”. Думата уиски идва от uisge beatha, което на келтски означава „вода на живота”, а след като напитката съдържа толкова много полезни за здравето свойства, не е трудно да разберем защо. Но преди да се заемем с ползите, важно е да споменем, че прекомерната консумация на алкохол може да причини сериозни здравословни проблеми, да повлияе на начина ви на живот и да доведе до редица неблагоприятни последици. Сайтът Organic Facts казва, „Ако човек пие отговорно, уискито, точно като бирата и виното, може да предостави доста ползи за здравето”. По 30 до 60 мл уиски от време на време няма да ви напият, нито ще се отразят негативно на здравето ви, но ще са достатъчни за здравословното стимулиране на редица важни телесни функции.

Дали пиете Джак Даниелс, Джим Бим или Файърбол, няма как човек да не харесва някоя марка уиски повече, отколкото му се иска да признае. Всъщност, при далеч по-голямото търсене от предлагането на напитката в последните години, хората вече все по-често се наслаждават на любимата си марка в баровете или след тежък работен ден.

Критици винаги ще има, разбира се: Хора, които твърдят, че уискито е напитка за старци и непрестанно повтарят, че то „има ужасен вкус”. Но какво ще кажете, ако разберете, че не трябва да се чувствате зле от това да пийвате с наслада по 50 мл, защото можете да кажете на отрицателно настроените, че уискито е полезно за здравето?

Според сайтове като Organic Facts и Food to Fitness, спокойно можете да го правите! Оказва се, че пийването на уиски (в умерени количества, разбира се) може да е от полза за здравето ви и ето защо!

1. Помага за избягване на напълняването

В сравнение с многото коктейлни напитки и бири, уискито е алкохол с ниско съдържание на калории и захар, така че можете да му се наслаждавате без да трябва по-късно да се притеснявате как да свалите омразното бирено коремче. Съставът на уискито и повишения процент алкохол в него го превръщат в ефикасно средство за потискане на апетита. Уискито съдържа малко калории и нула мазнини и холестерол, така че не носи риск от хронични заболявания, причинени от транс-мазнини. Калориите и въглехидратите които то съдържа са под формата на алкохол, а това са прости захари, които бързо се разграждат и се използват като енергия в тялото.

2. Стимулира здравето на сърцето

Наред с тъмните бири и виното, уискито сред единствените напитки, които могат да претендират, че са здравословни за сърцето. Антиоксидантите, съдържащи се в уискито помагат за снижаването на риска от сърдечен удар като снижават вредния холестерол и дори стимулират полезния холестерол в тялото.

3. Бори се с рака

Уискито е богато на антиоксиданти, особено на елагова киселина. Това вещество се знае, че пази ДНК-то да не влиза в контакт с канцерогени. Знае се също така, че уискито спомага предпазването на тялото от последиците от химиотерапията. Д-р Джим Суон каза на конференцията EuroMedLab през 2005 година в Глазгоу, Великобритания, че „елаговата киселина в уискито разгражда вредните свободни радикали в тялото. Напитката стимулира по-висока концентрация от елагова киселина дори от червеното вино”.

4. Подобрява здравето на мозъка

Изследвания показват, че пиенето на малки до умерени количества уиски снижава риска от болестта на Алцхаймер и деменция (макар че пиенето на големи количества може да повиши този риск, така че ако решите да изпитате този метод, не прекалявайте!).

5. Намалява риска от удар

Понеже уискито предпазва от натрупването на холестерол, както и помага за снижаването на вредния холестерол, то също така снижава риска ви от удар и инсулт. Уискито помага и за отпускането на стените на артериите и подсилва кръвотока. Как да не го обичаш!

6. Предпазва от настинки и стимулира имунната система

Антиоксидантите и остатъчните нива на витамини в уискито помагат за стимулирането на имунната система като по този начин помагат на тялото да се бори с досадните настинки, болести и инфекции. То също така е чудесно като сироп за кашлица при дразнене в гърлото. За най-добри резултати добавяйте мъничко уиски в чаша гореща вода с лимон.

7. Помага в снижаването на стреса

Освен че има отрицателен ефект върху психичното здраве, стресът изтощава тялото и се свързва с множество рискове за здравето. Както много от феновете на уискито с радост ще потвърдят, глътка чисто уиски може да е точно нещото, от което се нуждаете за успокояване на нервите и облекчаване на стреса. И понеже уискито помага на кръвообръщението ви, то може да ви накара да се почувствате като нов човек след тежък ден.

8. Стимулира паметта

Същите здравословни ползи, които помагат в предпазването от болестта на Алцхаймер, помагат и за подсилване на паметта. Уискито подобрява кръвообръщението като осигурява достатъчно кръв на мозъка и го поддържа в тип-топ форма!

9. Помага на храносмилането

Знаехте ли, че уискито отдавна се употребява като средство за добро храносмилане? То помага за намаляване на апетита след хранене като предпазва от преяждане и помага в избягването на стомашни болки и лошо храносмилане дори и да се изкушите да хапнете повече от десерта.

10. Удължава продължителността на живота

Понеже уискито съдържа много антиоксиданти и хранителни вещества, то може да помогне на имунната система и предпазва тялото от заразяване с болести. Уискито може също така да предотвратява бавното разграждане на важните клетки в тялото като по този начин удължава продължителността на живота!

11. Безопасно е за диабетици

„Уискито непрестанно показва, че снижава вероятността от диабет, понякога с цели 30-40%”, според сайта Organic Facts. „Умерено количество уиски може значително да подобри способността на тялото да регулира нивата на инсулин и глюкоза, като по този начин снижава възможността от развитие на диабет”. И понеже уискито е алкохол с ниско съдържание на захари и въглехидрати, то е идеалната напитка, ако страдате от диабет. Можете да си пийнете едно уиски без да се тревожите какво то може да причини на кръвната ви захар. А това е нещо, за което всички ние можем да вдигнем наздравица! Тези ползи за здравето от пиенето на уиски са чудесни, но помнете, че има и други начини за повишаване продуктивността на мозъка и тялото без употребата на алкохол. Ако не пиете алкохол, няма причина да започвате. Ако пиете алкохол, ключът е в умереността. Празниците ни потикват да прекаляваме. Така че бъдете разумни и правете най-доброто за ума и тялото си. Наздраве

Източници:

http://www.lifehack.org/294071/10-surprising-health-benefits-whiskey

http://iheartintelligence.com/2015/12/21/health-benefits-whisky/

Снимка: adegaconceito.com.br

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *