Могат ли вирусоподобни протеини да причиняват Алцхаймер?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

virus-cause-dementia

Алцхаймер е загадка от дълго време.

Вътре в мозъците на пациентите с това заболяване има два вида анормално нагънати протеини, но никой не знае кой от тях е отговорен за опустошителните симптоми на болестта. Единият е наслагването на амилоиди под формата на плака. А другият е нещо, което наричаме сплъстявания (сплитания), които се натрупват вътре в нервните клетки.

Сплъстяванията са съставени от протеин, наречен тау. Представете си тау като част от архитектурата на клетката, която помага за стабилизирането на невроните и им позволява да си общуват. Но при болестта на Алцхаймер, тау се слепва в токсични сплъстявания и невроните умират.

Металните молекули в мозъка, причиняващи Алцхаймер (не, не са алуминий!)

Дълго време не беше ясно дали амилоидите или тау са отговорни за болестта на Алцхаймер. Понеже и двете формирования са особено важни при болестта, то кой от тях е причината и кой е следствието? И дълго, дълго изглеждаше сякаш амилоидите бяха виновникът.

Други видове деменция– като заболяването, познато като прогресивна супрануклеарна парализа или PSP – започнаха да предоставят данни за Алцхаймер като обърнаха вниманието към протеина тау.

Прогресивна супрануклеарната парализа (PSP) се причинява от тау. Всеки симптом, който пациент с PSP има се причинява от наслагванията на тау в мозъка. Така че изведнъж вече можехме да придадем значение на протеина тау. Научихме, че ако в мозъка на даден човек има анормален тау, то този човек ще се разболее. Той ще се разболее със 100 процента сигурност.

Започнете да снижавате риска си от Алцхаймер още днес с тези две стъпки

Последиците бяха огромни. Сплъстяванията – не плаките – може да са отговорни за опустошаването на мозъците на пациентите с Алцхаймер. Анормалният тау, дори и без амилоиди, може да е смъртоносен. Но как този протеин всява хаос в мозъка? В изумителен експеримент Марк Даймънд излага здрави клетки на вредния тау и след това използва електронен микроскоп, за да види какво се случва.

На снимки, големи натрупвания на тау сякаш атакуват клетъчната повърхност. И клетката наистина започва да се трансформира сама, за да ги „залови”. И онова, което видяхме беше забележително. Нормалната форма на тау в рамките на около един ден се преобразува в анормална форма вътре в клетката.

Вредният протеин тау след това се измъква и навлиза в съседна клетка точно като патоген. Той преминава от клетка в клетка и най-накрая обяснява болестите, причинявани от тау, включително болестта на Алцхаймер.

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Съвсем неочаквано ние имаме напълно нов начин, по който да мислим за болестта на Алцхаймер и по който да я лекуваме. Мишената е анормалния тау. Трябва да се освободим от протеина тау.

И като сравняваме изображенията, направени със скенер на амилоидни и тау формирования, едно нещо е съвсем ясно.

При болестта на Алцхаймер, хората нямат сплъстявания, разпростиращи се в мозъка им, ако нямат амилоиди. Така че в момента ние мислим, че амилоидната плака дърпа спусъка, а тау е куршумът, който за жалост убива нервните клетки.

Ако искате да лекувате пациент, който страда от болестта на Алцхаймер в днешно време, вие трябва да лекувате сплъстяванията. Амилоидните плаки е трябвало да бъдат лекувани преди десет години. Ако страдате от тази болест днес, трябва да атакувате сплъстяванията. Именно сплъстяванията убиват нервните клетки.

7 начина да се предпазим от Алцхаймер

За да спре разпространението на сплъстяванията, Дейвид Холцман е разработил лекарство или антитяло, което да се цели в тау, докато този протеин се движи между невроните. И го е изпробвал на мишки.

Мишките в изследването развиха тау патология да кажем на около пет-месечна възраст. Давахме антитялото от шестия месец през цялото време докато мишките навършеха девет месеца, момент, в който знаехме, че всички животни ще имат значителна тау патология в мозъците си.

Първоначалните резултати бяха невероятни. На всички ни беше ясно като гледахме мозъците на мишките, че в лекуваната група мишки, патологията беше далеч по-ниска, отколкото в другата, нелекувана група мишки.

Очевидно беше, че лекуваните мишки са много по-жизнени в сравнение с нелекуваните мишки, които имаха затруднение да се движат докато сплъстяванията атакуваха мозъците им. Ако лекарството на Холцман може да спира разпространението на тау, то може също така да помогне и в разработването на терапия за болестта на Алцхаймер. Но нека не бързаме много и да вървим стъпка по стъпка. Лекарството първо трябва да се изпробва върху хора, болни от болестта на Алцхаймер.

Още по темата:

Ензими лекуват дълъг списък разностранни хронични заболявания

Болестта на Алцхаймер ИЗЛЕКУВАНА за първи път в 9 от 10 болни

Откритие налага пренаписването на учебниците по медицина

Шилажит или „спри Алцхаймер с кръвта на планината”

Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

Източник:

https://www.youtube.com/watch?v=z6DprKwYaGg

Снимка: Daily Express

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *