Моите златни правила за чистене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

golden rules 1334937236720

или „Как да изчистим колкото се може по-бързо с най-малко усилия”!

Изчистете веднага вместо след това.

Това е особено важно що се отнася до ПЕТНАТА. Петното от домати или кръв МНОГО по-лесно се премахва, ако се заемете с него незабавно. (Едно изключение: калта, нанесена върху килима по-лесно се почиства като първо я оставите да изсъхне!) Но това се отнася и за безпорядъка като цяло. Ако оставите кухнята разхвърляна след вечеря, като си кажете, че ще почистите на сутринта… вече сте опрепастили началото на утрешния си ден. И ако отложите дори ПО-ДЪЛГО ще имате МНОГО по-голям проблем, с който да се справяте.

Дайте му време.

ДОБРЕ, това може да звучи все едно напълно противоречи на горното правило, но не е така! Обещавам. :-) Това е трик за разпределяне на времето, който ще направи чистенето ви по-ефективно като цяло. Дайте на продуктите си за почистване (било то закупени или домашно приготвени) възможност да действат като първо напръскате с тях и след това вършите други задачи известно време. Например, напръскайте тоалетната чиния, ваната, душа и плотовете в банята и после се заемете с изхвърлянето на боклука и със зареждане на тоалетна хартия, където се е свършила и т.н. докато почистващия препарат действа. Когато отново се заемете с тази задача, от вас ще се очаква малко или никакво търкане.

Никога не излизайте от помещение с празни ръце.

Някой ми даде този безценен съвет преди много години и оттогава той ми служи добре. Напълно съм убедена, че НЯМА момент, в който поне ЕДНО нещо да не си е на мястото в моята къща. (Е, ДОБРЕ, МОЖЕ БИ преди голямо парти… но се съмнявам!) Така че се опитвам да отчитам този факт всеки път когато минавам от стая в стая у дома – все се оглеждам, за да видя какво мога да взема и да занеса в стаята, в която отивам.

Носете необходимите ви за чистене неща със себе си.

Това правило е братовчед на горното. Няма смисъл от множество пътешествия напред назад, за да взимате необходимите за чистенето продукти и консумативи. Намерете си кутия за тях (лесно можете да си купите такава от железарията), която има множество отделения за всичките ви необходими за чистенето неща. Носете я със себе си докато чистите. Ако имате повече от един етаж, не е лоша идея да държите по една такава кутия на всеки етаж. Само не я препълвайте с неща, които са необходими само за една процедура. Например, оставете препарата за почистване на тоалетната чиния под мивката… до тоалетната чиния! :-)

Чистете от горе на долу & отзад напред.

Законът за гравитацията трудно се преборва! :-) Почти винаги е по-добре да се чисти от горе надолу. Ако къщата ви е на два етажа, започнете от горния етаж и чистете надолу, за да избегнете нанасянето на мърсотията обратно в изчистените вече помещения. Същата философия се отнася и за всяка отделна стая. Избършете праха от вентилатора на тавана и от осветителните тела, след това се заемете с прозорците и завесите, после се справете с мебелите, первазите и подовете. По този начин прахът, който падне от вентилатора на тавана на пода ще бъде почистен като последна стъпка.

Винаги чистете отзад напред поради същите причини. Ако чистите стая, започнете от най-вътрешния ъгъл и се движете към вратата. Ако е шкаф, започнете от гърба и чистете напред към периферията и предната част.

Не искате да чистите една и съща стая два пъти, нали? Боже, опази! :-)

Първо сухото чистене, после мокрото.

Подобно на горните правила… сухото почистване, последвано от мокро също ще ви спести „двойното чистене”. Когато чистите дадена стая, започнете с дейностите, които изискват сухи методи на почистване като бърсане на прах, минаване с прахосмукачка и метене. След като свършите с тях, можете да се заемете с мокрите методи като нанасяне на почистващ препарат по всички повърхности, почистване на прозорците и огледалата – изобщо на всичко стъклено, миене на пода и т.н. Следвайки това правило, мърсотията и прахът ще са премахнати и няма да се посипят по мокрите повърхности (които и вие и аз знаем, че в този случай се превръщат в КАЛ!)

Четете указанията.

Зная. Откачена забележка, нали? Ха-ха. Това си го бива от моя страна, защото аз имам печалната слава, че се опитвам сама да разгадая как действа или се използва нещо ПРЕДИ да прочета указанията! Понякога не постъпвам най-умно. :-) Имам склонността да разчитам на собствената си интелигентност, а не на тази на производителя, който всъщност е НАПРАВИЛ мебелите, които се опитвам да почистя… или почистващия продукт, който се опитвам да използвам. Така че когато това изобщо е възможно (или когато вече сте напълно отчаяни и се признаете за победени като мен), следвайте указанията на производителя. Това се отнася до всичко – от дрехите и уредите до килимите! Добре е също така да запазвате указанията или етикетите, закрепени на всички потенциално перящи се неща… например, олекотени завивки, чаршафи, дрехи и други.

Спрете мърсотията на вратата.

Предполагам, че това е по-скоро златно правило за ПРЕВАНТИВНО чистене, защото мърсотията, на която изобщо не позволите да влезе в дома ви първо на първо е мърсотия, която вие никога няма да трябва да ЧИСТИТЕ! :-)  Повечето от мърсотията в дома ви идва отвън най-вече незабелязано от краката на хората (или от обувките им.) Спрете мърсотията в крачка преди тя изобщо да има шанс да ви причини допълнителна работа вътре като сложите изтривалки на всеки вход към дома ви както отвън така и отвътре. Поставянето на постелки близо до местата откъдето много се минава или могат да се разливат неща като кухненската мивка, хладилника или ваната и тоалетните чинии също е добра идея.

Използвайте само необходимото количество.

Винаги залагайте на девиза „по-малкото е повече”, дори с естествените почистващи препарати. Започнете с малко количества от почистващите препарати и използвайте още според необходимостта при упорити лекета или други предизвикателства. Ако сложите повече от необходимото още в началото не само че е разточителство, но ви създава повече работа когато дойде време да го отмиете и да изплакнете всичко! Например, ако сложите много от препарат с висока концентрация, както аз първия път направих с един от моите препарати, накрая ще ви се наложи да изплаквате с ЧАСОВЕ както ми се стори на мен тогава! Следващият път когато използвах същия препарат, аз сложих наполовина от предишния път и имах същите чудесни резултати без часовете на изплакване. :-)

Предпазвайте се.

И последно, но не и по важност, внимавайте какви разтвори за почистване използвате и ако те съдържат съставки, които могат да ви навредят, предпазвайте се. Много купени препарати за почистване съдържат киселини, белина, абразиви и други опасни съставки, които могат да увредят очите, кожата, носа и дори белите ви дробове. Лично аз предпочитам да използвам най-вече естествени съставки, ето защо сама измислям толкова много почистващи препарати от години.

Използването на естествени продукти като оцет, сода за хляб и лимонов сок е не само по-безопасно за вас и семейството ви, те са СЪЩО ТОЛКОВА ЕФИКАСНИ, колкото са препаратите пълни с химикали, които освен това струват майка си и баща си! ДОБРЕ… спирам с речите вече. :-)

Така че силно препоръчвам използването на естествени почистващи препарати когато е възможно, а когато използвате купени почистващи препарати непременно си слагайте гумени ръкавици и дори предпазни очила и маска. Гумените ръкавици СА добра идея дори и когато използвате естествени съставки… за да си спасите маникюра, ако не нещо друго. :-)

Най-важното, бъдете изключително предпазливи когато комбинирате продукти за почистване …  дори и „естествени” продукти. Например, чрез смесването на водороден пероксид и оцет (които аз използвам много, поотделно) се получава нещо, наречено пероцетна киселина, която, макар че е ефикасно дезинфекциращо средство е потенциално разяждаща и причинява възпаление. Освен това, белината (съдържа хлор) и амонякът са два продукта, които НИКОГА не трябва да се смесват, защото ще образуват отровни газове.

Така че бъдете предпазливи при каквото и да било комбиниране, на естествени или химически продукти. Също така, правете всичко това в помещение, което добре се проветрява.

Това е … имате МОИТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ЧИСТЕНЕ! Пожелавам ви да ви служат добре докато се занимавате с това сякаш нямащо край занимание! :-)

Джили

Източник:  MY GOLDEN RULES OF CLEANING, 26 Мау 2014

Снимка: de.groupon.ch

Прочетете още по темата: Лимонена свежест и чистота в кухнята

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *