Петте най-важни факта за антидепресантите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

antidepressantsПонякога много хора се обезсърчават или се чувстват ‘с потънали гемии’ когато в живота им неочаквано изникнат проблеми.  Това е нормална ‘ситуационна’ депресия и обикновено сама отшумява с решаването на проблема.  Но понякога може да имате депресия, която се задържа по-дълго поради събитие като смърт на любим човек, развод или ако загубите работата или дома си. В такива моменти може да сте се чудили дали да не започнете да пиете антидепресанти. Аз съм взимал такива и искам да ви кажа най-важните неща, които трябва да знаете за антидепресантите.

5 важни неща, които трябва да знаете за антидепресантите

Статистиката показва, че около 18.8 милиона американци на 18 години и по-възрастни страдат от депресия. Тя засяга хора от всяка възраст, раса и социоикономически статус, но по-често се наблюдава при жените – около 12.4 милиона към 6.4 милиона мъже.

Депресията се разпространи повече през последните няколко години поради лошата икономика, високата безработица, а и много хора загубиха домовете си. Всъщност, СЗО и Световната банка обявиха, че депресията е водещата причина за нетрудоспособност в САЩ днес. С тази статистика не е за чудене, че използването на антидепресанти е в апогея си.

Ако сте депресирани, вашият лекар сигурно ви е предложил антидепресанти, за да  се съвземете, но може да ви е страх да започнете да ги пиете. И въпреки че е вярно, че антидпресантите биват отразявани в неблагоприятна светлина в пресата през последните години, все пак те всъщност помагат. Ето някои отговори на петте най-често задавани въпроса за депресантите.

1.  Депресантите ще променят ли характера ми? Винаги съществува риск някои лекарства (не само антидепресантите) да въздействат неблагоприятно на мозъка на даден човек. Те могат да причинят гневни или емоционални реакции. Обаче, ако взимате антидепресантите правилно, те не би следвало да причинят неблагоприятни промени в характера ви. Антидепресантите е възможно да засегнат неблагоприятно сексуалния ви живот – особено способността да изпитвате оргазъм. Но и самата депресия може да причини импотентност и липса на сексуално желание, така че антидепресантите могат и да овладеят тези сексуални проблеми.

2.  Ще напълнея ли от антидепресантите? Някои видове антидепресанти могат да повишат апетита. Други убиват апетита.  Но единственият начин да напълнеете е като ядете повече храна, отколкото ви е необходима за енергията, която изразходвате. Увеличаването на физическата активност, пиенето на повече вода и похапването на ниско калорични храни могат да ви предпазят от напълняване, в случай че пиете антидепресанти. Също така, лекарят ви може да ви предпише друг вид антидепресанти без такива странични ефекти.

3.  Застраховката ми покрива ли антидепресантите? Ако в застраховката ви са включени лекарствата с рецепта, антидепресантите, изписвани с рецепта не правят изключение от лекарствата за което и да било други заболяване. Може да има клауза за съ-плащане, както при някои други лекарства.  Ако нямате застраховка, много форми антидепресанти с широко приложение се предлагат на сносни цени.

4.  Ще трябва ли да вземам антидепресанти завинаги? Антидепресантите се дават като краткосрочна (с продължителност от 6 седмици до 6-9 месеца) спомагателна терапия в случаите на сериозна депресия. Четирима от 10 души съобщават за подобрение на симптомите с вземането на първия опитан от тях антидепресант. Други може да се нуждаят да опитат 2-3 вида антидепресанти преди да изпитат подобрение – но почти всеки, който ги пие открива облекчаване на депресията си.

След определения период от време за лечение, надявам се, че депресията ви ще е под по-добър контрол и вие ще започнете да се справяте с проблемите, които я причиняват без да взимате лекарства. Антидепресантите не могат да премахнат проблемите ви, те могат единствено да ви позволят да функционирате по-ефективно, докато се учите да се справяте с и/или да решавате проблемите, причиняващи депресията ви. Посещението при психолог също може да се окаже много полезно.

5. Ще ме накарат ли антидепресантите да мисля за самоубийство? Това е един от най-спорните въпроси около употребата на антидепресанти. Самоубийствата и мислите за самоубийство при млади хора, вземащи определени антидепресанти са документирани. Но изследване от 2009 година, публикувано в Британското медицинско списание съобщава, че антидепресантите не представляват никакъв риск от самоубийство при хора на възраст от 25 до 64 години. И още по-важно, при хората на 65 години или по-възрастни антидепресантите снижават риска от самоубийство.

Надявам се отговорите на тези чести въпроси да са успокоили страховете ви относно това да пробвате да взимате антидепресанти с рецепта, ако заболяването ви наистина изисква да ги взимате. Тъй като аз винаги искам да опитвам естествени, не по предписание подходи във всяка ситуация на влошено здраве, ето някои други неща, които можете да намерите за полезни за справяне с депресията си.

Какво друго мога да правя освен да вземам депресанти?

Следните неща могат да се правят, за да ви помогнат да превъзмогнете пристъп на депресия преди да посегнете към антидепресантите и дори по време на вземането им.  Те включват:

1.  Физическа активност. Това е номер 1 в списъка и то съвсем резонно. Упражненията подобряват производството на ендорфини – химикали на щастието в мозъка – които могат наистина да ви помогнат да облекчите депресията и безспокойството. Опитайте да правите леки аеробни движения в продължение на 30 минути всеки ден – ходене, плуване и каране на колело. Излизането от къщи само по себе си може в голяма степен да подобри настроението ви.

2.  Хранете се добре. Приемането по 140- 180 г ниско гликемични въглехидрати на всяко хранене може да подсили производството на ‘химикала на щастието’ серотонин в мозъка. Рафинираната захар и алкохолът могат да причинят драстични чести промени в настроенията ви. Вместо това яжте плодове и зелечуци. Поддържайте тялото си добре хидратирано с вода.

Битката с депресията не е лесна. Антидепресантите може да са успешен метод за преминаване през кризата, ако вие и лекарят ви решите, че те са най-доброто решение.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

Все пак, преди да започнете да взимате антидепресанти, не е зле да опитате естествени начини за преодоляването на депресията. Вижте и другите статии в категория ‘Депресия’ в сайта. Прочетете: Шест опасни лекарства с рецепта, предизвикателство в абсолют . Както при всяко заболяване, различни неща са ‘добри’ за различните хора. А вие сте сами можете да направите най-добрия избор за себе си като непрекъснато се информирате.

Източник: Natural Health News – The 5 Most Important Facts About Antidepressants, 11 March 2013

Снимка: thedailytrash.wordpress.com

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *