Йога и имунитет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

yoga and immunity

Йогата е чудесна физическа, умствена и духовна дисциплина. Тя разгъва и прави тялото по-здраво, успокоява и фокусира мозъка и концентрира духа. И ползите не спират дотук. Когато се практикува постоянно, йогата подсилва сърдечно съдовото здраве, намалява стреса и подобрява цялостно настроението. Няколко изследвания показаха, че йога помага в контролирането на депресията и подобрява имунитета.

Колкото повече научаваме за йогата, толкова по-впечатляващо е въздействието на това учение. Но в по-голямата част не сме разбрали биологичните механизми, които генерират горепосочените ползи. Как йога влияе на клетките ни, за да предизвика такива положителни промени в тялата ни?

Отговорите идват от нови генетични изследвания. Наскоро едно изследване на учени в Норвегия посочи конкретно един от начините, по които йога стимулира имунната система. Учените искаха да разберат дали гените в имунните клетки са изразени различно в йогините (хората, практикуващите йога). С други думи, практикуването на йога включва ли или изключва конкретни гени?

Изследователският екип изследва йогини оттеглили се за медитация и упражнения по време на заниманията им и сравнява генната експресия когато участниците практикуват йога и когато те провеждат други дейности като ходене сред природата или слушане на успокояваща музика. Генетичните тестове показват, че практикуването на йога променя експресията в 111 гена, в сравнение със само 38 гена в контролната група. Още по-важното е, че това не била последваща реакция; генетичните промени се случили по време на практикуването на йога.

Интуитивно, ние подозираме, че тези генни промени упражняват полезно влияние върху имунния отговор. Това би съответствало на други наши изследвания, които показват, че йогата наистина влияе добре на имунитета. Например, един от гените, които се активират – AVIL – играе роля в подсилването на естествените клетки убийци, част от първата линия на нашата защита срещу проникващите в тялото вредни вируси, бактерии и т.н. Въпреки това, трябва да се проведат още изследвания, които да определят точно какво правят тези промени в гените вътре в имунните клетки.

Други ползи

Норвежкото изследване е само още едно доказателство, подкрепящо ползите от йогата за цялостното здраве, а списъкът е дълъг. Защото йога и други упражнения за ума и тялото като тай чи и чи гонг се съсредоточават върху дишането, те подобряват цялостното здраве на клетките. Например, изследванията също така показват, че йогата е полезна за митохондриите, микроскопичните динама, които захранват клетките ни с енергия. В резултат на това, йогините се чувстват пълни с енергия след йога, а не изтощени.

Макар че йога има своите уникални ползи, важно е също да отбележим, че на практика всякакъв вид физеческа активност може да окаже силно благоприятно въздействие. Да, умереният режим от упражнения подобрява сърдечносъдовото здраве; но той прави и далеч повече. Редица изследвания показват, че редовната физическа активност подобрява умствените способности, забавяйки когнитивния спад при възрастните хора и дори уголемява размера на мозъка.

Холистичен имунитет

Дори с тези нови доказателства в подкрепа на влиянието на йогата върху имунното здраве, практикуването й не е изолирана дейност, а по-скоро част от цялостен план за дълголетие. Друг ключов компонент е начинът на хранене. Концентрирайте се върху протеини с ниско съдържание на мазнини: органични ядки, семена и пълнозърнести храни; здравословно, студено пресовано олио; филтрирана вода; и много пресни плодове и зеленчуци. По-точно наблегнете на кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол и къдраво зеле. Тези много питателни храни се разграждат в съединение наречено DIM, което е полезно както за имунитета, така и за хормоналния метаболизъм.

Друга чудесна, стимулираща имунитета храна са гъбите. Има голямо разнообразие от лечебни гъби, но дори и по-обикновените видове като шийтаке и кладница предоставят значителни ползи за здравето. Гъбите са идеални, защото правят повече от просто да подсилват имунната система; те всъщност оптимизират функцията й. Бета глюканите в стените на гъбните клетки и другите активни съединения в гъбите изглежда тренират имунните клетки да функционират оптимално, нито твърде мудно, нито твърде бързо. Това означава, че те са полезни не само за хора със снижен имунитет, но и за хора с автоимунни заболявания.

Древната мъдрост

Няма нищо по-приятно от това човек да види, че съвременната наука утвърждава неща, което хората знаят от хиляди години. В случая става дума за йога. Но непрестанните изследвания показват, че здравето печели от суровите храни, медитацията и упражненията на ума и тялото, акупунктурата, растителните хранителни добавки и толкова много други спомагателни подходи. Посланието е ясно: Древната мъдрост предоставя забележителни ползи на съвременния ни начин на живот.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Yoga And Immunity, 10 May 2013

Снимка: www.aliveinthefire.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *