Впечатляващите ползи за здравето предоставяни от магнолията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето на магнолията включват способността й да лекува менструални крампи, да подобрява респираторното здраве, да детоксикира тялото, да подсилва познавателната способност, да предпазва от рака, да облекчава храносмилателната система, да стимулира апетита, да снижава стреса и да предпазва от тежки алергични реакции.

magnolia-blossom

Магнолия

Магнолията всъщност е общо наименование, което включва повече от 200 различни сорта цъфтящи растения от семейство магнолиеви. Родината на това древно цвете е източна и югоизточна Азия, особено в Китай, и то съществува от повече от 100 милиона години, предшествайки дори еволюцията на пчелите. Някои видове магнолия са ендемични на източна Северна Америка, Централна Америка и части от Южна Америка. Поради издръжливата природа на храстите и дърветата върху които растат цветовете, магнолията е оцеляла и вирее при сурови условия в продължение на толкова дълго време на еволюция  и е развивала уникален състав от хранителни вещества и органични съединения в продължение на този период и днес продължава да предоставя мощни ползи за здравето на хората.

Цветовете и кората на магнолията са хвалени заради множеството им лечебни употреби, някои от които се основават на традиционната медицина, докато други биват разкривани с помощта на съвременни изследвания за точните химически компоненти на цветовете, техните екстракти и състава на кората. Магнолията отдавна е хвалена от традиционната китайска медицина, но днес се счита за полезна хранителна добавка или билков лек от много хора в целия свят. Нека сега погледнем по-отблизо многото ползи за здравето на магнолията.

Ползи за здравето на магнолията

Превенция на рак:

Кората на магнолиевите дървета може да се бели, вари, навива на руло, вари на пара и оставя да изсъхне под формата на билкова хранителна добавка или тинктура. Извличаната от кората билка се свързва с предпазването от определени видове рак, особено от рак на простатата. Едно от активните съединения в магнолията, магнолол, е способно да предпазва от разпространението или увеличаването на раковите клетки при рак на простатата. Макар че изследванията са в ранна фаза, много експерти смятат, че екстрактите от кора от магнолия имат също така полезно действие при превенцията/лечението на левкемия и рак на дебелото черво.

Менструални крампи:

Летливите компоненти в цветовете и кората на магнолията се счита, че са облекчаващи или отпускащи вещества, които снижават възпалението и напрежението в мускулите при консумация. Що се отнася до менструалните крампи и дискомфорта, хранителните добавки от магнолия често се препоръчват, понеже те предоставят бързо облекчаване, както и подобрение на настроението, и предпазват от емоционални пикове и спадове, свързвани с предменсруалния период.

Болестта на Алцхаймер:

За хората, страдащи от болестта на Алцхаймер или показващи рискове за други познавателни разстройства, магнолията може да е много силна стратегия за повишаване на познавателната функция. Магнололът в магнолията всъщност стимулира нивата на ацетилхолина в мозъка, а именно те снижават амилоидната плака в мозъка. Хонокиолът е друго от активните органични съединение в магнолията, и той се свързва с повишена мозъчна функция и неврална дейност като по този начин снижава загубата на паметта и повишава познавателната способност като предотвратява оксидативния стрес.

Лечение на тревожност:

Хонокиолът споменат по-горе има анксиолитични свойства, които пряко въздействат на хормоналния баланс в тялото, особено по отношение на хормоните на стреса. Като регулира ендокринната система, магнолията е способна да снижава тревожността и стреса като облекчава ума и понижава освобождаването на съответните хормони в тялото. Сходна химическа пътека позволява на магнолията да спомага облекчаването на депресията също така като стимулира освобождаването на допамин и на хормоните на „удоволствието”, които мигновено оправят настроението!

Прочетете още: Хонокиол, пореден протокол за естествено лечение на рака

Респираторни проблеми:

Магнолията отдавна се използва за облекчаване на определени респираторни заболявания, включително на бронхит, кашляне, прекомерна слуз и дори астма. Астмата е особено предизвикателство за лечение и обикновено изисква употребата на стероиден инхалатор. Обаче, магнолията естествено стимулира кортикостероидите в тялото, така че те да реагират на заболявания като астмата и по този начин да облекчават това възпаление и да предпазват от астматични пристъпи.

Диабет:

Една от причините магнолията да се радва на толкова широко отразяване в пресата през последните години е способността на активните съединения в кората й да имитират стрес хормона кортизол. Като действа като кортизол магнолията също така помага на тялото да контролира освобождаването му в тялото и контролира кръвната захар като ефикасно помага за предпазване от развитието на диабет. Ако вече страдате от диабет, то магнолията може да поддържа нивата на кръвната ви захар стабилни и да ви помага да избягвате епизоди на диабет.

Отслабване:

Макар че кората на магнолията може всъщност да повиши теглото като стимулира силното желание за храна поради нейната кортикостероидна природа, обикновените хранителни добавки с магнолия помагат за потискане на глада, което е в помощ на всеки опитващ се да отслабне и да избягва похапването между храненията. Непременно говорете с професионален билкар или алтернативен лекар, за да получите най-добрия съвет кои части на магнолията най-добре ще послужат за вашите нужди.

Здравето на черния дроб:

Освен че стимулира лимфната система и повишава нивото на изхвърляните от тялото токсини, магнолията също така се свързва със снижаване натрупването на тлъстини около черния дроб, една от основните причини за чернодробна недостатъчност след прекомерна консумация на алкохол, наричано също алкохолно чернодробно заболяване. Изследователите доказаха, че магнолията е обещаващ лек за този много разпространен проблем за хората, които пият прекомерно и искат да запазят високо качество на живот с остаряването си.

Противоалергенно действие:

В същия дух на действието на магнолията срещу астмата, имитиращите стероидите свойства на екстрактите от магнолия помагат за предпазване от алергични реакции при хора, които редовно страдат от тези симптоми. Ако имате сенна хрема, сезонни алергии или специфична чувствителност към алергени, хранителните добавки с магнолия могат да помогнат като подсилят резистентността ви и ви карат постоянно да се чувствате в най-добра форма!

Предупреждение:

Екстрактите и хранителните добавки от магнолия са много силни, ето защо бе трябва да се пият от бременни, нито пък в големи дози понеже тогава те причиняват вертиго, замайване и главоболия. Кората на магнолията съдържа високи концентрации от химикали и може да причини респираторна парализа при животни и бебета, затова трябва да се избягва при тях.

 

Източник:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/magnolia.html

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *