Магията на цветовете и здравето, кратък и полезен указател

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rainbow-vegetables-and-fruit

Всички знаем, че яденето на много плодове и зеленчуци е особено важно за здравето. Всички плодове и зеленчуци съдържат основни витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества. Обаче, някои от тези хранителни вещества се отличават със специфичен цвят.

Д-р Лорелай ДиСогра от Националния раков институт (на САЩ бел.пр.) обяснява, че е важно да се ядат различни цветове плодове и зеленчуци всеки ден. Това е така, защото в растенията има хиляди фитохимикали, като някои от тях съществуват само в определени сортове.

Следва общ преглед на основните хранителни съкровища във всеки плод и зеленчук, изброени по цветове.

Червени и розови

Плодовете и зеленчуците, които са червени или ярко розови на цвят съдържат фитохимикала ликопен, както и антоцианини. Ликопенът се свързва с намаляването на риска от различни видове рак и е изследван най-вече по отношение предотвратяването на рака на простатата. Храни, богати на ликопен: домати, гуава, диня и розов грейпфрут.

Антоцианините са мощни антиоксиданти, които се свързват със снижаването на кръвното налягане и с подобряването на здравето на сърцето и на сърдечносъдовата система. Червените плодове като малините, червените череши, червените боровинки и ягодите, червеното зеле, червените ябълки, червения лук и червения боб, както и другите червени бобови растения, за добри източници на антоцианини.

Червеното грозде, особено испанското грозде, съдържа ресвератрол, съединение свързвано с противодействащи на стареенето свойства.

Оранжеви и жълти

Оранжевите и жълти плодове и зеленчуци съдържат много витамин С, който е жизненоважен за оптималната функция на имунната система. Те също така съдържат бета каротин, фитохимикал, който се свързва със снижаването на риска от сърдечни заболявания и рак. Витамин С подсилва и имунната система и помага за поддържане здравето на зрението.

Плодовете манго, тиквите, прасковите, кайсиите, пъпешът, сладките картофи и тиквите цигулки съдържат високи нива бета каротин.

Плодовете и зеленчуците с този цветен профил, особено цитрусовите плодове, са чудесен източник на биофлаваноиди. Биофлаваноидите взаимодействат с витамин С и така подсилват здравето на зъбите, костите и кожата. Те също така помагат в зарастването на раните и е доказано, че снижават риска от инфаркт.

Папаята, крушите, ананасът и цитрусовите плодове, включващи лимоните, портокалите, мандарините и грейпфрута, съдържат биофлаваноиди.

Зелени

Зелените зеленчуци съдържат антиоксиданта лутеин. Лутеинът е свързан с поддържането на оптимално зрение, здрава кожа, предпазва от удебеляването на артериите и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Поради тази причина, лутеинът е важно хранително вещество за здравето на сърцето. Чудесни зеленчуци, съдържащи лутеин са броколи, зелен фасул, краставица, артишок, зелени чушки, бамя.

Зеленчуците с тъмно зелени листа имат присъщи за тях хранителни свойства. Те са с богато съдържание на минерали като магнезий, който е основен за производството на енергия в клетките, калций, който поддържа здравето на костите и на нервната система, калий, който е основен за растежа, протеиновия синтез и изграждането на мускулите, и манган, който поддържа здравето на мозъка и доброто функциониране на митохондриите (енергийните ядра на клетките).

Зелените листни зеленчуци също съдържат много В витамини, включително фолиева киселина която е важна за здравето на сърцето. Има много видове зеленчуци със зелени листа: някои често срещани видове включват къдравото зеле (суперхрана сама по себе си), спанака, синапените листа, швейцарското зеле и рукулата.

Сини и лилави

Както червените и оранжеви плодове и зеленчуци така и сините и лилавите  съдържат антоцианини. Но сините и лилавите също така съдържат и много фенолни киселини, включително флаваноиди, хидроксиканелени киселини и хидроксибензоена киселина. Фенолните киселини функционират като предотвратяват увреждането от свободните радикали в тялото и защитават клетките в различните органови системи. Тази защита води до намален риск от различни хронични заболявания.

Някои вкусни сини и лилави плодове включват сините боровинки, черното грозде, къпините, бъза, патладжана, сините сливи и касиса.

Боровинките и къпините наскоро бяха свързани със свойства, предотвратяващи стареенето, включително подобряване на паметта на хората над 50 години. Боровинките също така са полезен източник на ресвератрол като съдържат почти същото количество от съединението като червеното грозде.

Бели

Белите зеленчуци от семейство лукови съдържат фитохимикала алицин. Алицина се свързва със свалянето на кръвното налягане, предпазването от сърдечни заболявания и рак и повишаването на способността на имунната система да се бори с инфекциите благодарение на неговите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Той също има силни детоксикиращи свойства.

Зеленчуци, съдържащи алицин са лук, чесън, праз и чайв (вид ситен лук). Прочистващите и имуностимулиращи свойства на чесъна се дължат в голяма степен на съдържащият се в него алицин.

Когато избирате плодове и зеленчуци с всякакви цветове, помнете да са органични или си ги отглеждайте сами. Органичните плодове и зеленчуци често пъти имат по-високи нива на хранителни вещества от отглежданите за търговски нужди растения и не са пълни с пестициди и хербициди. Тези фактори в комбинация ви дават абсолютния най-добър шанс за оптимално здраве.

The Alternative Daily

 Източник: The Alternative Daily, All-Natural Colors of Fruits and Vegetables are Linked to Health Properties, 27 October 2013

http://www.thealternativedaily.com/natural-colors-fruits-vegetables-linked-health-properties/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N131028

Снимка: www.examiner.com

 

Статията е информативна и не може да се използва за самолечение. При проблеми със здравето първо се консултирайте с личния си лекар по отношение на всяка промяна в хранененто.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *