Тайната към удовлетворяващите връзки разкрита – Част II

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

couple-talking

В първата част от тази поредица в три части ние разгледахме значението на ефективната комуникация във всички видове взаимоотношения. Тези качества на стила ни на общуване и на уменията, които използваме в разговорите си, имат важно влияние върху цялостния ни успех в живота, работата и в семейните взаимоотношения. Макар че повечето от нас са запознати с това колко е важна комуникацията в бизнеса, ние често забравяме, че комуникационните умения, които създават успешни бизнес взаимоотношения представляват същите елементи, които са ни необходими в личните и в семейните ни отношения.

С малки изключения, никой от нас не би помислил, че е приемливо да се разсейваме докато говорим с шефа си или с важен клиент. Ние не бихме се ‘разконцетрирали’ и не бихме мислили за несвързана с разговора задача, която трябва да свършим или за това кой филм да гледаме след работа. Ако искаме да имаме успешни взаимоотношения с шефа или клиентите си, ще им отдадем цялото си внимание, внимателно ще следим онова, което те казват и как общуват с нас.

Успешно общуване

Същото се отнася и за всички други наши взаимоотношения, но много от нас не осъзнават, че същите тези елементи са изисквания за успешно, удовлетворяващо общуване в нашите лични и интимни отношения. Когато обръщаме внимание на това как общуваме и осъзнаваме как да общуваме по начин, който позволява на хората да знаят, че имат пълното ни внимание, резултатът от общуването ни ще е положителен и печеливш за всички участници в него.

Повечето от нас не сме усвоили как да общуваме или как да се държим във взаимоотношенията си. Това е както практическа, така и необходима стъпка да се сдобием с изпитани умения и с нужната информация, за да променим поведението си на общуване. Нашите обноски се създават в продължение на много години и трудно се променят, но това не е невъзможно. Можем да се научим на умения, които да бъдат вградени в отношенията ни и прилагани във всички случаи на взаимодействие с другите и във всяка обстановка, и е важно да го правим.

Решения

В Част I обсъдихме Стъпка 1 на Истинското присъствие (Pure Presence™), което започва с решението, че искате да подобрите качеството и успеха на уменията си на общуване, за да постигнете повече удовлетворение и повече положителни резултати. Правим това чрез изчистване на многото форми на разсейване, които са толкова често срещани по време на разговорите ни с другите. Фокусирайте се върху хората, с които говорите като искрено се интересувате от онова, което те казват. Това започва като се отнасяте към другия човек с подобаващото уважение, което му показва, че го цените.

Ако сме склонни да подреждаме нещата хоризонтално, като другите са разположени или под или над нас, тази ни нагласа ще внесе предизвикателни обноски в общуването ни и в общи линии ще доведе до по-малко успешни дългосрочни резултати. Това лесно се вижда в динамиката на работното място, където хората се надпреварват за йерархия. Именно заради това намерението ви да се промените и желанието ви за по-голям успех са важни.

Физически спокойни

Стъпка 1 на Истинското присъствие е сързана изцяло с нашето намерение, с пълното ни внимание и с това да показваме уважението си в момента на общуване с другите.

Стъпка 2 е свързана с това да се чувстваме физически спокойни когато общуваме, така че езикът на тялото ни да показва на хората (1) че сме съсредоточени върху вниманието си към тях, (2) че ги уважаваме като не сме нервни и не показваме, че не ни свърта, обръщайки внимание само на себе си или на други неща в заобикалящата ни среда и (3) че сме готови да ги слушаме и да не бъдем импулсивни или нетърпеливи.

Контакт с очите

Стъпка 3 изисква използването на мек, постоянен, неукорителен контакт с очите. Контактът с очите  — задействан от зрителния нерв, който комуникира с лимбичната или чувстващата/емоционална част на мозъка — предава мислите и чувствата посредством както микро така и макро физиологични промени в ириса, мускулите на окото и течността в и около очната ябълка. Всички тези явни или скрити физически съобщения ни предоставят съзнателна и несъзнателна информация за това как другия човек се отнася към нас или какво мисли и чувства. Ненатрапчивият, постоянен контакт с очите, който изразява приемане, а не укоряване е мощен компонент за създаването на успешни взаимоотношения.

Стъпки 4, 5 и 6 разглеждат задаването на информативни въпроси с уважение, неочакваните хрумвания и готовността за участие в разговорите ни. Като се информираме учтиво, това ни позволява да задаваме въпрос по начин, който подканва събеседника ни да се чувства добре и че е безопсно да даде честен отговор.

Неочакваните, разсейващи реакции се случват когато позволяваме на мозъка си да се учудва и да се разсейва, вместо да участва пълноценно в разговора. Като ги забелязваме и като премахваме разсейващите ни фактори с появата им, ние продължаваме да осигуряваме истинско, реално присъствие във взаимоотношенията си. Готовността ни да участваме в разговора означава да осъзнаваме онова, което чуваме, виждаме и разбираме че човекът споделя с нас без да го прекъсваме, да правим вмятания от личен характер, да се намесваме или да укоряваме/съдим казаното от него.

Макар че е ясно, че тези конкретни, прости и положителни маниери на поведение могат да доведат до трансформираща разлика в нашето общуване, то те не са непременно естествени за нас.

В следващата и последна статия ще разгледаме оставащите стъпки от програмата Истинско присъствие, както и как можем още повече да подобрим уменията си за по-успешни резултати в нашите взаимоотношения.

Джорджиана Донадио

Източник: Easy Health Options, The Secrets To Fulfilling Relationships Revealed – Part II, 2 October 2013

Снимка: www.womanaroundtown.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *