Солариум? Дали, кога…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tanning-bed

С все по-рядкото появяване на слънцето през идващите месеци, много хора ще са склонни да го заменят с процедурите в козметичните центрове и да използват солариум, за да поддържат тена си. Ето какво трябва да знаят:

 Най-опасното време за солариум

Много експерти съветват никога да не използваме солариум. Ултравиолетовото им и електромагнитно излъчване са способни да изложат на риск здравето ни. Но ако сте пристрастени към хващането на загар в солариумите, изследване в Испания показва, че в определено време през деня солариумите са особено опасни.

Ако излагате кожата си на силна доза ултравиолетова радиация рано сутрин или по вечерно време, кожните клетки може да се окажат особено уязвими на увреждане в тези моменти. Кожните клетки вероятно са по-подготвени да се справят с ултравиолетовата светлина по обяд или в следобедните часове.

„Изследването ни показва, че човешките кожни стволови клетки притежават вътрешен часовник, който им позволява много точно да знаят времето през деня и кога е най-добре да изпълняват съответните си функции”, казва изследователят Салвадор Аснар Бенита. „Това е важно, защото изглежда, че тъканите се нуждаят от прецизен вътрешен часовник, за да останат здрави”.

Испанските изследователи откриха, че определени групи гени в човешките кожни стволови клетки показват пиково действие в различни моменти на деня. Гените, заети с предпазване от ултравиолетовата радиация се активизират най-много през деня, за да пазят тези клетки, докато те се размножават. По това време те са по-добре защититени, защото възпроизвеждат ДНК-то си и са готови да отблъсват причиненото от радиацията увреждане.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, The Most Dangerous Time To Use A Tanning Bed, 30 October 2013; http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/the-most-dangerous-time-to-use-a-tanning-bed/

Снимка: www.realbeauty.com

Прочетете също статията: Сауна завинаги, 5 ползи за здраво и силно тяло

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *