Извор на младостта в капсула

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coq10-benefits

Вероятно знаете, че CoQ10 (коензим кю10) предлага силна защита на сърцето и съдовата система. Но изследователите все повече се фокусират върху другите му предпазващи свойства ― за мозъка, нервната система, очите, имунната система и много други органи и системи.

Една от най-вълнуващите области на изследване е потенциалът на CoQ10 да стане основен играч в търсенето на начини за удължаване на живота.

Как CoQ10 може да удължи продължителността на живота ви

Началната точка е митохондриалната теория за стареене, която твърди, че оксидативното увреждане, нанесено върху митохондриите от свободните радикали е основната причина за стареене. С други думи, повечето увреждане на митохондриите = по-къс живот.

Митохондриите са миниатюрни, капсуловидни структури вътре в клетките, където се създава около 95% от енергията на тялото ви от храната ― adenosine triphosphate (ATP).  Те са динамата на клетките, сравними с батерии, които поддържат функциите както на отделната клетка, така и на тялото като цяло

Молекула на свободен радикал, която съдържа нечифтосан йон, атакува най-близката си молекула, за да открадне един от нейните йони. Това създава още един свободен радикал и процесът се повтаря като избухва в разрушителна каскада, която уврежда мембраните на клетките.

Когато свободните радикали крадат йони от своите съседи, те причиняват окисляване, което е силно разрушително. Ръждата, която разяжда металите е пример за окисляване. Последващият оксидативен стрес, който е като вътрешна ръжда, уврежда компонентите на клетките като протеините, липидите и ДНК-то.

Това увреждане може да причини много остри и хронични заболявания, включително метаболитни разстройства (например, диабет и хипотироидизъм) и дегенеративни заболявания (например, Алцхаймер и Паркинсон).

Целият този хаос не само уврежда митохондриите ви ― той също така снижава способността на тялото да произвежда CoQ10, който е особено важен за производството на ATP. Без адекватно количество CoQ10, митохондриите не могат да функционират както трябва и стареенето се ускорява.

Важно е да знаем, че увреждането на ДНК-то е обратимо ― поне в ранните стадии. Изследванията показват, че CoQ10 има способността да подмладява болните митохондрии, да възстановява изгубената функция и да забавя стареенето.

Обаче, около едно десетилетие след започването на митохондриалната дисфункция, увреждането става постоянно, което е добра причина да се замислим за вземането на хранителна добавка по-скоро по-рано отколкото по-късно.

Пиенето на хранителна добавка с CoQ10 е доказало способност да забавя на стареенето и да удължава продължителността на живота в животински изследвания. Например, изследване откри, че даването на CoQ10 на мишки удължава живота им средно с 11.7%, като максималното удължаване е с 24%.

Ако тези резултати се пренесат върху хората, то би се равнявало на прибавяне на 9 години към продължителността на живота на база на днешната продължителност на живота от 78.5 години.

Какво може да направи CoQ10 за вас

Изследванията показват, че CoQ10 осигурява защита от редица свързани с митохондриите заболявания, които обичайно се свързват със стареенето. Те също така показват способността за защита на клетките от увреждане от вредните химикали или от други вещества, на които хората са изложени.

Множество изследвания доказват ефикасността му в лечението на сърдечно-съдови заболявания ― едни от най-често свързваните с възрастта страдания. Това не е изненадващо като се вземе предвид, че енергията е жизнено важна за сърцето и кръвоносните съдове, а CoQ10 е жизнено важен за способността на митохондриите да произвеждат ATP.

Рискът от невродегенеративни заболявания също така ескалира драматично с напредването на възрастта като доказаната способност на CoQ10 да смекчава тези заболявания е впечатляваща.

Например, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на CoQ10 се приема, че снижават бета-амилоидните протеинови наслагвания (плаки) в мозъка на пациентите с Алцхаймер. Някои мислят, че той може дори да има потенциала действително да лекува Алцхаймер на молекулярно ниво.

Паркинсон днес е втората водеща, свързвана с възрастта невродегенеративна болест в света. Както и Алцхаймер, тази болест се причинява от оксидативен стрес, който  предизвиква формирането на анормален възпалителен протеин. При Паркинсон оксидативният стрес влошава моторната функция и познавателната способност.

Изследвания с животни показват, че CoQ10 значително снижава невронното увреждане от излагането на пестициди, свързвано с Паркинсон. Изпитания с хора показват, че той може да забави функционалната дегенерация при пациенти с Паркинсон.

Този защитен антиоксидант показа също така обещаващи резултати при диабет, рак, бъбречна недостатъчност, хипертония и други.

Нивата на CoQ10 падат значително преди навършването на 40 години, така че ако сте достигнали или преминали тази възраст, може би е време да помислите за хранителна добавка с CoQ10.

Ако е така, изниква въпросът дали да купите убиквинол или убиквинон.

Убиквинолът е антиоксидантната форма на CoQ10. Той е до осем пъти по-лесно усвоим от обикновения CoQ10 и остава биологично активен много по-дълго. Убиквинолът може да унищожава и неутрализира свободните радикали и по този начин да ги препятства да увреждат клетъчното ДНК, липидите и протеините.

Освен това, търсете формула, несъдържаща кристали. Тя повишава още повече бионаличността, което означава, че тялото може бързо и лесно да впрегне CoQ10 да предпазва митохондриите, както и здравето ви в дългосрочен план.

Виржиния Тимс-Лосън

Източник:

http://easyhealthoptions.com/fountain-youth-comes-capsule/

Снимка: lieblingsleben.de

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *