Градинарството побеждава депресията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

balcone5

Всяка година се изписват около 230 милиона рецепти за антидепресанти, което превръща тези лекарства в едни от най-предписваните в САЩ.

Въпреки това, разпространението на всички форми на депресия вече достигна 10 процента, според статистическите данни от 2012 г., като броят на американците, диагнозирани с депресия нараства с около 20 процента на година.

Тези статистически данни са сериозно доказателство, че онова което правим просто не действа и че вместо това тези лекарства допринасят за други сериозни здравословни проблеми. За щастие, има други по-безопасни и по-ефикасни начини за справяне с депресията.

Хората, които се занимават с градинарство са по-щастливи от повечето хора

Според анкета, проведена наскоро за списанието Gardeners World, 80 процента от градинарите заявяват, че са ‘щастливи’ и доволни от живота си, в сравнение с 67 процента от хората, които не се занимават с градинарство.

И колкото повече време прекарват в градината, толкова по-висок е показателят удовлетворение, което те отчитат—87 процента от хората, които се грижат за градините си повече от шест часа на седмица казват, че се чувстват щастливи, в сравнение с хората, които прекарват по-малко време в градините си.

Монти Дон, телевизионен водещ, който пише на тема ‘Градини’ отдава доброто физическо състояние на градинарите на ‘презареждането’, което човек си набавя като рови с ръце пръстта и прекарва време на открито сред природата.

Лично аз мога да потвърдя това, тъй като през последната година доста започнах да се интересувам от високо производително селско стопанство и биодинамично градинарство и съм доста зает да ги прилагам в градината си за ядивни и декоративни растения. Надявам се скоро да уча всички на онова, което научих.

Интересното е, че фитнес изследователите също откриват, че когато човек е физически активен на открито, той повече се натоварва, но възприемането е за по-леко усилие, отколкото когато се занимава с физическа дейност на закрито и това може да има значителни ползи за здравето.

Това усещане за добро физическо състояние може да има също така по-важни последици за физическото здраве. Според скорошни изследвания от Джонс Хопкинс, ведрият темперамент може значително да снижи вероятността от получаваето на инфаркт или от внезапна сърдечна смърт. Според водещият автор Лиза Янек, асистент в Катедрата по обща вътрешна медицина във Медицинския факултет на университета Джонс Хопкинс:

„Ако по природа сте ведър човек и гледате леко на нещата, е по-вероятно да сте предпазен от сърдечни проблеми. По-щастливият темперамент има действителен ефект върху заболяванията и в резултат на това вие може да сте по-здрави”.

Какво показват изследванията за физическата активност и ‘екотерапията’ при депресия

Преди три години интервюирах ниминирания за наградата Пулицър журналист  Робърт Уйтакър относно задълбочените му изследвания и познания за психиатричните лекарства и за алтернативните лечения на депресията. Той спомена интересно проучване, проведено от университета Дюк през деветдесетте години на двайсти век, в което депресираните пациенти са разделени в три групи на лечение:

  1. Само с физическа активност
  2. Физическа активност плюс антидепресанти
  3. Само антидепресанти

След шест седмици групата, вземаща само антидепресанти се справя леко по-добре от останалите две групи. Обаче, след 10 месеца на проследяване именно групата, извършвала само физическа активност е с най-висока ремисия и процент на стабилно подобрение. Според Уйтакър, някои страни приемат този вид констатации от изследвания много сериозно и вече започват да изграждат леченията си на основата на наличните факти.

Великобритания, например, вече не препоръчва редовно антидепресанти като първоначално лечение за лека до умерена депресия, и лекарите там вместо тях могат да изпишат рецепта за посещение при фитнес съветник по ‘програмата за упражнения по рецепта’.

Част от упражненията може да са грижа за градината, разходки сред природата или възстановяване на горски пътеки или разчистване на участъци в парковете. Според д-р Алън Коен, британски лекар с изключителен интерес към психичното здраве:

“Когато хората са депресирани или тревожни, те често усещат, че не контролират живота си. Физическата активност им връща контрола над телата им и това често е първата стъпка към чувството за контрол над други събития”.

През първите няколко години след въвеждането на тази, така наречена програма ‘Зелена фитнесзала’ или ‘Екотерапия през 2007 година, броят британски лекари, предписващи упражнения при депресия се увеличи от около четири процента на около 25 процента.

Изследванията за упражненията като лечение на депресията показват, че има силна връзка между подобряването на настроението и аеробния капацитет. Така че нараства приемането, че връзката между мозъка и тялото е много реална и че поддържането на добро физическо здраве може значително да снижи риска от развиване на депресия първо на първо. Според доклад от 2009 година за Екотерапията на британската Depressionalliance.org:

„94 процента от хората, участвали в анкетата MIND казват, че ‘зелените упражнения’ са подействали добре на психичното им здраве; а 100 процента от интервюираните доброволци по време на проект за опазване на природата са съгласни, че участието е било полезно за тяхното психично здраве и подобрява самочувствието и самоувереността им. Освен това, Националният институт за клинични постижения потвърждава, че за ‘пациентите с депресия… структурираните и контролирани упражнения могат да са ефикасна интервенция, която има клинично важно въздействие върху депресивните симптоми”.

Готови, старт, да се захващаме с градината!

Освен растящото чувство за добро физическо здраве, поддържането на градината може да го подобри като ви осигурява по-пресни незамърсени храни и намалява сметките ви за плодове, зеленчуци, билки, подправки…  И освен това не са ви необходими големи пространства. Не е необходимо дори да имате двор. И живеещите в апартаменти могат да си направят добре оборудвана градина за ядивни растения.

Има тонове творчески решения, които ще ви позволят да направите най-доброто и от най-малкото пространство и като впрегнете творческата си фантазия, за да се справите с ограниченото място, това в същото време това може да се окаже част от лечението ви. Можете също така да започнете да отглеждате кълнове, което много бързо ще ви възнагради, защото за разлика от градините, с кълновете вие след около седмица ще имате храна, която да берете и ядете.

В книгата си The Edible Balcony (Балконът с ядивните растения), Алекс Мичел обяснява в подробности за това как се отглеждат пресни зеленчуци на малки пространства. Изпъстрена с красиви цветни фотографии, книгата помага да определите кое ще е най-доброто решение за вас, в зависимост от пространството и мястото и ви насочва как да проектирате основите на изобилна малка градина. Например, онези които живеят на висок етаж несъмнено трябва да се съобразяват повече с вятъра от живеещите на по-ниско. Има решения на практика за всеки проблем и в този случай могат да се използват толериращи вятъра растения или можете да направите предпазен заслон.

Можете да използвате на практика всеки квадратен сантиметър пространство, включително страничното пространство. Висящи кошници са идеални за голямо ранообразие от хранителни растения като ягоди, листни зеленчуци, увивен боб, грах,  домати и различни билки. И вместо цветя, на прозорците можете да гледате билки, листни зеленчуци, репички, лук, храстовиден боб, ягоди, швейцарско зеле и люти чушки, например. Започнете скромно и като му хванете цаката, добавете контейнер с други растения. Докато се усетите, голяма част от храната ви ще идва направо от собствената ви градина от ядивни растения.

Още по въпроса ще научите от следващата ми статия за създаването на градина за ядивни растения на малки пространства. Аз имам градини и на открито и на закрито. Както вече споменах, кълновете са едни от любимите ми растения за малките пространства. Те предоставят много хранителни вещества, което  ги превръща в още един особено важен фактор за побеждаване на унилостта, а и дават реколта далеч по-бързо отколкото е при отглеждането на градина.

Д-р Меркола

Източник: http://articles.mercola.com, Gardening Can Help Beat Depression, 1 August 2013

Снимка: fioriefoglie.tgcom24.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *