Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gluten

Ако сте силно чувствителни към глутен или имате силно изразена форма на цьолиакия, вие не се нуждаете от повече причини, за да избягвате наричаните от много хора ‘зърна мутанти’. Вече сте заключили, че пшеницата и сродните на нея растения като ечемикът и ръжта не са желани в хранта ви. Но много хора може да са чувствителни към глутена и все пак да не го знаят. Всъщност доста често срещано е човек да има недиагнозирана чувствителност към храна, която от време на време причинява неясни симптоми като лошо храносмилане, главоболия, обриви по кожата, замъглено мислене и множество други проблеми. С развитието на тези симптоми или когато те просто с появяват и изчезват, много хора винят стареенето, стресиращия си график или други причини. Обаче, нарастващ брой лекари вече обръщат по-голямо внимние на възможността чувствителността към различни храни да е основен фактор при заболяванията, свързани с възпалението и с нарушения имунитет.

Освен това, напредъкът в диагностичните процедури показва съвсем ясно, че глутенът може да е често срещан алерген за много хора, задействащ латентно хронично възпаление, което остава незабелязано. Може да нямате нито един от класическите храносмилателни симптоми и въпреки това да имате увреждащо възпаление в много части на тялото. Списъкът на свързаните с глутена здравословни проблеми е дълъг и включва остеопороза, пародонтоза и неврологични заболявания.

Някои от по-често срещаните симптоми, причинени от чувствителността към глутена, без зачение дали са диагнозирани или не, са киселини и лошо храносмилане/стомашни болки, както и подуване и газове ниско в корема. Тялото се бори да смели глутена, това води до възпаление, последвано от съответните симптоми. Заболявал ли ви е стомаха след изяждането на кравайче? Може би това е причината. Но вашият проблем с глутена е по-опасен отколкото мислите.

Лошото храносмилане и рака

Редица изследвания, включително ново изследване от болница Род айлънд, откриват модел, който наблюдавам в клиничната си практика от десетилетия: Хроничните киселини и лошото храносмилане могат да допринесат за рак в хранопровода. Прекалено киселинната и хронично възпалена стомашна среда може да причини така наречения Баретов хранопровод. Това се случва когато клетките в лигавицата на  хранопровода се изродят.

Това ново изследване и други показват пряка връзка между този дегенеративен процес и развитието на рак на кранопровода. Макар че това изследване не обсъжда конкретно глутена или чувствителност към други храни като допринасящи за хроничното лошо храносмилане и киселините, както и за повишаната честотата на рака, аз съм уверен на база на своя опит, че тази връзка след време ще бъде направена. Ако имате недиагнозирана чувствителност към глутена или към други храни, произтичащото от това хронично възпаление ви поставя в по-висок риск от това все по-често срещащо се заболяване. Всъщност, случаите на рак на хранопровода се учеличават подобно на случаите на чувствителност към храни — включително на чувствителност към глутен.

Други изследвания се опитват да свържат чувствителността към глутена с рака като цяло, макар че заключенията не са недвусмислени. Едно от тях показа, че заболеваемостта от рак е по-висока сред хората с цьолиакия и с чувствителност към глутена, макар че връзките бяха неясни. Това е относително ново поле на изследвания, което ще следя внимателно.

Здравето на хранопровода в дългосрочен план

Истината е, че доброто храносмилане е в основата на здравето и жизнеността ни в дългосрочен план. В днешно време храносмилателната система може би действа по-усилено от всяка друга система в тялото, за да поддържа здравето ни. Дори и хората, които твърдят, че имат железен стомах и ядат всичко, от сурово месо до люти чушки, храносмилателната стабилност въпреки това може да спадне с времето при зле подбирана храна. Влошеното храносмилане може да доведе до недохранване, подтиснат имунитет, метаболитни проблеми, раздразнителност на червата, алергии, депресия и още сериозни хронични заболявания, както виждаме от споменатото по-горе изследване. Така че и да имате чувствителност към храни и да нямате, оптимизирането на храносмилателната функция ще помогне да постави цялостното ви здраве на ‘прав път’.

Ако страдате от храносмилателни проблеми, важно е да се изследвате за да разберете дали не сте чувствителни към дадена храна/и при квалифициран лекар специалист. Това ще ви насочи към разработването на оптимален план за хранене по пътя към дългосрочна храносмилателна жизнеспособност. Освен това, някои билки и хранителни вещества помагат и подобряват храносмилателната функция при постоянство в приемането им.

Ето някои препоръки:

  • Пробиотоци и пребиотици: Това са две от най-важните хранителни добавки за храносмилателно здраве. Пробиотиците са особено важни за храносмилателното и цялостното здраве и са обширно изследвани заради множеството им удивителни ползи. Пребиотиците осигуряват храна и хранителна среда за процъфтяването на пробиотиците.
  • Цинк: Това е важен минерал за храносмилателното здраве и също така играе роля в регулирането на хормоните, имунното здраве, възстановяването на тъканите и неврологичната функция.
  • Протеолитични ензими: Тези ензими, като амилазата, протеазата и липазата, повишават силата на храносмилането, подобряват абсорбирането на хранителните вещества и поддържат имунитета и жизнената енергия.
  • Храносмилателна формула: Уникална формула, съдържаща смес от ‘загряващи’ билки като зърна от нар, корен от женско биле, специфична смес от гъби, ензими и хранителни вещества, която може да бъде използвана за облекчаването на храносмилателния дискомфорт и за подобряване на дългосрочното храносмилателно здраве.
  • Лечебни гъби: Медицинските билки като рейши, кордицепс, пориа и тремела могат да помогнат за укрепването на храносмилането, подобряване усвояването на хранителните вещества, детоксикация на тялото и стимулиране на имунитета и цялостното здраве.

Когато действа оптимално, храносмилането е високо организирана и ефикасна система, осигуряваща жизнеността на цялото тяло. Експертите днес наричат стомаха ‘нашия втори мозък’ и ‘другата имунна система’ поради подсилените й функции по отношение на невротрансмитерите и имунитета. Често пъти проблемите в други части на тялото първо се изразяват под формата на храносмилателен дискомфорт и обратното. Така че за оптимално здраве и добро физическо състояние е важно да ‘следвате (следите) стомаха си’.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, The Gluten-Cancer Connection, 29 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/the-gluten-cancer-connection/

Снимка: liveearth.org

Прочетете още по темата:

Ензими лекуват дълъг списък разностранни хронични заболявания

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *